ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

«Αθλιότητα κατά της ΕφΣυν με σκοτεινούς σκοπούς και επιδιώξεις»

Τι επισημαίνει ο Γ. Πετρόπουλος για την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

Για «άθλια ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ κατά της Εφημερίδας των Συντακτών με σκοτεινούς σκοπούς και επιδιώξεις» κάνει λόγο ο Γιώργος Πετρόπουλος (αρχισυντακτης πολιτικού και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας και μέλος του Δ.Σ της εταιρείας που την εκδίδει)..
Συγκεκριμένα ο Γ. Πετρόπουλος έγραψε στο fb:
ΙΑ ΑΘΛΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΣΥΝ ΜΕ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
Προχθές, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ εξέδωσε μια άθλια ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την ΕΦΣΥΝ για «επικίνδυνους αντεργατικούς σχεδιασμούς».
Στην ανακοίνωση (δείτε ΕΔΩ) αναφέρεται ότι «Οι Διοικούντες την ‘‘Εφημερίδα των Συντακτών’’ απαιτούν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα βεβαιώνουν ότι δεν έχουν καμμιά μισθολογική απαίτηση από τη εργοδότρια εταιρεία».
Επειδή είμαι ένας από τους «διοικούντες» της ΕΦΣΥΝ (Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας και μέλος του Δ.Σ της εταιρείας που την εκδίδει) θα δώσω ορισμένα στοιχεία- τα οποία βεβαίως γνωρίζει το ΠΑΜΕ και αυτοί που συνέταξαν την ανακοίνωσή του- ώστε να αντιληφθεί και ο πλέον αδαής αναγνώστης περί τίνος πρόκειται.
1. Η ΕΦΣΥΝ είναι μια συνεταιριστική εφημερίδα την οποία έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε αυτήν και στην οποία, μέσω του συνεταιρισμού τους, κατέχουν πάνω από το 90% των μετοχών της. Βασικός μέτοχος της εταιρείας, που κατ’ απαίτηση του νόμου συστάθηκε και εκδίδει (όπως απαιτεί ο νόμος) την ΕΦΣΥΝ είναι ο συνεταιρισμός των εργαζομένων της.
2. Η ιδιαιτερότητα αυτή της ΕΦΣΥΝ, σε σχέση με όλο τον υπόλοιπο Τύπο, αφορά στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι σε αυτήν είναι ταυτόχρονα και οι ιδιοκτήτες της. Δηλαδή με την νομική έννοια του όρου είναι οι εργοδότες του εαυτού τους. Όλοι εμείς, βεβαίως, εργοδότες μας θεωρούμε τους αναγνώστες μας που αγοράζουν την ΕΦΣΥΝ και την κρατούν ζωντανή. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχαμε ως εφημερίδα. Αυτό κρατήστε το γιατί δείχνει που ακριβώς στοχεύει η ανακοίνωσή του ΠΑΜΕ.
3. Μέχρι στιγμής στην ΕΦΣΥΝ δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος που να θέλει να είναι σκέτο εργαζόμενος και όχι ταυτόχρονα συνεταιριστής- δηλαδή συνιδιοκτήτης της εφημερίδας.
4. Στην ΕΦΣΥΝ όλοι οι διοικούντες (Δ.Σ. Συνεταιρισμού, Δ.Σ. Εταιρείας, Συντακτική Επιτροπή και Διεύθυνση) εκλέγονται από τους εργαζόμενους- συνιδιοκτήτες της εφημερίδας.

Στη βάση όλων αυτών το ΠΑΜΕ επί τη ουσίας καταγγέλλει τους εργαζόμενους στην ΕΦΣΥΝ οι οποίοι με την ιδιότητα τους ως εργοδότες προχωρούν σε «επικίνδυνους αντεργατικούς σχεδιασμούς» εναντίον του εαυτού τους!!!
Συγχαρητήρια στο ΠΑΜΕ και στους πολιτικούς του καθοδηγητές που ανακάλυψαν- αργά βεβαίως- το πραγματικό πρόσωπο της εργοδοσίας, στο χώρο των ΜΜΕ, στο πρόσωπο των εργαζομένων- Συνεταιριστών της ΕΦΣΥΝ.
Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν μας έδειχναν μια παρόμοια ανακοίνωση που έχουν βγάλει στο παρελθόν εναντίον μεγαλοϊδιοκτητών στο χώρο των ΜΜΕ για τις χιλιάδες απολύσεις που έχουν κάνει στα Μέσα που ελέγχουν, για τις μειώσεις μισθών, για το κούρεμα ή την κλοπή και απώλεια δεδουλευμένων, για τις καθυστερήσεις μηνών στην καταβολή της μισθοδοσίας κ.ο.κ..
Θα είχε, επίσης, ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν το ΠΑΜΕ μας έδειχνε τις ανακοινώσεις που έβγαλε για τις δεκάδες απολύσεις στον Ριζοσπάστη, στον 902 και στην ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ όπου οι εργαζόμενοι δούλευαν σε κομματικές εταιρείες και δεν είχαν σε αυτές καμία άμεση ή έμμεση σχέση ιδιοκτησίας, ούτε επέλεγαν τις διοικήσεις τους.

Υ.Γ. α) Είναι αλήθεια ότι στο ξεκίνημα της έκδοσής της, η ΕΦΣΥΝ καθυστέρησε τη καταβολή ορισμένων μισθών μέχρι να είναι σε θέση- χάρη στους αναγνώστες της- να καταβάλει τη μισθοδοσία σε κανονική ροή και στην ώρα της.
β) Είναι επίσης αλήθεια ότι από την αρχική καθυστέρηση οφείλονταν σε εργαζόμενους- συνεταιριστές περί τους δύο μισθούς.
γ) Είναι, τέλος, αλήθεια- και αυτή είναι η μεγαλύτερη αλήθεια- ότι οι εργαζόμενοι- συνεταιριστές, ως συνιδιοκτήτες- ως ο μεγαλομέτοχος- της εφημερίδας έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα να διευθετήσουν αυτές τις οφειλές όπως νομίζουν- κι όπως ο νόμος προβλέπει- για το ατομικό και συλλογικό τους συμφέρον. Από τις αποφάσεις που έλαβαν δεν πρόκειται να χάσει κανείς με την διπλή ιδιότητα που έχει ως εργαζόμενος και συνιδιοκτήτης της ΕΦΣΥΝ. Και δεν θα χάσει ποτέ όσο η ΕΦΣΥΝ υπάρχει και αναπτύσσεται. Αυτό δεν τον επιθυμούν οι ανταγωνιστές μας μεγαλόϊδιοκτητες και μεγαλοσυκροτηματάρχες στο χώρο των ΜΜΕ. Απ’ ότι φαίνεται δεν το επιθυμούν κι εκείνοι που σπεύδουν να τους βοηθήσουν συκοφαντώντας την εφημερίδας μας με ψεύδη και αθλιότητες.
Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους κάθε φορά ισχυρότερους."