ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Οι απολύσεις στα ΜΜΕ πολλαπλασιάζονται...

Aνοιχτή επιστολή του γνωστού πολεμικού ανταποκριτή Sammy Ketz* σχετικά με τις κατασκευασμένες ειδήσεις, την παραπληροφόρηση και τα πνευματικά δικαιώματα, δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκδοτών Εφημερίδων (ENPA). Ο δημοσιογράφος στην επιστολή του αναφέρει:..

«Πνευματικά δικαιώματα: η αποτυχία δεν είναι επιλογή
Εδώ κι ένα χρόνο περίπου, μάχομαι στο πλευρό σας για μια Ευρωπαϊκή οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα. Επιστρέφω σήμερα από την Συρία όπου πριν από λίγες ώρες δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν όντας μάρτυρες της τραγωδίας που πλήττει την χώρα εδώ και οκτώ χρόνια.
Γι' αυτό σας ικετεύω : η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή. Μια ενδεχόμενη αποτυχία στις συνομιλίες σας κινδυνεύει να καταδικάσει εκατοντάδες μέσα ενημέρωσης. Τα τελευταία νέα για τον κλάδο μας είναι όπως ξέρετε ανησυχητικά. Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού οι απολύσεις πολλαπλασιάζονται. Απολύονται χιλιάδες εργαζόμενοι ακόμα και από τις διαδικτυακές ιστοσελίδες ειδήσεων που κάποτε θεωρούνταν αλώβητες.
Στην πραγματικότητα, αυτά τα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν καμιά πιθανότητα επιβίωσης, εξαιτίας της μονόπλευρης διανομής του εισοδήματος από διαφημίσεις υπέρ των γιγάντων του διαδικτύου.
Φτάνουμε σχεδόν στο τέλος μια μακράς πάλης. Έχουμε το καθήκον, την υποχρέωση να πετύχουμε, να συμφωνήσουμε ένα κείμενο που δεν θα έχει χάσει την ουσία του. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία, γιατί δεν θα μας ξαναπαρουσιαστεί.
Δεν θέλουμε να αφήσουμε έναν κόσμο έρμαιο της πληροφόρησης από ψεύτικες μαρτυρίες, κατασκευασμένες ειδήσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης και απαξίωσης που μόνο ο Τύπος έχει την δυνατότητα να αποτρέψει.

*O Sammy Ketz, βραβευμένος ξένος ανταποκριτής του AFP στην Μέση Ανατολή είναι ο συγγραφέας ανοιχτών επιστολών στους Ευρωπαίους διαπραγματευτές για τα πνευματικά δικαιώματα που έχουν στηριχθεί από τις υπογραφές περισσότερων από 100 κορυφαίων ανταποκριτών ανά τον κόσμο.