ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2017

«Αθλιος εκβιασμός για τον ΕΔΟΕΑΠ»

Aνοιχτή επιστολή του Κώστα Ντελέζου, μέλους του Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ προς τα μέλη-μετόχους του Ταμείου
"Αγαπητοί συνάδελφοι,
η προτεινόμενη λύση για τον ΕΔΟΕΑΠ που συζητήθηκε επί μακρό χρονικό διάστημα σε «στενό κύκλο», από τους «ολίγους» και «εκλεκτούς» του κλάδου με την κυβέρνηση και ένα μέρος των εργοδοτών, τώρα ζητείται από τους ίδιους «πρωταγωνιστές» να επικυρωθεί-εγκριθεί από όλους και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες και υπό τον εξής άθλιο εκβιασμό: Είτε υιοθετείτε άκριτα την προτεινόμενη τροπολογία Πετρόπουλου, ως βάση για τροποποίηση του καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ, είτε το Ταμείο κλείνει.
Για τους συνταξιούχους του ΕΔΟΕΑΠ, που παραμένουν χωρίς επικουρικές συντάξεις για.. δεύτερο συνεχόμενο μήνα, προστίθεται επιπλέον το δίλημμα: Είτε ψηφίζετε την τροπολογία ως έχει, είτε δεν πρόκειται να ξαναπάρετε επικούρηση…
Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για λύση του «ποδαριού» που θα κριθεί στην πράξη, παρότι προκαταβολικά οι εμπνευστές της υποστηρίζουν (άραγε βασιζόμενοι σε ποια στοιχεία;) ότι εξασφαλίζει στον ΕΔΟΕΑΠ  ετήσια έσοδα 50 εκατ. ευρώ! Μάλιστα, σπεύδουν να πανηγυρίσουν στα social media, εξαπολύοντας ταυτοχρόνως ύβρεις και λάσπη κατά των συναδέλφων τους, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις και ζητούσαν -ματαίως-  τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ενημέρωση, διαφάνεια και λήψη των αποφάσεων με δημοκρατικές διαδικασίες εντός των θεσμοθετημένων οργάνων (Διοικητικά Συμβούλια κ.λ.π).
Η προτεινόμενη  «λύση», που έχει ως βάση της τον ισχυρισμό ότι «μπορεί να μην είναι η καλύτερη, αλλά σώζει τον ΕΔΟΕΑΠ για ένα-δύο χρόνια», προωθείται χωρίς να έχουμε καν τη θέση των αναλογιστών (Ρομπόλη-Μαριού) που χρησιμοποιήθηκαν για τις αναλογιστικές μελέτες του ΕΔΟΕΑΠ, στο πλαίσιο της αναζήτησης βιώσιμης λύσης για το Ταμείο και τη διεύρυνσή του! Παρότι ζητήσαμε επίμονα να μας ενημερώσουν οι αναλογιστές, εάν η προτεινόμενη πρόταση, αποτελεί βιώσιμη λύση για το νέο διευρυμένο ΕΔΟΕΑΠ, για πόσο χρονικό διάστημα κ.λ.π, τέτοια ενημέρωση ουδέποτε υπήρξε.
Επίσης, δεν επιδιώχθηκε να έχουμε καμιά ενημέρωση ούτε από τους νομικούς μας συμβούλους, συνολικά για το περιεχόμενο της ρύθμισης, τις μεταβολές που η ρύθμιση αυτή θα επιφέρει στη δομή, τη φυσιογνωμία και τη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ, καθώς και τα άλλα  "κρυφά" σημεία που περιλαμβάνει.

Συνάδελφοι,
είναι προφανές, ότι ο δημοσιογραφικός κλάδος οδηγείται σε έναν πρωτοφανή διχασμό με ευθύνη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά και των ηγεσιών των  συνδικαλιστικών οργάνων μας, που πρωταγωνίστησαν στις περίφημες διαπραγματεύσεις για το Αγγελιόσημο και το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ.
Ουσιαστικά, με την προτεινόμενη ρύθμιση αποκαλύπτεται η μεγάλη απάτη με το Αγγελιόσημο και την απαίτηση κατάργησής του δήθεν από την τρόικα, ενώ ένας νέος πόρος στα μέτρα των εργοδοτών παίρνει την θέση του. Η κατάργηση του Αγγελιοσήμου ήταν σαφώς απαίτηση της εργοδοσίας, υπό τον «μπαμπούλα» της τρόικας, που υλοποιήθηκε μεθοδικά από τον Πετρόπουλο.
Πριν αποφασίσουμε λοιπόν, να πάμε ή να μην πάμε στις κάλπες που στήνονται στον ΕΔΟΕΑΠ, με μια καταφανώς παράνομη «Καταστατική Συνέλευση», για να εγκρίνουμε ή να απορρίψουμε το προτεινόμενο ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ και την τροποποίηση του καταστατικού του, καλό είναι ο καθένας μας να έχει υπόψη του τουλάχιστον τα παρακάτω 10 βασικά σημεία:

