ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Ακόμα ένα σχολείο για λίγους και... εκλεκτούς


Μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας κινδυνεύει να μείνει χωρίς προσβάσιμο δημόσιο σχολείο για να ικανοποιηθεί το αίτημα μιας μειονότητας γονιών στο Κολωνάκι, που θέλουν να λένε ότι το παιδί τους φοιτά σε Πειραματικό Γυμνάσιο, ενώ είναι γνωστό ότι το κέντρο της Αθήνας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επάρκειας σχολικών κτιρίων.
Ο λόγος για το 26ο Γυμνάσιο Αθήνας, το οποίο βρίσκεται στο ιστορικό συγκρότημα του Μαρασλείου και για το οποίο υπάρχει εισήγηση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας να μετατραπεί από την επόμενη σχολική χρονιά -χωρίς να πληροί καμία σχετική προδιαγραφή- σε Πειραματικό. Πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη χωρίς τη συναίνεση του Συλλόγου Διδασκόντων και η οποία βρίσκει κάθετα αντίθετους όλους τους διδάσκοντες στο σχολείο, τη Β' ΕΛΜΕ Αθήνας, την ΟΛΜΕ, τους γονείς των παιδιών που φοιτούν σήμερα στο Γυμνάσιο αλλά και πολλούς γονείς από σχολεία της ευρύτερης περιοχής.
Ο λόγος είναι απλός: Οι μαθητές εισάγονται με εξετάσεις στα Πρότυπα, με κλήρωση στα Πειραματικά, άρα γίνεται επιλογή μαθητών και όχι εγγραφή με βάση την περιοχή όπου μένουν. Συνεπώς το σχολείο παύει να είναι το σχολείο της γειτονιάς και οι μαθητές αναγκάζονται να φοιτούν σε άλλα σχολεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
Οι «ευνοημένοι» αυτής της ρύθμισης φαίνεται πως είναι γονείς (μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πολιτικοί) των οποίων τα παιδιά φοιτούν σήμερα στο Πειραματικό Δημοτικό του Μαρασλείου και οι οποίοι ζητούσαν με αλλεπάλληλες επιστολές προς την υπουργό Παιδείας να αποκατασταθεί η σύνδεση του Πειραματικού Δημοτικού του Μαρασλείου με Πειραματικό Γυμνάσιο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. «Η απόφαση αυτή δημιουργεί ένα πλαίσιο ευνοϊκής μεταχείρισης για τα Πειραματικά Δημοτικά του Μαρασλείου και τεράστιας αδικίας σε βάρος των δικαιωμάτων των μαθητών των σχολείων της περιοχής και των οικογενειών τους» υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Γιούλος, πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του 15ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.

Kαι ο βουλευτής της Ν.Δ. Ν. Κακλαμάνης κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, τασσόμενος στην πλευρά των γονιών και των καθηγητών που διαμαρτύρονται, και ζητά να ενημερωθεί σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο Παιδείας «για να προστατεύσει το δικαίωμα πρόσβασης των μαθητών της Α’ Δημοτικής Κοινότητας (Κολωνακίου) στη δημόσια εκπαίδευση και να διασφαλίσει την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των παιδιών και των οικογενειών τους».

- περισσότερα στο ρεπορταζ του Κ. Ζαφειρόπουλου στην ΕφΣυν ΕΔΩ