ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Αναξιόπιστα ΜΜΕ, επικίνδυνα fake news


Η νέα δημοσκόπηση της Prorata, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Tvxs.gr για έρευνες - flash γύρω από θέματα της επικαιρότητας, καταγράφει τις θέσεις των πολιτών σχετικά με το έργο των ΜΜΕ στην Ελλάδα, αλλά και σχετικά με τους κινδύνους των fake news και της παραπληροφόρησης για τη Δημοκρατία.
Η πλειονότητα των πολιτών βαθμολογεί αρνητικά τα ΜΜΕ ως προς την αξιοπιστία τους σχετικά με τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα για την αξιολόγηση της λειτουργίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα και τα fake news, το 68% δηλώνει πως δεν ασκείται από τα μέσα ενημέρωσης ικανοποιητική κριτική στις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης. Αντίθετα το 31% εμφανίζεται ικανοποιημένο από το έργο των ΜΜΕ.
Η αξιολόγηση των ΜΜΕ φαίνεται πως επηρεάζεται ανάλογα με τη κομματική – ιδεολογική τοποθέτηση. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ εμφανίζονται κατά 62% ικανοποιημένοι από την κριτική που ασκούν τα ΜΜΕ στην κυβέρνηση, όπως ικανοποιημένο δηλώνει και το 56% όσων αυτόπροσδιορίζονται στο χώρο της Κεντροδεξιάς.
Διχασμένοι εμφανίζονται όσοι αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο της Δεξιάς, καθώς το 49% δηλώνει πως τα ΜΜΕ στην Ελλάδα ασκούν κριτική στις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης και ακριβώς το ίδιο ποσοστό (49%) απαντάει αρνητικά.
Αντίθετα, η αρνητική αξιολόγηση των ΜΜΕ είναι ξεκάθαρη στο χώρο του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Βάσει ιδεολογικού αυτοπροσδιορισμού, οι Κεντρώοι έχουν αρνητική άποψη για το έργο των ΜΜΕ κατά 67%, οι Κεντροαριστεροί κατά 83% και οι Αριστεροί κατά 98%. Ανά κόμμα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται αρνητικά για τα ΜΜΕ κατά 95%, ενώ οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ κατά 64%.
- διαβάστε περισσότερα και δείτε πίνακες στο TVXS ΕΔΩ