ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Μύλος με την κρατική χρηματοδότηση των εκδοτών

Προδιαγεγραμμένο το φιάσκο

Μύλος με το θέμα της χρηματοδότησης των εφημερίδων μετά και την απόσυρση της ΚΥΑ για την ενίσχυση των εκδοτών εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας λόγω των σφοδρών αντιδράσεων (ΕΔΩ) για τη δημοσιοποίηση της λίστας των δικαιούχων της ενίσχυσης (ΕΔΩ) αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση αναφέροντας πως..
η απόφαση ανακαλείται (EΔΩ) ενώ καλεί τη Δευτέρα τους εκπροσώπους των κομμάτων για θέματα Τύπου στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης «προκειμένου να εκφράσουν, αν το επιθυμούν, τις προτάσεις τους».
Πάντως το φιάσκο ήταν προδιαγεγραμμένο καθώς η εφημερίδα «Καθημερινή» από τον Οκτώβριο έκανε λόγο για «φωτογραφικές» διατάξεις στο πρόγραμμα ενίσχυσης εφημερίδων εξαπολύοντας  ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης και εναντίον μπαταχτσήδων εκδοτών και καταγγέλοντας πως επελέγησαν προς επιδότηση «επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, που όχι μόνο δεν είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες, αλλά που οι ιδιοκτήτες τους δεν φρόντισαν καν να προβούν σε ρύθμιση οφειλών».
Οπως ανέφερε τότε η «Καθημερινή» αυτή δυστυχώς δεν είναι η μοναδική «φωτογραφική» διάταξη που υπάρχει στην εν λόγω απόφαση, η οποία έχει ως συνέπεια τη στρέβλωση του ανταγωνισμού εις βάρος των συνεπών και υγιών επιχειρήσεων του κλάδου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το "Βήμα” που έκανε λόγο για “εκδότες λαθροβιων εντύπων” εγκαλώντας τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.
Συγκεκριμένα στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας ο “Βηματοδότης” στα τέλη Οκτωβρίου έγραφε: “Εξέπληξε αρνητικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πετσας με την τροποποίηση που επέβαλε στο καθεστώς οικονομικής ενίσχυσης των εφημερίδων. Με απόφασή του θα μπορούν να λάβουν ενίσχυση ακόμη και επιχειρήσεις Τύπου που δεν διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ακόμη και εκείνες που δεν πληρώνουν τους εργαζομένους!

Χαρίτσης: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα


 Από την πλευρά του τώρα ο ΣΥΡΙΖΑεπανέρχεται με δήλωση του εκπροσώπου του, Αλέξη Χαρίτση, και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ότι δηλαδή επέλεξε να χρηματοδοτήσει το «Μακελειό», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφενός αποσύρει συνολικά το πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου και, αφετέρου, επιχειρεί να ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα".
Ακολούθως αποδίδει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο επικοινωνιακά τρικ και υποστηρίζει ότι με τις τροποποιήσεις που έκανε η κυβέρνηση στην αρχική Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχε εκδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η χρηματοδότηση περιλαμβάνει αφενός ιδιοκτήτες που δεν έχουν πληρώσει τους εργαζόμενούς τους και δεν έχουν ρυθμίσει τις υποχρεώσεις τους και αφετέρου εφημερίδες όπως το «Μακελειό». Αναλυτικότερα ο κ. Χαρίτσης υποστηρίζει:
1. Με την τροποποίηση που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ στην ΚΥΑ που είχε εκδώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξαν οι όροι για τους δικαιούχους. Με την ΚΥΑ της κυβέρνησης της ΝΔ, μπορούν να είναι δικαιούχοι ακόμα και ιδιοκτήτες δεν έχουν πληρώσει τους εργαζόμενους τους ή που δεν έχουν ρυθμίσει οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
2. Στο άρθρο 4 της αρχικής ΚΥΑ, που είχε εκδώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (107/2019, ΦΕΚ 2355/Β), αναφερόταν ρητά ότι η ύλη των εφημερίδων που δικαιούνται επιδότησης πρέπει να μην θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να μην εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Με τη χθεσινή τους απόφαση, θεωρούν ότι το Μακελειό δεν θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ότι επομένως πρέπει και μπορεί να χρηματοδοτείται με χρήματα του ελληνικού λαού. Επιπλέον, με την τροποποίηση αυτή, επιτρέπουν ακόμη και σε εφημερίδες στοιχηματικού ενδιαφέροντος να ενταχθούν στο Πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου.
Η παρουσία μας στην συνάντηση που καλεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την προσεχή Δευτέρα θα έχει ως μοναδικό σκοπό τη διασφάλιση της ενίσχυσης του Τύπου, με γνώμονα τον σεβασμό στην ελευθεροτυπία αλλά και στην δημοσιογραφική δεοντολογία.