ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Κατάληψη των μίντια


Πορτοκαλί κάρτα για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα του Μητσοτάκη

Κάθε χρόνο και χειρότερα, λένε διεθνείς οργανισμοί για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα, δικαιώνοντας όσους μιλούν για προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει ή/και να ελέγξει τα μίντια στην Ελλάδα. Η διεθνής οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF), που κατάρτισε -όπως κάθε χρόνο- την έρευνα του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου 2021 (World Press Freedom Index), κάνει λόγο για «προβληματική κατάσταση - πορτοκαλί επίπεδο». Στη σχετική κατάταξη, η χώρα μας βρίσκεται στο νούμερο 70, πέφτοντας πέντε θέσεις μέσα σε μια χρονιά, ενώ το 2008 -πριν την οικονομική κρίση- βρισκόταν στη θέση 31. Στο συνοδευτικό κείμενο της αναφοράς της RSF αναφέρεται:

[...] Τον Φεβρουάριο του 2021, τα δημόσια τηλεοπτικά κανάλια έλαβαν εντολή να μην μεταδίδουν βίντεο που κυκλοφορούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έδειχνε τον πρωθυπουργό να παραβλέπει τους κανόνες του lockdown. Η αστυνομία κατέφυγε σε βία και αυθαίρετες απαγορεύσεις για να εμποδίσει την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στα νησιά. Στη Λέσβο, δημοσιογράφοι δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις συνέπειες της πυρκαγιάς στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια, ενώ μια ομάδα Γερμανών ελεύθερων επαγγελματιών συνελήφθη για λίγο, στην προσπάθειά της να καλύψει την άφιξη νέων μεταναστών. Στη Σάμο, ένα γερμανικό συνεργείο ταινιών ντοκιμαντέρ συνελήφθη χωρίς κατηγορίες και κακοποιήθηκε από την αστυνομία.

Το 2022 ξεκίνησε πολύ στραβά για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου και Κώστας Βαξεβάνης διώκονται για τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ τους, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους χαρακτήρισε «υπόκοσμο», παρεμβαίνοντας και καθοδηγώντας ουσιαστικά τη Δικαιοσύνη. Πλήθος ενώσεων και οργανώσεων εξέδωσαν ανακοινώσεις για την υπόθεση. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης, η Free Press Unlimited, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, η Index on Censorship, η OBC Transeuropa, η RSF και το Ίδρυμα Daphne Caruana Galizia ανέφεραν πως αυτές οι ποινικές διώξεις «είναι εξαιρετικά βαριές και επισύρουν βαριές ποινές φυλάκισης. Η φύση των κατηγοριών, η σύνδεσή τους με το ερευνητικό ρεπορτάζ για τη διαφθορά και η πιθανή φυλάκιση δύο δημοσιογράφων σε ένα κράτος - μέλος της Ε.Ε. εγείρουν εύλογες ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και απαιτείται εξονυχιστικός έλεγχος».
Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα μας βλέπουν

Η RSF συλλέγει αναφορές και λαμβάνει συνεντεύξεις από επαγγελματίες δημοσιογράφους. Αξιολογεί δε την κάθε χώρα ανάλογα με τον πλουραλισμό, την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, το περιβάλλον και την αυτολογοκρισία, το νομοθετικό πλαίσιο, τη διαφάνεια, τις υποδομές και την κατάχρηση εξουσίας.
Κάν’ το όπως ο Όρμπαν

«Κατάληψη των μίντια». Αυτή την ονομασία δίνουν ειδικοί των μέσων ενημέρωσης και της επικοινωνίας στην επιχείρηση μιας σειράς ηγετών της ανατολικής Ευρώπης να ελέγξουν εφημερίδες, ραδιόφωνα και ιστοσελίδες των χωρών τους. Πρώτος διδάξας θεωρείται ο Βίκτορ Όρμπαν, ο ακροδεξιός λαϊκιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, που εδώ και μια δεκαετία εφαρμόζει ένα καλά μελετημένο σχέδιο για την επικοινωνιακή του κυριαρχία.

Η Ουγγαρία είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χειρότερη επίδοση στη λίστα των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) για την ελευθερία του Τύπου: Κατετάγη το 2021 στην 92η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.[...]

- από εκτενές ρεπορτάζ του Νίκου Σβέρκου στην ΑΥΓΗ τη Κυριακής ΕΔΩ (06.92.2022) /