1. Οι εργοδότες θα έχουν πλέον τον δικό τους πανίσχυρο εκπρόσωπο στο 11μελές Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος θα μπορεί να καταλαμβάνει ακόμα και τη θέση του προέδρου (δεν υπάρχει διάταξη που να το αποτρέπει αυτό!) και θα έχει δικαίωμα «βέτο» για σημαντικές αποφάσεις. Αυτό δεν συμβαίνει σε κανένα άλλο Ταμείο, όπου μετέχουν εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων. Εκτός των άλλων, για την όποια υπέρβαση του προϋπολογισμού του ΕΔΟΕΑΠ θα απαιτείται ΟΜΟΦΩΝΙΑ. Συγκεκριμένα, για να λάβει το Δ.Σ κάποια κρίσιμη απόφαση π.χ για ένα ακριβό φάρμακο, μία ειδική κατηγορία βαριά ασθενών, ή ακόμα και για τη διατήρηση του επιπέδου των ήδη παρεχόμενων υπηρεσιών, που θα υπερβαίνει κατά τι τα όρια της ετήσιας οικονομικής αναλογιστικής μελέτης (θεσμοθετείται για πρώτη φορά με την προωθούμενη τροπολογία), θα χρειάζεται πλήρης ΟΜΟΦΩΝΙΑ, ούτε καν ενισχυμένη πλειοψηφία.
Δηλαδή, θα πρέπει να συμφωνεί απαραιτήτως και η πλευρά των εργοδοτών, η οποία έχει οδηγήσει στην καταστροφή χιλιάδες θέσεις εργασίας και έχει κλέψει εκατομμύρια ευρώ εισφορών, φέροντας έτσι μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση του Ταμείου μας.

2. Οι παροχές του ΕΔΟΕΑΠ θα υπολογίζονται πλέον με βάση τους νόμους της αγοράς και μάλιστα θα αναπροσαρμόζονται σε ετήσια βάση (με την ετήσια αναλογιστική μελέτη που προαναφέρεται), προς τα κάτω. Θεσπίζεται ουσιαστικά αυτόματος «κόφτης» στις δαπάνες. Το πιθανότερο είναι σε λίγο καιρό, οι παροχές να υπολείπονται ακόμη και εκείνων του ΕΟΠΥΥ.

3. Ο νόμος Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, θα έχει πλέον πεδίο εφαρμογής και στον ΕΔΟΕΑΠ (!), καθώς υιοθετείται πλήρως ο ίδιος μαθηματικός τύπος για τις εφάπαξ παροχές, που θα υπολογίζονται με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NDC). Με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα Κατρούγκαλου (αντί της αναδιανομής), οι εφάπαξ παροχές θα μειωθούν κατά 40%. Δικαίωμα στο εφάπαξ προβλέπεται μόνο για όσους είναι ασφαλισμένοι μέχρι την ψήφιση του νόμου, οι οποίοι θα εντάχθούν στις λεγόμενες «ατομικές μερίδες».

4. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται αναδρομικά από 1-1-2017 οι εισφορές των εργαζομένων (θα ανέρχονται συνολικά στο 7% επί των αποδοχών) και των συνταξιούχων, από τους οποίους πλέον θα  παρακρατείται το 5% επί της σύνταξής τους. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου εκατοντάδες ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι εισφορές των εργοδοτών διαμορφώνονται στο 8% και παραμένουν έτσι πιο χαμηλά από τις αντίστοιχες που ισχύουν στον ΕΦΚΑ.

5. Η προωθούμενη εργοδοτική εισφορά του 2% επί του κύκλου εργασιών όλων των επιχειρήσεων ΜΜΕ, έχει υπολογιστεί πρόχειρα και χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση ως προς το συνολικό ποσό που θα αποδίδει κάθε χρόνο στον ΕΔΟΕΑΠ. Για παράδειγμα, εάν ο συνολικός ετήσιος τζίρος των επιχειρήσεων ΜΜΕ ανέρχεται σήμερα σε 1 δισεκ. ευρώ (ορισμένες εκτιμήσεις τον προσδιορίζουν στα 700 εκατ. ευρώ), το αποδιδόμενο 2% στον ΕΔΟΕΑΠ θα είναι μόλις 20 εκατ. ευρώ! Σε κάθε περίπτωση θα υπολείπεται του παλαιού Αγγελιοσήμου και δεν θα είναι σε θέση να καλύψει την «μαύρη τρύπα» που ήδη υπάρχει στον ΕΔΟΕΑΠ. Σημειωτέον, ο Οργανισμός με το σημερινό αριθμό μελών χρειάζεται 3 εκατ. ευρώ το μήνα, ήτοι 36 εκατ. ευρώ ετησίως. Άραγε, ο νέος ΕΔΟΕΑΠ των περίπου 30.000 μελών, θα μπορέσει να επιβιώσει με το νέο πενιχρό πόρο, οποίος κανείς δεν είναι σε θέση ακόμα να μας πει πώς θα βεβαιώνεται;

