ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Στις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ


ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν τα δύο κυρίαρχα κόμματα στο πολιτικό σκηνικό με το ΚΙΝΑΛ να σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, σύμφωνα με τον «Σφυγμό» Δεκεμβρίου της Prorata, που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών.
Τα δυο μεγάλα κόμματα διατηρούν αναλλοίωτη τη μεταξύ τους διαφορά σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Οκτωβρίου, στις οκτώ μονάδες με τη ΝΔ να καταγράφει δημοσκοπικό ποσοστό 33% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25%.
Μεγάλη είναι η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ καπό 6,5% σε 11%, με τα δυο μεγάλα κόμματα να έχουν, όμως, μικρές απώλειες.
Αντίστοιχα, οριακές μόνο μεταβολές ανιχνεύονται ως προς την επιρροή του ΚΚΕ (4.5%), της Ελληνικής Λύσης (3.5%) και του ΜεΡΑ 25 (2%).
Σε σχέση με τα βασικά προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία τους τελευταίους μήνες, η πανδημία του κορωνοϊού θεωρείται ως το σπουδαιότερο ζήτημα για τη χώρα, δεύτερο έρχεται το θέμα της ακρίβειας στην ίδια θέση με τους χαμηλούς μισθούς και την εργασιακή ανασφάλεια, ακολουθούν οι υποθέσεις διαφάνειας και η διαφθορά, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν τα εθνικά θέματα.
Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του ο πολιτικός αναλυτής της Prorata, Άγγελος Σεριάτος «Η νέα - μη ευνοϊκή για την κυβέρνηση - ατζέντα που διαμορφώνεται, καθώς και το παράθυρο ευκαιρίας για μετακινήσεις ψηφοφόρων που σχετίζεται με την διαφαινόμενη αναγέννηση του Κινήματος Αλλαγής αποτελούν συνδυαστικά μια εξαιρετικά αρνητική συνθήκη για την εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας το επόμενο διάστημα».
Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει, πως καθοριστικοί παράγοντες για τη θετική ή αρνητική της εκλογικής επιρροής του θα είναι η αποσαφήνιση του ιδεολογικού στίγματος του νέου ηγέτη του ΚΙΝΑΛ.
Αναφερόμενος στην δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι η σταθεροποίηση του κόμματος ως τρίτης διακριτής δύναμης παραμένει στοίχημα, δεδομένου ότι σε κομματικά συστήματα όπως το ελληνικό, οι δύο παγιωμένοι πόλοι που εκφράζουν τη τομή μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς τείνουν πάντοτε να συμπιέζουν τα ενδιάμεσα κόμματα.
«Υπό αυτή την έννοια, η πρώτη μετά τις εσωτερικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής δημοσκοπική καταγραφή, μένει να φανεί αν αποτελεί αποτύπωση του ενθουσιασμού της στιγμής ή μια νέα κατάσταση της εκλογικής τάξης, η οποία θα μας συντροφεύει τους επόμενους μήνες.
Σε κάθε περίπτωση το κόμμα του κέντρου διεκδικεί σήμερα με σημαντικές πιθανότητες την ψήφο έως και του 24% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019 και έως το 13% της αντίστοιχης εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ
», καταλήγει.