ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Ανόητη και επικίνδυνη τηλεόραση

Γράφει ο Διονύσης Βραϊμάκης

Η τηλεόραση θα μπορούσε να είναι όχημα πολιτισμού, αλλά σχεδόν στο σύνολό της δεν είναι –με εξαίρεση διάφορες (μάλλον αρκετές) εκπομπές τής δημόσιας. Αντίθετα είναι φορέας ανοησίας και δημιουργός κινδύνων. Μέσα στις πολλές και συχνές επιβεβαιώσεις, είναι αυτή του Θέμη Γεωργαντά που σε «παιχνίδι» ερωτήσεων με καλεσμένο του, έκανε την πιο ανόητη, προκλητική, μαζί και επικίνδυνη ερώτηση, σε μέρες που οι γυναικοκτονίες διαδέχονται η μία την άλλη. Καλεσμένος του ένας πρώην παίκτης σε ριάλιτι –αυτής της δεξαμενής ερχόμενων και παρερχόμενων προσώπων σε τηλεοπτικές εκπομπές. Ο παρουσιαστής τού έδωσε τρεις αγγλικές λέξεις (αλίμονο να μην ήταν αγγλικές στην ελληνική τηλεόραση!) για να τις αντιστοιχίσει με τα ονόματα ισάριθμων αναγνωρίσιμων γυναικών: της Ηλιάνας Παπαγεωργίου, της Ελένης Βουλγαράκη και της Ιωάννας Μαλέσκου. Οι λέξεις: sex, marry, kill. Δηλαδή του ζητούσε να απαντήσει με ποια θα έκανε σεξ, ποια θα παντρευόταν και ποια θα σκότωνε! Και ο πρώην παίκτης ριάλιτι δεν δυσκολεύτηκε να απαντήσει όχι μόνο με ποια θα έκανε σεξ και ποια θα παντρευόταν, αλλά και ποια θα σκότωνε!
Ο Γεωργαντάς μετά από τον θόρυβο που ξέσπασε, προσπάθησε να το μαζέψει. Να πει ότι επρόκειτο για αθώο, σχεδόν παιδικό, χιούμορ. «Είναι μία πάρα πολύ συνηθισμένη ερώτηση πολλά χρόνια πριν» είπε. Χωρίς να καταλαβαίνει ότι έστω και αν αυτό συνέβαινε, τώρα τα χρόνια έχουν αλλάξει, η πάλλευκη αθωότητα λασπώθηκε, οι φράσεις έχασαν την παλιά σημασία τους και φορτίστηκαν από νέα νοήματα.
Για να γίνει πειστικότερος ο Θέμης Γεωργαντάς, παράπεμψε στη Βικιπαίδεια όπου η επίμαχη ερώτηση «υπάρχει σαν φράση σε άπειρα πράγματα και εγώ το έχω βρει και σε παιχνίδι που παίζουν στα σχολεία». Το είπε χωρίς και πάλι να καταλαβαίνει ότι και στα σχολεία έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Σχολεία όπου παιδιά παρενοχλούν σεξουαλικά άλλα παιδιά, χτυπούν με λοστάρια και σβήνουν τσιγάρα στα μάτια συμμαθητριών.
Η Τηλεόραση της Ανοησίας και του Κινδύνου αποθεώθηκε για μια ακόμα φορά. Είναι η τηλεόραση που μιλάει ακόμα και για ριάλτι βιασμούς. Θυμάστε εκείνον τον παίκτη ριάλιτι που υπερηφανευόταν ότι θα πηγαίνει κάθε μέρα με μία συμπαίκτριά του για «να αδειάζει το πακέτο» και ότι αν δεν τα κατάφερνε τότε «έχει βιασμό»;
Αθώα φρασούλα και εκείνη. Με χιούμορ! Θα μπορούσες να τη βρεις και στη Βικιπαίδεια, στο λήμμα «Επικίνδυνη τηλεόραση».