ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Το ελληνικό μπάσκετ δεν θα είναι το ίδιο…

Ο Σωτήρης Βετάκης με αφορμή τις εξελίξεις στο χώρο του μπάσκετ γράφει στο SDNA για την «επανάσταση» του Ολυμπιακού και εξηγεί ποιος είναι ο βασικός λόγος που αυτή τη φορά είναι πιο πιθανό από ποτέ να επιφέρει αλλαγές, οι οποίες ποικίλουν ανάλογα με την τακτική που θα ακολουθήσουν οι αντιμαχόμενες πλευρές.

Ο Ολυμπιακός είναι εδώ και χρόνια στα… χαρακώματα και βρίσκεται σε ένα διαρκή «πόλεμο» με την
ομοσπονδία, τις αγκυλώσεις της και το (όποιο) υπάρχον σύστημα κυβερνά το ελληνικό μπάσκετ. Για μια μεγάλη χρονική περίοδο επιχειρεί να αλλάξει κάποια πράγματα, που εκείνος θεωρεί οτι είναι αναγκαίο και δίκαιο να αλλάξουν, φθάνοντας από τη ΓΓΑ μέχρι τον πρωθυπουργό. Χωρίς να πετύχει τίποτα από όσα επιζητά, δίχως να αλλάξει τίποτα από όσα υποστηρίζει ότι πρέπει να αλλάξουν.
Τώρα όμως, φαίνεται, να υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Ο Ολυμπιακός δεν είναι ένας «επαναστάτης» που κάνει «αντάρτικο», ελπίζοντας πως θα πετύχει τον στόχο του. Είναι πλέον -έτσι τουλάχιστον εμφανίζεται- ένας «ταλιμπάν», ο οποίος δεν ενδιαφέρεται για το οποιοδήποτε προσωπικό κόστος, προκειμένου να περάσει το μήνυμα του, να πλήξει τον «αντίπαλο», να κυριαρχήσει στον «πόλεμο». Από τους Καμικάζι του Περλ Χάρμπορ μέχρι το τρομοκρατικό χτύπημα στους «Δίδυμους Πύργους», η ανθρωπότητα (και ο σε κάθε περίπτωση ισχυρός) ήταν ανίσχυρη να αντιδράσει, διότι δεν μπορεί να εκτιμήσει και να αντιμετωπίσει τον αντίπαλο που είναι αποφασισμένος να θυσιάσει τα πάντα. Να θυσιάσει τη «ζωή» του.
Εν προκειμένω, σύμφωνα πάντα με όσα δηλώνουν οι Ερυθρόλευκοι από το βράδυ της Τετάρτης, ο Ολυμπιακός είναι αποφασισμένος να κάνει την «επανάσταση» του (με αιτία ή χωρίς) με οποιοδήποτε κόστος. Ακόμη κι αν αποβληθεί από την Α1, ακόμη κι αν δεν αγωνίζεται από τούδε και στο εξής στις εγχώριες διοργανώσεις.
Για αυτό -και πάντα υπό τη συνθήκη ότι οι Αγγελόπουλοι θα το πάνε ως τέλος- θεωρώ ότι το ελληνικό μπάσκετ δεν θα είναι το ίδιο από εδώ και πέρα. Δεν γνωρίζω πως θα είναι, αλλά σίγουρα η κίνηση του Ολυμπιακού δεν θα είναι μια «φωτοβολίδα» που έκανε κρότο και λάμψη και μετά συνεχίσαμε στην καθημερινότητα μας. Δεν γνωρίζω αν ο Γιώργος Βασιλακόπουλος αποχωρήσει και η ΕΟΚ αλλάξει «χέρια», αν η ΚΕΔ αλλάξει σύνθεση, αν η διατησία περάσει στον ΕΣΑΚΕ (γίνονται διεργασίες επ’ αυτού ΥΓ1), αν τα ντέρμπι τα διαιτητεύουν ξένοι διαιτητές, αν οι Αναστόπουλος, Παναγιώτου, Μάνος δεν ξαναδιαιτητεύσουν αγώνα του Ολυμπιακού, αν οι Ερυθρόλευκοι κουνήσουν μαντήλι και αγωνίζονται στην ABA League (Αδριατική). Δεν γνωρίζω αν συμβεί ένα ή πολλά από αυτά. Αλλά θεωρώ απίθανο να μην γίνει τίποτα από όλα και να παραμείνουμε θεατές στο ίδιο σκηνικό.