6. Οι όποιες αναλογιστικές μελέτες έχουν γίνει για τον ΕΔΟΕΑΠ, αφορούσαν εισφορές και μισθούς προηγούμενης εποχής (η πρόσφατη μελέτη έκανε λόγο για μισθούς που κατά μέσο όρο θα ανέρχονται στα 1.500 ευρώ), οι οποίες όμως σήμερα έχουν περιοριστεί δραματικά (600-700 ευρώ κατά μ.ό), καθώς δεν υπάρχουν σε ισχύ συλλογικές συμβάσεις, οπότε η αυθαιρεσία επικρατεί παντού. Δεδομένου δε ότι τα μπλοκάκια μένουν εκτός ΕΔΟΕΑΠ, οι εργοδότες θα επιχειρήσουν να επεκτείνουν τη χρήση τους, ώστε να μην πληρώνουν εισφορές ή να πληρώνουν ελάχιστες.

7. Τα σημερινά μέλη του σημερινού ΕΔΟΕΑΠ παύουν να είναι «μέτοχοι». Ομοίως, και τα νέα μέλη που θα εγγραφούν στο Ταμείο, τα οποία δεν θα προέρχονται από τις αμιγώς επιχειρήσεις των ΜΜΕ, αλλά και από τις «εκμεταλλεύσεις  ΜΜΕ ή Ψυχαγωγίας». Αυτό σημαίνει, ότι ο ΕΔΟΕΑΠ θα καλύπτει ασφαλιστικά και το «δουλεμπόριο εργαζομένων» που θα στεγάζεται σε αντίστοιχες εταιρείες που ήδη δημιουργούν κυρίως οι τηλεοπτικοί εργοδότες.

8. Ασφαλισμένος στον ΕΔΟΕΑΠ πλέον θα είναι κάθε εργαζόμενος σε ΜΜΕ αρκεί να δηλωθεί από τον εργοδότη του, ανεξάρτητα από το αν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ ή των άλλων Ενώσεων. Διαρρηγνύεται έτσι κάθε σχέση του Ταμείου με τις Ενώσεις που το ίδρυσαν, οδηγώντας τις σε περαιτέρω αποδυνάμωση και πορεία αποσύνθεσης τα συνδικαλιστικά μας όργανα. Σταματάει δηλαδή, η χρηματοδότηση των Ενώσεων από τον νέο «πόρο», ενώ  καναλάρχες και εκδότες θα αποφασίζουν πλέον για όλα, απευθείας.

9. Παρά τις γενικές προβλέψεις της τροπολογίας, δεν προβλέπεται σαφώς και δεν διασφαλίζεται η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων.

10. Με την εφαρμογή της προτεινόμενης ρύθμισης, πέραν όλων των άλλων, εγκαταλείπεται πρακτικά κάθε διεκδίκηση για τα χαμένα αποθεματικά, μέσω του PSI και της εισφοροκλοπής-εισφοροδιαφυγής, που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως έχει δείξει και η έρευνα της Prudential (στα Ταμεία κατέληγε μόνο το 5,5% έως 6% από το 20% του Αγγελιοσήμου).

Συνάδελφοι,
στο σημείο που βρισκόμαστε, επείγει να γίνει κανονική Καταστατική Συνέλευση των μελών-μετόχων του ΕΔΟΕΑΠ, αντί της παρωδίας-ψηφοφορίας που στήνεται από διάφορα κέντρα. Την υστάτη στιγμή, θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος επί των προτεινόμενων ρυθμίσεων τροποποίησης του καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ, προκειμένου να απαλειφθούν οι προκλητικές προβλέψεις του σχεδίου Πετρόπουλου και να αποτραπεί η παράδοση του Ταμείου μας στους εργοδότες, ως συνέχεια του κουρέματος των αποθεματικών του και της κατάργησης-υφαρπαγής του νόμιμου πόρου του, του Αγγελιοσήμου."