ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Kόντρα στα τρολάκια ή μήπως όχι...


Αν υπάρχει έστω ένας ή μία που δεν έχει ταλαιπωρηθεί από τρολ του διαδικτύου, να σηκώσει το χέρι παρακαλώ. Δεν το σηκώνει κανείς και καμιά, όμως, γιατί όλοι μας και όλες μας έχουμε τραβήξει ζόρι από τις σιχαμένες κουραδομηχανές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο…
Τώρα λοιπόν, έρχεται η Αυστραλία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας και να νομοθετήσει κόντρα στα τρολάκια.
Στο μαγαζάκι της Μέρκελ, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορεί να πληρώσει έως και 50 μύρια ευρώ πρόστιμο αν δεν κατεβάσει εντός 24 ωρών ποσταρίσματα δυσφημιστικού, αισχρού ή ρατσιστικού περιεχομένου.
Στην Αυστραλία, άμα σου την πέσει το τρολ, θα μπορείς να απευθύνεσαι στις εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να απαιτείς να «κατέβουν» ποσταρίσματα που σε δυσφημούν.
Η εταιρεία θα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί μια σχετική επιτροπή που θα εξετάζει τα αιτήματα (δουλίτσα για τον κοσμάκη!) και θα απαντά.
Αν κατεβάζει τα επίμαχα ποσταρίσματα, έχει καλώς. Αν όχι, θα δικαιούται ο χρήστης που θίγεται να ζητήσει τα προσωπικά δεδομένα του τρολ:
Ονοματεπώνυμο, αριθμό τηλεφώνου, ηλεκτρονική διεύθυνση κλπ.
Αν η εταιρεία αρνηθεί να του τα χορηγήσει ο θιγόμενος θα έχει το δικαίωμα να καταφύγει στην δικαιοσύνη και η δικαιοσύνη με τη σειρά της θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει από την εταιρεία όλα τα στοιχεία.
Και στη συνέχεια, ο χρήστης θα μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία για συκοφαντική δυσφήμηση.
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, αφού περάσει ο νόμος μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, η κυβέρνησή του θα παρακολουθεί από κοντά τις πρώτες υποθέσεις που θα φτάσουν στα δικαστήρια για να τις χρησιμοποιήσει ως υποδείγματα για το μέλλον.
Ήδη πάντως ακούγονται οι πρώτες φωνές αμφισβήτησης, για το κατά πόσο δηλαδή μια εταιρεία ή ένα δικαστήριο θα μπορεί να ξεχωρίσει τη δικαιολογημένη οργή από τις άθλιες επιθέσεις των τρολ…

Χρήστος Ξανθάκης / medioΠΙΛΑΦΟ (newpost)