Στην περίπτωση μάλιστα του «επαναστάτη» Ολυμπιακού, το κόστος για τους Ερυθρόλευκους δεν θα είναι μεγάλο και σίγουρα δεν θα θυσιάσουν τη «ζωή» τους. Αντίθετα με τον ανένδοτο που είχε κηρύξει στην Ευρωλίγκα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και ο Παναθηναϊκός, στον ανένδοτο των Αγγελόπουλων και του Ολυμπιακού εναντίον της ΕΟΚ, του Βασιλακόπουλου και της ΚΕΔ, δεν υπάρχουν ρήτρες (ύψους 10 εκατ ευρώ), ούτε τα έσοδα από τις εγχώριες διοργανώσεις αναλογούν στο μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων που μπαίνουν στο ταμείο των ΚΑΕ. Η δε ανταγωνιστικότητα του, με εξαίρεση βεβαίως τα clasico, δεν συγκρίνεται. Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της σκέψης μας ότι τις ποινές που είχε επιβάλλει ο ΕΣΑΚΕ στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο δεν μπορούσε να επιβάλλει την εφαρμογή τους, αντίθετα η Euroleague μέσω της κεντρικής διαχείρισης το πέτυχε μέχρι να επέλθει η εκεγχειρία και βρεθεί συμβιβαστική λύση. Προφανώς και κάτι δείχνει η διαφορά αυτή για τη δυναμική των λιγκών.
Από την άλλη ο Ολυμπιακός έχει τη διέξοδο της ABA League, η οποία όμως δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Γιατί υπάρχει νέο καταστατικό, έχει θεσπιστεί εταιρεία με μετόχους, αλλά παρά τα εμπόδια δεν θα πουν όχι σε μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό, εφόσον τον δεσμεύσουν για μια σειρά ετών. Εξάλλου οι Ερυθρόλευκοι λένε «ας μας ρίξουν στην Α2 ή στο τοπικό», οπότε και στην Αδριατική να βρουν εναλλακτική δεν θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για να τηρήσουν τη στάση που αποφάσισαν από την Τετάρτη να ακολουθήσουν.
Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να δούμε την επόμενη ημέρα και κατά πόσο θα επηρεάσει μια τέτοια εξέλιξη το ελληνικό μπάσκετ. Θεωρώ οτι θα τα… απόνερα από τον «σεισμό» θα είναι σαν τσουνάμι. Θα επηρεάσει το πρωτάθλημα, το κύπελλο ακόμη και τον Παναθηναϊκό. Γιατί δεν υπάρχει Παναθηναϊκός, χωρίς Ολυμπιακό και Ολυμπιακός χωρίς Παναθηναϊκό. Ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν άλλοι πόλοι. Από τη στιγμή που ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρης είναι σε απόσταση… Δεν έχει τη δυναμική της Ευρωλίγκας το ελληνικό πρωτάθλημα να αντέξει χωρίς τον Ολυμπιακό (ή χωρίς τον Παναθηναϊκό). Νομίζω πως είναι αντιληπτό αυτό, τουλάχιστον από όσους δεν φορούν παρωπίδες.
Θα δώσει τα ίδια ποσά η Cosmote TV ή οποιοδήποτε τηλεοπτικό κανάλι στον Παναθηναϊκό αν δεν υπάρχει ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (ή τούμπαλιν); Θα δώσει η ΕΡΤ στις 11 ομάδες τα ίδια ποσά αν δεν υπάρχουν τα εντός έδρας ματς των «μικρών» ομάδων με τον Ολυμπιακό (ή τον Παναθηναϊκό); Θα βρεθεί κεντρικό χορηγός που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των ομάδων και του πρωταθλήματος αν δεν υπάρχει ο Ολυμπιακός (και επαναλαμβάνω ή ο Παναθηναϊκός); Θα δώσει η ΕΡΤ για το κύπελλο τα ίδια λεφτά στην ΕΟΚ αν δεν υπάρχει το σχεδόν εξασφαλισμένο ντέρμπι (είτε στον τελικό ή σε κάποιο νοκ-άουτ) Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός;
Όλα αυτά θα μετρήσουν και έχω την εντύπωση ότι ήδη προσμετρούνται από όσους ηγούνται του αθλήματος. Εξ ου και η εκτίμηση ότι δύσκολα το ελληνικό μπάσκετ θα είναι από εδώ και στο εξής το ίδιο (plus ΥΓ2).

