ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Κυβερνητικές παλινωδίες: Από τις 6 το πρωί της Πέμπτης σε ισχύ τα μέτρα


Ολοκληρώνεται η κυβίστηση της κυβέρνησης, καθώς, αποφασίστηκε κι επισήμως τα νέα μέτρα να τεθούν σε ισχύ από αύριο στις 6 το πρωί, ενώ τις επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο υπουργός Υγείας στις 3 το μεσημέρι.
Μετά από την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και τις αυξημένες πιέσεις από την επέλαση της Όμικρον ο πρωθυπουργός γύρισε άρον άρον από τις διακοπές του και στη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου, με συμμετοχή και του Σωτήρη Τσιόδρα, αποφασίστηκε η επίσπευση της εφαρμογής των νέων περιοριστικών μέτρων.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά θα τεθούν σε ισχύ από τα ξημερώματα της Πέμπτης και προβλέπουν:
  • Ωράριο λειτουργίας μέχρι τα μεσάνυχτα στη διασκέδαση και την εστίαση, απαγόρευση ορθίων, μέχρι 6 άτομα σε κάθε τραπέζι και μετρικές αποστάσεις. 
  • Σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα μέτρα, θα διακοπεί και η μουσική, που στην παρούσα φάση επιτρέπεται.
  •  Ανοιχτό, όπως διαρρέεται, παραμένει το ενδεχόμενο και για απαγόρευση μουσικής στην εστίαση, ενώ υπάρχει σκέψη να γίνει εξαίρεση στο ωράριο μόνο για την παραμονή Πρωτοχρονιάς με την εστίαση να κλείνει στις 2 τα ξημερώματα.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων θα υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου, μόνο αν έχει προηγηθεί προηγούμενο PCR 48 ωρών.
  • Στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα υπάρχει αυστηροποίηση των όρων του επισκεπτηρίου και θα απαγορεύεται για αυτό το διάστημα η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.
  • Τηλεργασία που θα φτάνει έως και το 50% τόσο στις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα όσο και στις ιδιωτικές εταιρείες, ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν σε κάθε υπηρεσία.
  • Μένει να διευκρινιστεί τι θα συμβεί με τα μέτρα για 10% πληρότητα στα γήπεδα, καθώς ο Θάνος Πλεύρης θα έχει συνάντηση με την Super League αύριο στις 13.30.
Σήμερα το μεσημέρι (στις 13.00 ) συνεδριάζει και η επιτροπή ειδικών για να αξιολογήσει τα τελευταία δεδομένα, ωστόσο δεν αποκλείεται, όπως ανέφερε μέσω της ΕΡΤ και ο Α. Εξαδάκτυλος, να εξεταστούν και νέα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την Πρωτοχρονιά.

Πυρ ομαδόν για ανεπαρκή και καθυστερημένα μέτρα

Το Μαξίμου επιμένει να παρακολουθεί τις τρομακτικές εξελίξεις και να λαμβάνει αποφάσεις κατόπιν εορτής, ενώ, εκτός από την αντιπολίτευση, δέχεται πυρά και από επιστήμονες και ειδικούς.

Ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, χαρακτήρισε λάθος το μήνυμα εφησυχασμού, που περνάει στην Ελλάδα και δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, καθώς όπως τόνισε αναμένεται μεγαλύτερη πίεση το σύστημα υγείας. «Το αν είναι ηπιότερη ή όχι η "Όμικρον" είναι μια επιστημονική συζήτηση την οποία θα καταλάβουμε σε λίγες βδομάδες αλλά πρακτικά δεν έχει σημασία» εξήγησε.

Έκανε λόγο επίσης για λάθος εκτίμηση των αρμόδιων σχετικά με την επίσπευση των μέτρων και τάχθηκε εκ νέου υπέρ της λήψης σοβαρών μέτρων, όπως η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και του μαζικού υποχρεωτικού εμβολιασμού.

«Έχεις ένα δυναμικό φαινόμενο που έχει ξεκινήσει ήδη ενάμιση μήνα πριν και έχει υποτιμηθεί. Όσο πιο πολύ αργούμε, τόσο πιο σκληρά μέτρα θα πρέπει να παρθούν» είπε και συνέστησε στους νέους και τις νέες να μην βγουν την Παραμονή Πρωτοχρονιάς γιατί το πιθανότερο είναι να αρρωστήσουν.


Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, τόνισε πως εάν δε ληφθούν μέτρα για να ανακόψουν τη δυναμική της πανδημίας, τότε τα κρούσματα πιθανότατα θα ξεπεράσουν τος 30.000 τις επόμενες μέρες. Ο ίδιος προέβλεψε ότι αυτό το κύμα της Covid-19, που οφείλεται στην «Όμικρον» θα είναι δριμύ και σύντομο, διάρκειας περίπου ενός μήνα.

Και ο διευθυντής στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, υπογράμμισε πως η κατάσταση του ΕΣΥ δεν επιτρέπει εφησυχασμό και πως αυτό που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα είναι πως θα μεταφραστεί αυτό το «τσουνάμι» σε νοσηρότητα.

«Ο επόμενος ασθενής θα διασωληνωθεί στο parking του νοσοκομείου»

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο γιατρός τόνισε ότι πρέπει να περιορίσουμε ξανά τις ανθρώπινες δραστηριότητες για να αποφευχθούν τα χειρότερα και ότι τα νέα μέτρα είναι παροδικά και συγκαλύπτουν αυτή τη στιγμή την κατάσταση, με αποτέλεσμα ακόμα και αν ανακοπεί η πανδημία να θα βρεθούμε πάλι στα ίδια με την επόμενη μετάλλαξη».

«Ο επόμενος ασθενής στο Παπανικολάου θα διασωληνωθεί στον διάδρομο και ο επόμενος στο parking του νοσοκομείου» είπε χαρακτηριστικά. «H υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα μας σώσει» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, υποστήριξε ότι με τα μέτρα αγοράζεται λίγος χρόνος και τάχθηκε εκ νέου υπέρ της επέκτασης του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. «Έαν είχαμε εμβολιαστεί οι πάντες, θα μας ένοιαζαν πόσα κρούσματα θα είχαμε; Τι πίεση θα είχε το σύστημα υγείας;» είπε.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, δήλωσε το πρωί στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ ότι αυτή την στιγμή έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά στην κοινότητα που ακόμα και αν κλειστούμε στα σπίτια μας θα συνεχίσει για ένα διάστημα να υφίσταται η Όμικρον και να δίνει πολλά κρούσματα.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε με το να κλείσουμε τα μαγαζιά είναι να ελαττώσουμε την δυναμική της. Δεν μπορούμε να την σταματήσουμε, θα κάνει τον κύκλο της σε έναν μήνα υπολογίζουμε, σε 20-25 ημέρες από τώρα. Θα πάμε μέχρι τις 20 Ιανουαρίου πιστεύουμε και μακάρι με τα μέτρα που θα ληφθούν να γίνει το peak στις 15 Ιανουαρίου, μετά να αρχίσει η αποκλιμάκωση και να τελειώνουμε» πρόσθεσε.

Τέλος, πρότεινε «να παρατείνουμε μια εβδομάδα τις διακοπές και να την αναπληρώσουμε τον Ιούνιο. Δεν λέω να γίνει διδασκαλία με τηλεεκπαίδευση αλλά να γίνει δια ζώσης λίγο αργότερα. Να περάσει η μεγάλη μπόρα, να επιστρέψουν τα παιδιά όταν η πανδημία αρχίσει να κάμπτεται, ώστε να έχουμε πιθανότητες να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία και να μην της δώσουμε περαιτέρω δυναμική».