ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019

Νέα προσφυγή Θάνου στο ΣτΕ για την αποπομπή της

Η τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου με σημερινή αίτησή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο, αλλά και ως φωτογραφική, η πράξη διορισμού της νέας διοίκησης της Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ανάλογη αίτηση ακύρωσης υπέβαλλε και η πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άννα Νάκου.
Και οι δύο προσφεύγουσες.. δια του συνηγόρου τους Πανεπιστημιακού καθηγητή Πάνου Λαζαράτου, στρέφονται κατά των υπ΄ αριθμ. 86330/29-8-2019 και 86332/29-8-2019 αποφάσεων του υπουργού Ανάπτυξης με τις οποίες αφενός διορίστηκε πρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Ιωάννης Λιανός και αντιπρόεδρος η Καλλιόπη Μπενετάτου.
Επισημαίνουν ότι οι επίμαχες αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης «ερείδονται επί των παράνομων, δικαστικώς προσβληθεισών, διαπιστωτικών πράξεων με τις οποίες επήλθε η αυτοδίκαιη έκπτωση των αιτουσών από τη θέση τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού» και για το λόγο αυτό «πρέπει να ακυρωθούν ως παράνομες, στερούμενες νομίμου ερείσματος, πλημμελώς και μη νομίμως αιτιολογημένες».
Σε άλλο σημείο, αναφέρουν ότι η «αποκαθήλωση τους» προκαλεί «απότομη και δραματική μείωση του χρόνου της (αρχικής πενταετούς) θητείας τους, οι οποίες υποχρεούνται, να αποχωρήσουν από την κατεχόμενες από αυτές θέση λίγους μόνο μήνες μετά από τον διορισμό τους μόλις 7 μήνες μετά από τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου και 28 μήνες μετά από τον διορισμό της Άννα Νάκου, χωρίς να προβλέπεται οποιοδήποτε μεταβατικό μέτρο για την προστασία της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης της ομαλούς ολοκληρώσεως της θητείας τους μετά πάροδο πέντε ετών από τον διορισμό τους».

Φωτογραφική διάταξη

Δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι «η επίμαχη νομοθετική διάταξη εισάγει μεν εκ πρώτης όψεως γενική και αφηρημένη ρύθμιση για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά έχει στην πραγματικότητα φωτογραφικό χαρακτήρα. Με την επίμαχη νομοθετική διάταξη ορίζεται πράγματι ποια μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα οποία δύνανται ευχερώς να προσδιοριστούν ατομικώς εν όψει του μικρού αριθμού των μελών της Επιτροπής, παύουν εφεξής να υπηρετούν στην ανεξάρτητη αυτή αρχή, στην οποία μέχρι σήμερα θητεύουν.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη στο ΣτΕ εκκρεμεί η αίτηση ακύρωσης κατά των πράξεων που υπουργού Ανάπτυξης με την οποία παύθηκαν από τα καθήκοντα τους τα μέλη της τέως διοίκησης της εν λόγω επιτροπής, η οποία θα συζητηθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2019.