ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 1 Μαΐου 2021

Οι Τεχνικοί του Ραδιοφώνου συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της 6ης Μαΐου


Ανακοίνωση της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ): 

Η Πρωτομαγιά φέτος βρίσκει την εργατική τάξη να διεκδικεί όσα για πάνω από έναν αιώνα θεωρούνταν «κεκτημένα». Ο σημερινός Πρωθυπουργός με την βοήθεια του Υπουργού Εργασίας.. Κωστή Χατζηδάκη, την επιλογή Φουρθιώτη σύμφωνα με τις δηλώσεις του προηγούμενου Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, θα προσπαθήσουν το επόμενο διάστημα να καταργήσουν το οκτάωρο αλλά και καθετί που απέμεινε από την περίοδο των μνημονίων. Ετοιμάζονται εν μέσω της πανδημίας, με την αρωγή των ΜΜΕ, να συντρίψουν του εργαζόμενους εφαρμόζοντας εργασιακές σχέσεις που έρχονται από τον προπερασμένο αιώνα, σαν να μην προχώρησε η ανθρωπότητα καθόλου από τότε.
Με δήθεν μειλίχιο ύφος ο Χατζηδάκης, έχοντας συμμάχους φαιδρές τηλεπερσόνες, προσπαθεί να μας πείσει ότι με τις «μεταρρυθμίσεις» του θα οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον που της αξίζει… Ξεχνά να μας πει ότι οι εργαζόμενοι θα εργάζονται δεκάωρα και δωδεκάωρα για πενταροδεκάρες, ίσως γιατί ο ίδιος δεν χρειάστηκε να βρεθεί ποτέ σε ανάλογη θέση. Ας κοιτάξει ο Χατζηδάκης προς τη Μέκκα του καπιταλισμού, τις Η.Π.Α., την δική του «γη της επαγγελίας», και τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των εργαζομένων εκεί. Εκατομμύρια Αμερικάνοι δουλεύουν σήμερα με πλήρη απασχόληση και εισπράττουν μισθούς στα όρια της πείνας, αναγκάζοντας την εκεί κυβέρνηση να προβεί σε αύξηση του κατώτατου μισθού.
Μόνη ελπίδα του κόσμου της εργασίας είναι η καθολική και ουσιαστική αντίσταση σε όσα θα προσπαθήσει να φέρει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να μετατρέψει την εργασία σε δουλεία.
Η ΕΤΕΡ επέλεξε να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις της 6ης Μαΐου και όχι στις 4 Μαΐου που απλώς παρατείνει την αλυσίδα των αργιών του Πάσχα και ξεμπερδεύει με την «υποχρέωση» της κινητοποίησης για την Πρωτομαγιά.
 • ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ.
 • ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΥΡΗΞΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ.
 • ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ ΣΤΙΣ 11.00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

