ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

«Ταλέντο» φύλακας ζωγράφισε... στρογγυλά ματάκια σε πίνακα αξίας άνω του 1 εκατ. δολαρίων


Ένα περιστατικό που σε κάποιους προκάλεσε γέλιο αλλά σε κάποιους άλλους... εγκεφαλικά σημειώθηκε στο Κέντρο Μπόρις Γέλτσιν στο Εκατερίνμπουργκ της Ρωσίας, όταν ένας φύλακας λόγω βαρεμάρας αποφάσισε να παρέμβει εικαστικά σε ένα έργο τέχνης αξίας άνω του 1 εκατ. δολαρίων και να ζωγραφίσει με στυλό ματάκια στις φιγούρες!
Σύμφωνα με τον Guardian, το περιστατικό συνέβη την περίοδο που ο πίνακας «Τρεις φιγούρες» της Αννας Λεπόρσκαγια βρισκόταν στο Κέντρο Μπόρις Γέλτσιν στο Εκατερίνμπουργκ της Ρωσίας, στο πλαίσιο μιας έκθεσης αφηρημένης τέχνης.
Ο Αλεξάντερ Ντροζντόφ, διευθυντής του κέντρου, δεν αποκάλυψε στα ΜΜΕ το όνομα του φύλακα, ο οποίος, ενδεχομένως επειδή βαριόταν, πήρε το στυλό και ζωγράφισε στρογγυλά ματάκια στις ανθρώπινες φιγούρες του πίνακα. Οι μόνες πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές για τον φύλακα είναι ότι εργαζόταν για ιδιωτική εταιρεία, διέπραξε τον βανδαλισμό την πρώτη κιόλας ημέρα που έπιασε δουλειά στο κέντρο και τελικά απολύθηκε. Η έφορος της έκθεσης, Αννα Ρεσέτκινα, διευκρίνισε ότι το όργανο του βανδαλισμού ήταν ένα στυλό με τη φίρμα του Κέντρου Γέλτσιν και ότι τα κίνητρα του δράστη παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα.
«Το μελάνι εισχώρησε ελαφρά στη στρώση του χρώματος, αφού το λευκό (διοξείδιο) του τιτανίου που χρησιμοποιήθηκε για τα πρόσωπα δεν καλύπτεται με βερνίκι, όπως συνηθιζόταν στα αφηρημένα έργα εκείνης της περιόδου» έγραψε ο Ιβάν Πετρόβ στο Art Newspaper που μετέδωσε πρώτο την είδηση. «Ευτυχώς δεν εφάρμοσε μεγάλη πίεση με το στυλό και έτσι δεν επηρεάστηκαν οι πινελιές στο σύνολό τους» συμπλήρωσε ο Πετρόβ.
Ο πίνακας «Τρεις φιγούρες» δημιουργήθηκε την περίοδο 1932-1934 και είναι ασφαλισμένος για 75 εκατ. ρούβλια (περίπου 1,3 εκατ. δολάρια). Ειδικοί στις εργασίες αποκατάστασης στην Τρετιακόφ εκτιμούν ότι το κόστος για την επιδιόρθωσή του θα κυμανθεί περίπου στα 4.600 δολάρια. Το Κέντρο Γέλτσιν κατήγγειλε τον βανδαλισμό στην αστυνομία στις 20 Δεκεμβρίου και το υπουργείο Εσωτερικών του Εκατερίνμπουργκ δεν θέλησε αρχικά να ασκήσει δίωξη, επειδή η ζημιά «δεν ήταν σημαντική». Αργότερα, το υπουργείο Πολιτισμού υπέβαλε παράπονο στη Γενική Εισαγγελία για την αδράνεια των Αρχών και την περασμένη εβδομάδα η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα. Εάν κριθεί ένοχος, ο ύποπτος κινδυνεύει με επιβολή προστίμου ή με ποινή κάθειρξης έως και 3 μηνών.