ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Λιγότερο αποτελεσματικά τα σημερινά εμβόλια έναντι της Όμικρον, λέει o CEO της Moderna


Aνησυχίες προκαλεί η επισήμανση του επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας Moderna ότι τα υφιστάμενα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι πιθανόν να μην είναι τόσο αποτελεσματικά κατά της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού όσο ήταν έως σήμερα.
Οι επισημάνσεις του Στεφάν Μπανσέλ πυροδότησαν νέες ανησυχίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές για την τροχιά της πανδημίας.
«Δεν υπάρχει περιοχή όπου η αποτελεσματικότητα των εμβολίων να είναι στο ίδιο επίπεδο με εκείνο που είχαμε με τη Delta», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna στους Financial Times.
«Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια σημαντική πτώση. Απλώς δεν ξέρω πόσο, και αυτό γιατί πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα… λένε ‘αυτό δεν θα είναι καλό’.
Ο Μπανσέλ πρόσθεσε ότι ο υψηλός αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεϊνική ακίδα που παρουσιάζει ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, σημαίνει ότι είναι πιθανό η υφιστάμενη παραγωγή εμβολίων να χρειαστεί να τροποποιηθεί.
Ο ίδιος είχε δηλώσει χθες στο CNBC ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες έως ότου ξεκινήσει η αποστολή των νέων εμβολίων κατά της μετάλλαξης Ομικρον.
Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna έρχονται σε μία χρονική στιγμή που άλλοι ειδικοί στη δημόσια υγεία, αλλά και πολιτικοί προσπαθούν να δώσουν έναν πιο αισιόδοξο τόνο σχετικά με την ικανότητα των υπαρχόντων εμβολίων να παρέχουν προστασία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.
Για παράδειγμα χθες, ο Σκότ Γκότλιμπ, διευθυντής της Pfizer και πρώην επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, δήλωσε επίσης στο CNBC: «Υπάρχει εύλογος βαθμός εμπιστοσύνης στους κύκλους εμβολίων που με τουλάχιστον τρεις δόσεις ο ασθενής θα έχει αρκετά καλή προστασία έναντι αυτής της παραλλαγής».
Ο Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ, χθες σε διάγγελμά του είπε ότι η Όμικρον είναι «αιτία ανησυχίας, αλλά όχι αιτία πανικού», προσθέτοντας ότι οι ιατροί της κυβέρνησης «πιστεύουν ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να παρέχουν έναν βαθμό προστασίας από σοβαρές ασθένειες».
Ωστόσο, ο Μπανσέλ επιμένει λέγοντας ότι οι επιστήμονες ανησυχούν επειδή 32 από τις 50 μεταλλάξεις της παραλλαγής Όμικρον αφορούν την πρωτεΐνη ακίδας, στην οποία επικεντρώνονται τα τρέχοντα εμβόλια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου σώματος για την καταπολέμηση του Covid-19.
Μάλιστα, οι περισσότεροι ειδικοί πίστευαν ότι μια τόσο πολύ μεταλλαγμένη παραλλαγή δεν θα εμφανιζόταν τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια, πρόσθεσε ο Bancel.