ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Κάνοντας copy paste από το ΑΠΕ κερδίζεις fake news από τα ellinikahoaxes


Το story έχει φάση αλλά είναι κι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα sites.
Βγαίνει λοιπόν το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο και σε τηλεγράφημά του κάνει λάθος και.. γράφει πως ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής είπε σε ομιλία του ότι με τα νέα οδικά έργα θα πηγαίνεις από την Θεσσαλονίκη στην Έδεσσα σε 10 λεπτά και από τη Δράμα στην Αμφίπολη σε 30 λεπτά.
Ηταν φανερό το λάθος του πρακτορείου αλλά παρ' όλα αυτά πολλά sites έκαναν copy paste το τηλεγράφημα και το μετέτρεψαν σε είδηση. Χωρίς να τσεκάρουν τίποτε. Το tovima.gr, το in.gr, το reporter.gr και δεκάδες άλλα.


Λίγο αργότερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ το διορθώνει αλλά το κακό έχει γίνει. Εννοούσε πως ο χρόνος για τις δύο διαδρομές γίνεται συντομότερος κατά 10 και 30 λεπτά αντίστοιχα. Το λάθος στα sites ωστόσο έγινε (και σε κάποια παρέμεινε), προφανώς γιατί το ΑΠΕ-ΜΠΕ το διόρθωσε στα μουλωχτά χωρίς ορθή επανάληψη.
Κα τώρα αρχίζουν τα ωραία. Βγαίνουν τα ellinikahoaxes και γράφουν πως όλα αυτά τα sites γράφουν fake news: «Με βάση τα ανωτέρω καθίσταται σαφές πως ο ισχυρισμός ότι ο Κώστας Καραμανλής είπε πως τα νέα έργα θα επιτρέψουν τη κάλυψη απόστασης μεταξύ Θεσσαλονίκης-Έδεσσας και Δράμας-Αμφίπολης σε 10 και 30 λεπτά αντίστοιχα είναι ψευδής. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι τα έργα ενδέχεται να μειώσουν το χρόνο αυτών των διαδρομών κατά 10 και 30 λεπτά αντίστοιχα».


Δεν είναι βέβαια μόνο το ευκρινές λάθος που αποκαλύπτει πως λειτουργούν τα sites (χωρίς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάποια δεν θα υπήρχαν καν) είναι και η σπουδή των ellinikahoaxes να μιλήσουν για fake news όταν βγάζει μάτι πως πρόκειται απλώς για λάθος αντιγραφή! Και όχι μόνο αυτό, αλλά, όπως επισημαίνει ο Anemos Naftilos (που ανακάλυψε το θέμα), τους δημιούργησαν και θέμα στις σελίδες τους στο facebook.
-από το e-tetradio