ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Τι κρύβει η απόφαση οι δέκα ημέρες της καραντίνας να γίνουν πέντε για τους ασυμπτωματικούς


Δεν το χωράει πραγματικά η λογική, εν μέσω της μεγάλης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον α λαμβάνεται τέτοια απόφαση: Μειώνεται η διάρκεια της καραντίνας από δέκα σε πέντε ημέρες για όσους νοσούν από κορονοϊό και δεν εμφανίζουν συμπτώματα!
Η απόφαση ελήφθη μετά από σύσκεψη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Υγείας, είναι δε εντυπωσιακό ότι το αν είναι κάποιος ασυμπτωματικός θα πιστοποιείται από τον ίδιο τον ασθενή!
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αντιγράφει ουσιαστικά την απόφαση των CDC, των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των Ηνωμένων Πολιτειών που ανακοίνωσαν την περασμένη Δευτέρα σύσταση για μείωση του χρονικού διαστήματος της καραντίνας των αμερικανών που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό σε πέντε ημέρες, από δέκα που ήταν έως τότε, με την προϋπόθεση ότι είναι ασυμπτωματικοί! Μετά το πέρας της απομόνωσης θα πρέπει, λέει, να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται με άλλους ανθρώπους -κάτι όμως που πρέπει να κάνουν ακόμα και αν δεν είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό! Όσοι, μάλιστα, έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα αν εκτεθούν στο νέο κορονοϊό, πρέπει όμως να φορούν μάσκα επί δέκα μέρες μετά την έκθεσή τους σε αυτόν!

Τον πραγματικό λόγο της λήψης της απόφασης αποκάλυψε ο ίδιος ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Άντονι Φάουτσι, μιλώντας στο CNN.
«Ο λόγος είναι ότι με τον τεράστιο όγκο των νέων κρουσμάτων που έχουμε και που αναμένουμε με την "Ομικρον", ένα από τα πράγματα που θέλουμε να προσέχουμε είναι ότι δεν έχουμε τόσο πολλούς ανθρώπους έξω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν. «Εάν είστε ασυμπτωματικοί και έχετε μολυνθεί, θέλουμε να επαναφέρουμε τους ανθρώπους στις δουλειές τους, ειδικά εκείνους με βασικές θέσεις εργασίας», συνέχισε, για μια απόφαση που δημιουργεί δικαίως σοβαρές απορίες για τον τρόπο που ακόμα και οι υγειονομικοί λαμβάνουν τις αποφάσεις!
Δεν χρειάζεται για παράδειγμα να είναι κανείς ειδικός ή υπουργός Υγείας μιας χώρας προκειμένου να κατανοήσει ότι μια τέτοια απόφαση είναι απόφαση διασποράς του κορονοϊού! Οι χώροι εργασίας, άλλωστε, όπως και τα μέσα μεταφοράς είναι από τους βασικούς χώρους μετάδοσης του κορονοϊού στη χώρα μας-όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες!
Επιπλέον, η απόφαση αυτή επιτείνει την αυθαιρεσία που υπάρχει στους χώρους δουλειάς: Πόσοι εργοδότες, άραγε, δεν θα πιέσουν εργαζόμενους να πάνε στη δουλειά τους, παριστάνοντας τους…ασυμπτωματικούς;

ΥΓ: Και τις κυβερνήσεις τις καταλάβουμε, συμφέροντα εξυπηρετούν σε πολλές περιπτώσεις. Αυτοί όμως που έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη;

Βασίλης Σκουρής