ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Γιώργος Λιάγκας: Έγκλημα και τιμωρία

του Χρήστου Ξανθάκη

Η ανακοίνωση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου ήταν λιτή και σαφής:
«Το ΕΣΡ κατά τη σημερινή του διάσκεψη με θέμα την εκπομπή του ΣΚΑΙ “Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα” της 7ης Νοεμβρίου 2019, αφού συζήτησε εκτενώς τα γεγονότα κατέληξε στην εξής απόφαση:
1) Για τις παραβάσεις της προσβολής της αξίας του ανθρώπου και της δυσμενούς διάκρισης λόγω φύλου..

επιβάλλεται κύρωση προσωρινής αναστολής μετάδοσης της εκπομπής για 5 συνεχόμενες ημέρες, από 20/1/2020 μέχρι και 24/1/2020.
2) Για την υποβάθμιση της ποιοτικής στάθμης του προγράμματος επιβάλλεται το χρηματικό πρόστιμο των 150.000 ευρώ
».
Τα ανωτέρω αφορούσαν στο γλεντάκι που στήθηκε από τον άνκορμαν Λιάγκα και το επιτελείο του, με αφορμή το περιστατικό της εκσπερμάτωσης στην πλάτη φοιτήτριας, στη Θεσσαλονίκη. Όπου πραγματικά χάθηκε κάθε μέτρο, αφού κατέβηκε το επίπεδο στα Τάρταρα έσκαψε πιο βαθιά και χτύπησε πάτο. Η φράση «χειρότερα δεν γίνεται», βρήκε την πραγματική της σημασία και μην περιμένετε να επαναλάβουμε εδώ όλα όσα ειπώθηκαν. Για όσους επιμένουν να βασανίζουν αυτιά και μάτια, υπάρχει πάντοτε το γιουτούμπι…
Όπως θα λέγαμε και στο Φυσικό Αθηνών, η απόφαση του ΕΣΡ ήταν η δράση. Και κάθε δράσεως έπεται η αντίδραση, έτσι τα κανόνισε η μητέρα φύση, όποιος έχει αντίρρηση να πάρει σειρά για Άρη με τα διαστημόπλοια του Έλον Μασκ. Οι αντιδράσεις λοιπόν ήταν πολλές και ενδιαφέρουσες. Ουκ ολίγοι και ουκ ολίγες μίλησαν για «ποινή χάδι», θεωρώντας ότι το ΕΣΡ έπρεπε να κόψει οριστικά την εκπομπή του Λιάγκα και να ζητήσει απ’ το κανάλι επταψήφιο νούμερο για πρόστιμο.
Πράγμα το οποίο δεν στέκει μιας και υπάρχει η αρχή της αναλογικότητας, που διέπει και πρέπει να διέπει τις αποφάσεις του ΕΣΡ. Μην ξεχνάμε ότι η ανεξάρτητη αρχή λειτουργεί ως ένα μίνι δικαστήριο και πρέπει οι αποφάσεις της να έχουν συνέχεια για να μην καταπίπτουν στο ΣτΕ όπου προσφεύγουν οι «καταδικασθέντες». Αν λοιπόν αποφασίζεις 3 μέρες διακοπή στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη και 100.000 ευρώ πρόστιμο στο Star για τον χειρισμό της δολοφονίας Τοπαλούδη, δεν στέκει να αποκεφαλίσεις τον Λιάγκα και να ξεπαραδιάσεις τον ΣΚΑΙ. Θα σε πάνε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως έγραψα και πιο πριν, θα κάνουν λόγο για διακρίσεις και θα την κερδίσουν την έφεση. Άρα, θέλει προσοχή για να μην τινάζονται οι αποφάσεις στον αέρα.
Να σημειώσω εδώ ότι δεν έλειψαν και οι μαξιμαλιστές, όσοι και όσες δηλαδή θεώρησαν σταγόνα στον ωκεανό την ποινή στον Λιάγκα και στον ΣΚΑΪ και απαίτησαν από το ΕΣΡ να καθαρίσει εδώ και τώρα το σύνολο του τηλεοπτικού τοπίου. Αγνοώντας φυσικά ότι δεν γίνεται να μπουν όλες οι εκπομπές στο σακί της «υποβάθμισης προγράμματος», μόνο και μόνο επειδή δεν μας αρέσουν κάποια σχόλια των συντελεστών τους ή διότι θεωρούμε ότι εκθέτουν τους συμμετέχοντες σε αυτές. Είναι λεπτή η διαχωριστική γραμμή, όπως και στα κανονικά δικαστήρια, και οι συντελεστές των καναλιών φροντίζουν να φτάνουν ως το όριο αλλά να μην το υπερβαίνουν. Εκτός κι αν πρόκειται για τον Γιώργο Λιάγκα, που μασάει σίδερα…
Και μια τελευταία λεπτομέρεια για να μην ξεχνιόμαστε:
Το κανάλι δικαιούται να κάνει αίτηση θεραπείας σχετικά με την απόφαση του ΕΣΡ. Δεν νομίζω ότι θα έχει πολλή τύχη, αλλά θα γίνει κι αυτό, είναι μέρος του παιχνιδιού. Εξ ου και η απόφαση του Ραδιοτηλεοπτικού για διακοπή της εκπομπής στα τέλη Ιανουαρίου και όχι άμεσα. Αν φροντίσει η ανεξάρτητη αρχή και για μπανεράκι που θα εξηγεί τους λόγους της διακοπής, ακόμη καλύτερα λέω εγώ με το φτωχό μου το μυαλό!

-το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost.gr