ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Πώς μια πανωλεθρία γίνεται θρίαμβος!


Γράφει ο Τάσος Παππάς
Νέα… επιτυχία της κυβέρνησης. Μετά το φιάσκο με τις μάσκες-τέντες, έχουμε το φιάσκο με τα self-tests. Αυτήν την τόσο διαφημισμένη επιχείρηση η οποία υποτίθεται πως θα έλυνε ένα βασικό.. πρόβλημα. Η ιδέα ήταν του πρωθυπουργού. Την ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες ο υφυπουργός του Ακης Σκέρτσος, αλλά δεν υπήρχε καμία προετοιμασία, δεν υπήρχε κανένα σχέδιο, καμία έρευνα για το αν και πώς μπορεί να υλοποιηθεί η… φαεινή ιδέα. Ηταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα παρόμοιο με τόσα άλλα που έχουμε δει στο παρελθόν. Η αστοχία στις προβλέψεις, τα στραπάτσα στην εφαρμογή δεν διδάσκουν τούτη την κυβέρνηση.
Ο στόχος ήταν σαφής: έπρεπε να διασκεδαστούν οι πολύ κακές εντυπώσεις για τη διαχειριστική επάρκεια των αρίστων που είχαν αρχίσει να εγκαθίστανται στα μυαλά των ανθρώπων και να αποτυπώνονται στις μετρήσεις. Οι αρμόδιοι παράγοντες αιφνιδιάστηκαν. Πιάστηκαν κυριολεκτικά στο ύπνο. Ετρεχαν και δεν έφταναν. Εκαναν τα πάντα για να μην απογοητεύσουν τον κ. Μητσοτάκη. Τι να κάνουν όμως κι αυτοί; Δεν γίνεται να ξεπεράσουν ορισμένα όρια. Ανθρωποι είναι, δεν είναι μάγοι, κι ας τους παρουσιάζουν σαν τέτοιους τα σαξόφωνα της προπαγάνδας. Ετσι φτάσαμε στην ακύρωση των αρπακολατζίδικων διαγωνισμών.
Το θράσος όμως των κυβερνώντων είναι απύθμενο. Επιχείρησαν να μετατρέψουν την πανωλεθρία σε θρίαμβο, μια βοερά εσφαλμένη απόφαση σε ιδιοφυή ενέργεια. Ανακοίνωσαν λοιπόν ότι πάνε σε απευθείας συμφωνία με κινεζική εταιρεία για την προμήθεια 18 εκατ. self-tests. Πληροφορίες κάνουν λόγο για επαφές της κυβέρνησης και με πολυεθνικές, χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς αυτές δεν διέθεταν τις απαραίτητες ποσότητες.
Και θέλησαν να βγουν κι από πάνω: «Ας είναι λοιπόν ξεκάθαρο σε όλους ότι η ελληνική κυβέρνηση ούτε εκβιάζεται, ούτε καθοδηγείται, ούτε υποκύπτει σε πιέσεις» αναφέρει η Προστασία του Πολίτη και προσθέτει: «Πρόκειται για μια συμφωνία με τεράστιο δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα, που προασπίζει πλήρως το δημόσιο συμφέρον». Μ’ άλλα λόγια, αντί μιας συγγνώμης, έχουμε μια κατά μέτωπο επίθεση στη λογική, στη σοβαρότητα, στην αλήθεια. Αντί για τον μετανοημένο Μαυρογιαλούρο, που έστω και καθυστερημένα και μετά τα αλλεπάλληλα φάσκελα που έφαγε κατάλαβε τι ακριβώς γινόταν στο υπουργείο του, έχουμε τον αμετανόητα φαυλεπίφαυλο Γκρούεζα.
Η ανακοίνωση είναι γεμάτη υπαινιγμούς: ποιοι είναι αυτοί που προσπάθησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση; Ποιοι είναι αυτοί που αποπειράθηκαν να την καθοδηγήσουν; Ποιοι είναι αυτοί που επιχείρησαν να την πιέσουν; Ετσι γενικώς και αορίστως καταγγελίες; Ονόματα έχουν; Διευθύνσεις; Πρώτη φορά εμφανίστηκαν; Μήπως είναι γνωστοί στην κυβέρνηση; Πώς πήραν το θάρρος να κάνουν τέτοια πράγματα; Μήπως στο παρελθόν οι πιέσεις τους είχαν αποδώσει; Για να μάθουμε και εμείς οι κοινοί θνητοί. Ισως για να επιληφθεί και η Δικαιοσύνη. Υπάρχουν ή πρόκειται για κατασκευάσματα της κυβερνητικής προπαγάνδας για να εξημερωθούν οι οργισμένοι πολίτες;
Επίσης, αν η νέα συμφωνία έχει τεράστιο δημοσιονομικό όφελος και προασπίζει πλήρως το δημόσιο συμφέρον, όπως λέει η κυβερνητική ανακοίνωση, δικαιούμαστε να υποθέσουμε ότι με την πρακτική που είχε επιλεγεί και εγκαταλείφθηκε, θα είχαμε δημοσιονομικό κόστος και βλάβη του δημόσιου συμφέροντος; Στοιχειώδες. Εκτός αν έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση η οποία, ακόμη και στις περιπτώσεις που κάνει ολέθρια λάθη στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, βοηθάει τη χώρα και δεν προκαλεί ζημιά στα δημόσια ταμεία. Θαύμα, θαύμα! Με αμασκάρευτο κυνισμό και ανάρμοστη ρητορική προκαλούν. Δεν είναι η πρώτη φορά:«Εξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν».
  • το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (26.04.2021)