ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Όταν ο Τσιόδρας το γυρνάει στο τσάμικο (ή μήπως στο κο-κο-κο;)


του Χρήστου Ξανθάκη 

Το έχω γράψει χίλιες φορές ότι σέβομαι τους ανθρώπους που πιστεύουν σε κάτι. Σε μια θρησκεία, σε μια ιδεολογία, σε ένα μύθο, γουατέβα που λένε και στις μεγάλες του γένους σχολές της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Το έχω γράψει χίλιες φορές, ας το γράψω χίλιες μία:
Σέβομαι όσους και όσες έχουν τα άντερα, τα σκώτια, το σθένος αν αγαπάτε και πιστεύουν σε μια θρησκεία, σε μια ιδεολογία, σε έναν μύθο, σε κάτι τέλος πάντων.
Μπορεί να μη συμφωνώ, μπορεί να μη γουστάρω, μπορεί να βγάνω καντήλες, αλλά σέβομαι.
Κρατείστε το μια στιγμή και πάμε στην επικοινωνιακή διαχείριση της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα (η Λύτρα-Τσιόδρα, γουατέβα που λένε και στους ναούς της γνώσης αλά Κεραμέως), που ξεκίνησε αγωνιωδώς εδώ και ενάμιση εικοσιτετράωρο. Από τότε που έσκασε η μπόμπα και απειλούσαν τα θραύσματα (σράπνελ, στη γλώσσα του Χάρβαρντ), να κάνουν κιμά την κυβέρνηση.
Η πρώτη γραμμή άμυνας ήταν φυσικά τα κανάλια, που το υποβάθμισαν το ζήτημα σε απλή κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Το έγραψα και χθες:
Αυτά λένε οι μεν, αυτά λένε οι δε κι όξω απ’ την πόρτα. Τριτοτέταρτη είδηση μάλιστα, κάτω απ’ τον εμβολιασμό των πιτσιρικιών και την διάδοση της μετάλλαξης Όμικρον.
Η δεύτερη γραμμή άμυνας ήταν να κάνουν μικρά βηματάκια προς τα πίσω οι ίδιοι οι ερευνητές, πράγμα που ξεκίνησε από το δελτίο του ΣΚΑΙ. Όπου εμφανίσθηκε ο καθηγητής Λύτρας και άκουσε την πρώτη ερώτηση «αν καταλάβαμε καλά δεν φταίει ο αριθμός των ΜΕΘ για τους αυξημένους θανάτους, φταίει η ποιότητα των ΜΕΘ» και απάντησε καταφατικά. Διότι οι μάχιμοι γιατροί γνωρίζουν πολύ καλά αν διπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ, όπως μας πληροφορεί το κυβερνητικό αφήγημα. Ή η κυβερνητική παραμύθα, όπως το πάρει κανείς…
Η τρίτη γραμμή άμυνας ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Οικονόμου, που αφού αποκάλεσε «χυδαίο» τον Τσίπρα (κατανοητό, δουλειά του είναι), δήλωσε ότι δεν είχαν ιδέα για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του Μαξίμου. Γεγονός που αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι έχουν δίκιο όσοι και όσες γκρινιάζουν για τις υπηρεσίες κούριερ και τα προβλήματα στις διανομές. Στο Μαξίμου το έστειλε το έγγραφο ο Σώτος, σε καμιά Σάσα Σταμάτη θα κατέληξε…
Όσο για την τέταρτη γραμμή άμυνας ήρθε από τον ίδιο τον Τσιόδρα, με μια επιεικώς κατάπτυστη δήλωσή του. Απολαύστε υπεύθυνα:
«Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.
Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορονοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15.000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για ακόμη μια φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.
Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της ‘Όμικρον’ παραλλαγής του ιού».
Σαν να λέμε, μην τσακώνεστε παιδιά, δεν είναι ώρα για καυγά, ειρήνη ημίν, εμβολιαστείτε όλοι και όλες. Ούτε λέξη, ούτε φράση, ούτε φωνήεν, ούτε σύμφωνο για την ταμπακέρα:
Ήξερε ή δεν ήξερε η κυβέρνηση για τα συμπεράσματα της έκθεσης και αν ήξερε γιατί δεν ενίσχυσε όπως έπρεπε το ΕΣΥ;
Γι’ αυτό σας το έχω γράψει χίλιες μία φορές, ότι σέβομαι τους ανθρώπους που πιστεύουν σε κάτι και αυτό το κάτι δεν ντρέπονται να το υπερασπιστούν. Και να πληρώσουν το λογαριασμό, αν χρειαστεί. Ο Τσιόδρας από την άλλη, εμφανίζεται μεν ως άνθρωπος της πίστεως (του Θεού, που θα έλεγε και ο Σερβετάλης), αλλά την κρίσιμη ώρα το μόνο που είχε να πει ήταν ένα δυσθεώρητο κο-κο-κο…

Υ.Γ. 1: Όπως με πληροφορούν από το κοντρόλ, υπήρξε και πεμπτη γραμμή άμυνας καθότι βγήκε στη Βουλή αυτό το διαμάντι της επιστήμης και του συνδικαλισμού η Γκάγκα και την αμφισβήτησε πατόκορφα τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα. Άξιος ο μισθός της…

Y.Γ. 2:
Δεν τους προλαβαίνω! Η έκτη γραμμή άμυνας ήρθε από τον γίγαντα Μαγιορκίνη, που και αυτός είπε τα καλά του λόγια για τη μελέτη. Ασήμαντα, βεβαίως, αλλά το πρόσθεσε το λιθαράκι του.

Υ.Γ. 3:
Η έβδομη γραμμή άμυνας παραλίγο να προέλθει από τον Κουρουμπλή, που έμπλεξε το Τουίτερ με τη Βουλή. Του βάλανε φρένο, όμως…