Kοινή ανακοίνωση εργατικών σωματείων... 
Πέμπτη 6 Μάη ΑΠΕΡΓΙΑ

"Τιμούμε την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ που ποτέ δεν θα χάσει τη νοηματοδότησή της ως Ημέρα αγώνα των εργαζομένων για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας, για τις κατακτήσεις που πρέπει να περιφρουρήσουμε, για έναν ολόκληρο κόσμο που δικαιούμαστε και πρέπει να τον διεκδικήσουμε.
Τα αφεντικά και οι κυβερνώντες με λύσσα επιτίθενται στα εργατικά δικαιώματα, για να υποτιμήσουν την εργασία και τη ζωή μας και για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Πάντα γι’ αυτούς η κρίση είναι μια χρυσή ευκαιρία να δυναμώσουν σε πλούτο και εξουσία. Πάντα τα βάρη της κρίσης καλούνται να τα πληρώσουν τα εργατικά στρώματα.
Δεκαπέντε μήνες τώρα με την έναρξη της πανδημίας έχουν κουρελιαστεί τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για «ενότητα όλης της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», «για ομοψυχία ώστε να νικήσουμε σε αυτόν τον πόλεμο», «για συστράτευση όλων ώστε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές συνέπειες». Στην πράξη σε όλα τα μέτωπα και στο υγειονομικό και στο οικονομικό, τα θύματα είναι και πάλι της δικής μας πλευράς, της πλευράς των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών, των αδύναμων.
Κανένα ουσιαστικό μέτρο υγειονομικής προστασίας δεν έχει παρθεί εκεί που θερίζει ο ιός, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Η περίοδος της πανδημίας επιλέχθηκε, ως η καλύτερη συγκυρία, από την κυβέρνηση και τους εργοδότες για να περάσουν αντεργατικές ρυθμίσεις με μακροπρόθεσμη στόχευση (παραπέρα ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, παραπέρα διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καθήλωση μισθών, τηλεργασία, χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων κοκ). Παράλληλα ψηφίζουν με καταιγιστικό ρυθμό μια σειρά νόμους σε βάρος της κοινωνίας, όπως οι νόμοι για τις διαδηλώσεις, για τα Πανεπιστήμια, για τους δημόσιους χώρους και άλλοι.
Επιστέγασμα αυτών των επιλογών είναι το επικείμενο νομοσχέδιο Βρούτση – Χατζηδάκη, το οποίο σε λίγες μέρες θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Οι αφιονισμένοι νεοφιλελεύθεροι της ΝΔ, πατώντας στο αντεργατικό οικοδόμημα που έχτισαν όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ετοιμάζονται να τσακίσουν ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων όπως το 8ωρο, τη δυνατότητα επαναπρόσληψης μέσω της δικαστικής δικαίωσης και να υπονομεύσουν / περιορίσουν ασφυκτικά τη δράση των σωματείων.
Στις αντιδράσεις της κοινωνίας για την αναποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας και για τα αντικοινωνικά μέτρα απαντούν με καταστολή, με πρόστιμα, με ΜΑΤ και ξυλοδαρμούς πολιτών, με τις αθλιότητες που ξερνάνε τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης (ΜΜΕ).
 • Έχουμε εκατό χιλιάδες λόγους να ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΜΕ στις 6 Μάη, όχι για να τιμήσουμε ένα πουκάμισο αδειανό όπως θέλουν να καταντήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά οι κυβερνώντες, τα αφεντικά και οι ξεπουλημένοι γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ, στριμώχνοντας την δίπλα στις αργίες του Πάσχα, αλλά για να προβάλλουμε τα αιτήματα του εργατικού κινήματος σε Υγεία – Παιδεία – Εργασία – Ελευθερία.
Η ΓΣΕΕ εδώ και πολλά χρόνια είναι ο σφουγγοκωλάριος των καπιταλιστών και της κρατικής εξουσίας. Οι εργαζόμενοι της έχουν γυρίσει την πλάτη. Δεκαπέντε μήνες τώρα οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ είναι εξαφανισμένοι και πλήρως αποστασιοποιημένοι από τα εργατικά προβλήματα. Για το επικείμενο νομοσχέδιο Χατζηδάκη σφυρίζουν αδιάφορα… «Ας έρθει πρώτα το νομοσχέδιο, να το διαβάσουμε, να δούμε τι λέει και μετά θα τοποθετηθούμε». Ο κόσμος έχει βουϊξει και η ΓΣΕΕ δεν ξέρει τίποτα για το έγκλημα που ετοιμάζεται… δεν ξέρει αν υπάρχει νομοσχέδιο ή όχι!!!
Όλες/οι στην ΑΠΕΡΓΙΑ που έχουν κηρύξει για τις 6 Μάη ομοσπονδίες, σωματεία, εργατικά κέντρα και η ΑΔΕΔΥ.
 • Κανένας στη δουλειά στις 6 Μάη… συμμετέχουμε στην ΑΠΕΡΓΙΑ… κατεβαίνουμε στη διαδήλωση.
 • ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ το αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη
 • ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ τις αντεργατικές ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν την περίοδο της πανδημίας
 • ΚΑΤΩ ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ και η τρομοκρατία απέναντι στους εργαζόμενους και την κοινωνία
 • ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ενάντια σε νόμους και αφεντικά
 • ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 11 π.μ. στα Προπύλαια
Κλαδικά και Επιχειρησιακά Εργατικά Σωματεία:
Σύλλογος Υπαλλήλων – Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)
Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ)
Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρία Retail World A.E.- Καταστήματα Public
Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία Πλαίσιο
Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)
Σωματείο Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ Ελλάδας
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΤΕΕ συμμετέχει στην Απεργία στις 6 Μάη και στην Απεργιακή 
 • Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στα Προπύλαια