ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Οι εφημερίδες και η τιμή της ενημέρωσης


Μέσα στα τόσα προβλήματα και εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εφημερίδες, η αύξηση της τιμής του χαρτιού μοιάζει σαν τελειωτικό χτύπημα. Ενα πολύ μεγάλο κόστος για τον έντυπο Τύπο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, δυσβάσταχτο θα λέγαμε. Μοιάζει σαν να μπαίνει απαγορευτικό σε κάποιες εκδόσεις, σαν να μην υπάρχει περιθώριο να συνεχίσουν. Σας φαίνονται υπερβολικά μαύρα και απαισιόδοξα τα παραπάνω; Δυστυχώς είναι πραγματικά. Ο έντυπος Τύπος ζορίζεται πλέον πάρα πολύ. Σε κάθε επίπεδο.
Ο συνδυασμός είναι θανατηφόρος. Κατ’ αρχάς έχουμε το γεγονός ότι ο νέος ηλικιακά κόσμος δεν πιάνει στα χέρια του εφημερίδα, όχι να αγοράσει κιόλας. Το internet και, κυρίως, τα smartphones αντικατέστησαν σε χρόνο dt το χαρτί. Αλλά ας δεχτούμε πως αυτή είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας με τις αναπόφευκτες παράπλευρες απώλειες. Υπάρχουν όμως κι άλλα που αφορούν αποκλειστικά τις εφημερίδες. Οπως θα έχετε καταλάβει κι εσείς έχουν μειωθεί κατά πολύ τα σημεία πώλησης. Ειδικά στην επαρχία κάποιοι πρέπει να διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα για να αγοράσουν μία εφημερίδα. Εδώ υπάρχουν ολόκληρα νησιά, όπως η Τζια λόγου χάριν, που δεν έχουν δει εφημερίδες εδώ και χρόνια.
Οι μειωμένες πωλήσεις των εφημερίδων φέρνουν και μειωμένα έσοδα στα καταστήματα που τις πουλούν. Αλλα κέρδη έχει κάποιος όταν δίνει 30 φύλλα της «Εφημερίδας των Συντακτών» και άλλα όταν δίνει μόλις 5. Αν προσθέσουμε και τη δουλειά που απαιτείται -μέτρημα φύλλων το πρωί, μέτρημα το βράδυ, πακετάρισμα, επιστροφές κτλ- το κάνουν το όλο πράγμα και μπελαλίδικο και ασύμφορο. Eύλογα πολλοί το εγκαταλείπουν. Η είσοδος δε των εφημερίδων στα σουπερμάρκετ δεν βοήθησε ιδιαίτερα, γιατί παρά τη νομοθετική ρύθμιση, σε μικρό αριθμό καταστημάτων από το τεράστιο δίκτυο των σουπερμάρκετ μπήκε τελικά ο έγχαρτος Τύπος.
Οι μειωμένες πωλήσεις των εφημερίδων έκαναν ασύμφορη και τη διανομή τους. Οταν τα πρακτορεία μετέφεραν εκατοντάδες χιλιάδες φύλλα μπορούσαν να επιζήσουν από τα ποσοστά τους, ενώ τώρα που έπεσαν σε μερικά δεκάδες χιλιάδες φύλλα δεν μπορούν να διατηρηθούν ζωντανά. Το ένα πρακτορείο (Ευρώπη) βάρεσε πτώχευση και το άλλο που παρέμεινε, μονοπώλιο (Αργος), ζορίζεται επίσης.
Ας επιστρέψουμε όμως στο χαρτί. Μία λύση θα ήταν η αύξηση της τιμής των εφημερίδων. Αλλά αυτή θα ήταν η τελευταία λύση ακόμα και για αναγνώστες που αγαπούν την εφημερίδα τους και θέλουν να την ενισχύσουν. Η πιο εφικτή λύση είναι να βοηθήσει η πολιτεία ώστε να αντιμετωπίσουν οι εκδοτικές εταιρείες την αύξηση της τιμής.
  • Να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με εκείνο της διανομής που «τρέχει» τα 2 τελευταία χρόνια.
  • Να επιδοτήσει δηλαδή την εκτύπωση για το επόμενο διάστημα ώστε να καταφέρουν οι εφημερίδες να επιζήσουν.
 Δεν θα είμαστε η Ελλάδα η πρώτη χώρα στην οποία συμβαίνει κάτι τέτοιο, ούτε θα κάνουμε κάποια πρωτοτυπία. Σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη ο έντυπος Τύπος ενισχύεται με κρατικούς πόρους.
Ενα πολύ σημαντικό μέτρο είναι και ο μηδενισμός του ΦΠΑ στις πωλήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε από τον Δεκέμβριο ήδη το πράσινο φως για τον ΦΠΑ, ώστε να πάει από το 6% στο 0%. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης πλέον να πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση που θα έχει πολύ μικρό δημοσιονομικό κόστος, αλλά θα δώσει μεγάλη ανάσα στις εφημερίδες.
Τη μεγαλύτερη δύναμη πάντως στις εφημερίδες την προσφέρουν οι αναγνώστες τους. Και η συνεταιριστική «Εφημερίδα των Συντακτών» βασίζεται σ’ εσάς. Ενισχύστε τα ΜΜΕ που διαβάζετε ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Δημήτρης Κανελλόπουλος
EφΣυν