ΥΓ1: Εναντίον της διοίκησης της ΕΟΚ, του Γιώργου Βασιλακόπουλου και της ΚΕΔ έχουν αρχίσει διεργασίες και από άλλη πλευρά. Από ισχυρό παράγοντα του μπάσκετ, ιδιοκτήτη ομάδας της Α1 η οποία διατηρούσε, επί σειρά, ετών καλές σχέσεις με την ομοσπονδία και παράγοντες της. Οι κινήσεις γίνονται με στόχο να υπάρξει πολιτική παρέμβαση μετά τις βουλευτικές εκλογές. Παρέμβαση για τη διαιτησία!

ΥΓ2: Η «άδεια» που αιτήθηκε ο Παναγιώτης Αναστόπουλος και ενδεχομένως η «άδεια» που μπορεί (όπως κυκλοφορεί) να αιτηθεί άλλος από το διαιτητικό τρίο, δείχνει οτι προσμετρούνται όσα ανέφερα παραπάνω ή όσοι βρίσκονται στην αντίπερα όχθη θέλουν να κερδίσουν χρόνο για να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα και να εκτιμήσουν τις αντιδράσεις του. Γιατί ημέρα της κρίσης δεν είναι η 18/3 (όπως είναι η σωστή, λόγω Ευρωλίγκας, ημερομηνία του επόμενου ντέρμπι), οπότε θα πρέπει η ΚΕΔ να ορίσει τριάδα για το ματς των «αιωνίων». Προηγούνται τα ματς του Ολυμπιακού με τον Άρη στο ΣΕΦ (2/3) και στο Λαύριο (9/3), στα οποία σύμφωνα με την απόφαση των Ερυθρόλευκων δεν θα δεχτούν να οριστεί κάποιος εκ των Αναστόπουλο, Παναγιώτου, Μάνο. Η ΚΕΔ δεν δέχεται αιτήματα εξαίρεσης από ΚΑΕ και με την «άδεια» μπορούν οι διαιτητές να εξαιρεθούν μόνοι τους για να διευκολύνουν την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας.

ΥΓ3: Όσοι έχουν διαβάσει σε βάθος χρόνου κείμενα μου θα γνωρίζουν ότι δεν μπαίνω ποτέ στη διαδικασία να καταπιαστώ με τη διαιτησία. Ούτε για τη διαιτησία των Αναστόπουλου, Παναγιώτου, Μάνου θα εκφέρω άποψη, γιατί όπως ορθά είπε ο Μάνος Παπαδόπουλος για τη χειρότερη αλλά και για την καλύτερη διαιτησία μπορεί να ειπωθούν εντελώς διαφορετικές απόψεις, αναλόγως με το αν φοράς πράσινα ή κόκκινα γυαλιά. Όποιος δεν φορά παρωπίδες μπορεί εν προκειμένω να κρίνει! Εκείνο όμως που μπορώ να πω είναι ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, με διεθνείς διαιτητές αποκλεισμένους (ο Κορομήλας που είναι εκ των κορυφαίων διαιτητών της Ευρωλίγκας, «σφύριξε» στον ημιτελικό Κύμη-ΠΑΟΚ και δεν επιλέχθηκε ούτε για τον τελικό), με διαιτητές υψηλής εμπειρίας να είναι σε… ημιαργία (Σχινάς), η επιλογή των τριών διαιτητών έμοιαζε σαν μήνυμα προς τον Ολυμπιακό ότι δεν μετρά διόλου η οποιαδήποτε άποψη/θέση του. Ήταν μια επιλογή εντελώς κόντρα στον Ολυμπιακό. Και ως τέτοια εκλήφθηκε από τους Ερυθρόλευκους, οι οποίοι είχαν προετοιμαστεί για την αποχώρηση τους από την ημέρα που έμαθαν τον ορισμό (εξ ου και η επιστολή προς τον νέο ΓΓ της FIBA, Ανδρέα Ζαγκλή). Άλλωστε και στο ποδόσφαιρο η «επανάσταση» κατά του συστήματος ξεκίνησε όταν οι ομάδες που έκαναν «αντιπολίτευση» ένιωσαν πως δεν τους λαμβάνουν διόλου υπόψη και τους απαξιώνουν πλήρως. Είναι έτσι και στην περίπτωση του ελληνικού μπάσκετ και του Ολυμπιακού; Δεν το κρίνω, αλλά έτσι πιστεύω πως ένιωσε ο Ολυμπιακός και για αυτό κήρυξε την επανάσταση του.