ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Βραβείο στην ταινία «EXODUS» του δημοσιογράφου Θωμά Σίδερη


Η πρώτη προβολή  επί ελληνικού εδάφους έγινε στον θρυλικό κινηματογράφο STUDIO 

Η ταινία EXODUS σε έρευνα, σενάριο και σκηνοθεσία Θωμά Σίδερη γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε πέντε διαδοχικές φάσεις, τον φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2020. Είναι μία σπουδή πάνω στον ρευστό γεωγραφικό χώρο και στη συγκρότηση της ατομικής ταυτότητας.
Η πρώτη προβολή της ταινίας επί ελληνικού εδάφους έγινε χθες Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, στον θρυλικό κινηματογράφο STUDIO της πλατείας Αμερικής, στο πλαίσιο του 10ου διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ Athens International Digital Film Festival.
Με αφορμή την συνθήκη κατάπαυσης του πυρός το φθινόπωρο του 2020 στην επί σειρά ετών διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η ταινία παρακολουθεί την έξοδο των Αρμενίων από τις πατρογονικές εστίες τους κουβαλώντας σε καρότσες φορτηγών την οικοσκευή τους, τα αρχαία κειμήλια και τους νεκρούς τους. Μία συγκλονιστική καταγραφή του ξεριζωμού και της περιπλάνησης των κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που μετρούν χιλιάδες νεκρούς τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και της μετακίνησής τους σε γκρίζα και βροχερά τοπία όπου κανένας δεν γνωρίζει τι είναι δικό του, πού βρίσκονται τα σύνορα και ποια είναι εν τέλει η πατρίδα του.

Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό δοκίμιο για την ταυτότητα του «εγώ» και του «άλλου», του «ξένου», του «εχθρού». Την ίδια στιγμή, οι Αζέροι επιστρέφουν και καταλαμβάνουν το κενό κτιριακό απόθεμα των οικιστικών θυλάκων του Ναγκόνο Καραμπάχ, προσπαθώντας και αυτοί να κατανοήσουν την ταυτότητα του «άλλου», χωρίς να αντιλαμβάνονται πραγματικά τι είναι αυτό που χωρίζει τους ανθρώπους και τέμνει κοινό γεωγραφικό χώρο σε διαφιλονικούμενες ζώνες.
Το ντοκιμαντέρ «EXODUS» αποτελεί την επιτομή της ταινίας μεγάλου μήκους «Τα ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ», ακολουθώντας όμως μία ξεχωριστή πορεία στα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Ήδη συμπεριλήφθηκε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του κινηματογραφικού φεστιβάλ BAHARI της Ινδονησίας, ενώ συμμετέχει στο διαγωνιστικό πρόγραμμα ενός από τα καλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ασίας τον Δεκέμβριο, όπως αυτό της πόλης SLEMANI στο Ιράκ. Η ταινία έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και κουρδικά.
Η ταινία, τέλος, συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα της Ένωσης Τηλεοπτικών Δικτύων της Ασίας ABU, στο πλαίσιο των ετήσιων βραβείων Τ4P Awards της ABU και της UNESCO.

Υ.Γ. Η ταινία μικρού μήκους EXODUS, παραγωγής ERTNEWS, βραβεύτηκε χθες στο 10ο Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας (Athens International Digital Film Festival). Ο Θωμάς Σίδερης έγραψε στο fb ανεβάζοντας και μια φωτογραφία με τον διευθυντή του ertnews.gr Τάσο ΟικονόμουΈνα μεγάλο ευχαριστώ στην ΕΡΤ και, ιδιαιτέρως, στο ERTNEWS. Eπόμενος σταθμός, το Ιράκ.