ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Κατά φαντασίαν θεραπευτής;

του Παντελή Μπουκάλα

Παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και του ΠΟΥ, η ανθρωπότητα αποκαλύπτεται απρόθυμη να δράσει ενωμένη ακόμα και κατά της θανάσιμης COVID-19. Δείγματα αλληλεγγύης υπήρξαν βέβαια, όχι πάντως ικανά να πείσουν ότι μπήκαμε στην εποχή της τίμιας συνεργασίας, που θα νοιάζεται εξίσου για τους ισχυρούς και..
τους αδύναμους. Αρκετές «αποστολές βοήθειας» άλλωστε τις έτρωγε από μέσα το σκουλήκι ενός σχεδόν μακάβρια δόλιου πολιτικαντισμού και της ανήθικης διπλωματίας: «Ιδού μερικές χιλιάδες μάσκες και μια ντουζίνα αναπνευστήρες, αρκεί να σταθείς ενεργά δίπλα μου στη διένεξή μου με τη διπλανή χώρα».
Και να θέλουν οι επιστήμονες να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν ευρήματα αλλά και ερωτήματα, ώστε να φτάσουν μια ώρα αρχύτερα στο εμβόλιο και στα φάρμακα, έχουν πολλά εμπόδια να υπερπηδήσουν. Με κυρίαρχο το πνεύμα του αδυσώπητου ανταγωνισμού, οι γιατροί που θα πολιτευτούν υπό την ιδιότητα του ανθρώπου, και όχι φορώντας εθνική στολή, απειλούνται με το στίγμα του μειοδότη. Το τρόπαιο, άθροισμα δόξας και χρήματος, είναι τόσο βαρύτιμο, ώστε να επιβάλει σαν υψηλότερη αξία την εθνική σημαία, όχι το κοινό καλό. Κι όταν λέμε σημαία εννοούμε όσους αυτοσυστήνονται σαν εκ Θεού ιδιοκτήτες της ή σαν οι μόνοι ικανοί να την ανεμίζουν ψηλά. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία, ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο Σι Τζινπίνγκ στην Κίνα κ.ο.κ.
Ολοι τους θέλουν να νικήσει η χώρα τους στην κούρσα των εμβολίων. Κι όχι επειδή νιώθουν ότι συμμετέχουν στον αγώνα τον καλό, αλλά επειδή ξέρουν ότι αν το νήμα το κόψουν πρώτα τα εργαστήρια της πατρίδας τους, οι ίδιοι θα ανταμειφθούν πολιτικά. Θα συγχωρεθούν τα λάθη και τα ψέματά τους, η ελαφρότητα, η αντιεπιστημονική αλαζονεία και η αντιδημοκρατική ωμότητά τους. Και θα συναριθμηθούν στους τρανούς ηγέτες.
Μακάρι να μπορούσαμε να χαρούμε με την ανακοίνωση του Πούτιν πως η Ρωσία έχει ήδη έτοιμο το πρώτο παγκοσμίως εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, το Sputnik - V. Θα ήταν το μοναδικό ευχάριστο νέο από ένα μέτωπο ολέθρου. Η κριτική ωστόσο που ασκεί στη ρωσική θριαμβολογία ο ΠΟΥ επιβάλλει τον σκεπτικισμό. Δεν θ’ αργήσουμε φυσικά να μάθουμε αν το εμβόλιο που διαφημίζει ο Πούτιν είναι όντως θαυματουργό ή ένα παραπολιτικό σκεύασμα, κάτι σαν την υδροξυχλωροκίνη που προπαγάνδιζαν επίμονα ο Τραμπ και ο Μπολσονάρο. Αντίθετα, θ’ αργήσουμε πολύ να δούμε τα εντέλει ασήμαντα γήινα κρατίδια συνασπισμένα σε Κόσμο. Εκτός πια και καταφτάσουν αύριο-μεθαύριο τίποτε μοχθηροί εξωγήινοι.

- το κείμενο του Παντελή Μπουκάλα είναι από την Καθημερινή (13.8.2020)