ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Εκεί μας αποχαιρέτησε, εκεί τον αποχαιρετήσαμε


Η τελευταία συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου δεν ήταν το καλοκαίρι του 2019, στο Ηρώδειο, όπως λανθασμένα αναπαράγεται. Ήταν δύο μήνες μετά, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή, στο Πάρκο "Τρίτση", στο Ίλιον. Εκεί μας αποχαιρέτησε, εκεί τον αποχαιρετήσαμε. Με την τραγιάσκα του, τη ζακέτα κουμπωμένη έως τον λαιμό, προφύλαξη για τη βραδινή φθινοπωρινή ψύχρα, χωρίς την πίπα του, ανέβηκε στην κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ και τη γέμισε. Οι φίλοι της ζωής του και μόνιμοι συνεργάτες του ήταν κι αυτοί εκεί, μαζί του, και τον κύκλωναν, όπως κυκλώνει η αγκαλιά των ανθρώπων αυτό που αγάπησε πολύ. Σωστοί σωματοφύλακες.
Και από κάτω χιλιάδες νέα παιδιά -κυριολεκτώ: χιλιάδες- να γνωρίζουν όλους τους στίχους των λιγότερο γνωστών πια τραγουδιών του, των πολιτικών, και να τραγουδούν μαζί του. Έμεινε στη σκηνή περίπου μιάμιση ώρα, ήταν πολύ ενεργός και πολύ χαρούμενος. Όταν τελείωσε, κατέβηκε και δεν αρνήθηκε να πει δυο κουβέντες με τον κόσμο που καθόταν στο πίσω μέρος της σκηνής. Μετά μπήκε στο αυτοκίνητο με τη γυναίκα του, την Μαρία, και έφυγαν.
Πριν πάρει τη θέση του στο πιάνο, ο Θάνος Μικρούτσικος, μας είπε:
«Τα πράγματα, φίλες και φίλοι, είναι νόμος, αλλάζουν. Το θέμα είναι να τα αλλάξουμε στη σωστή κατεύθυνση, όχι στο χάος. Αλλά έστω σε αυτό που φαίνεται ουτοπία αυτήν τη στιγμή, το 'χω ξαναπεί κι εδώ, να φτάσουμε σε μια κοινωνία που δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, να φτάσουμε σε μια κοινωνία που, όπως ο δικός μας Κάρολος είπε, ο ποιητής θα ψαρεύει και ο ψαράς θα γράφει ποιήματα. Εγώ το μόνο, το λίγο, που μπορώ να σας υποσχεθώ, είναι: Μέχρι τέλους, θα είμαι εδώ!».
Θάνος Μικρούτσικος, 13/05/1947 - 28/12/2019;

Χριστίνα Καπετανοπούλου
(Από τις αναμνήσεις της στο fb. H φωτογραφία εκείνης της βραδιάς είναι από τον Ριζοσπάστη)
Harddog