ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Το κρυμμένο μυστικό: ποιο κόμμα θα κέρδιζε τις εκλογές, αν δεν υπήρχε τηλεόραση;


Στις ΗΠΑ λένε «the more you watch, the less you know»: όσο περισσότερο βλέπεις τηλεόραση, τόσα λιγότερα γνωρίζεις. Στην Ελλάδα, ο απόλυτος έλεγχος των εθνικών καναλιών από την κυβέρνηση, έχει δημιουργήσει δύο κόσμους: άλλα πιστεύουν και ψηφίζουν όσοι βλέπουν τηλεόραση, άλλα αυτοί που ενημερώνονται από το διαδίκτυο.
Αυτήν την... παγκόσμια ιδιαιτερότητα της χώρας δεν θα την ακούσετε ή διαβάσετε στις αναλύσεις των δημοσκοπήσεων που παρουσιάζονται σχεδόν καθημερινά. Γιατί τότε θα ετίθετο το ερώτημα αν ο τηλεοπτικός ή ο άλλος κόσμος, βρίσκεται πιο κοντά στην πραγματικότητα.
 Ευτυχώς, η πρόσφατη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs, παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να βγει στην επιφάνεια το «κρυμμένο μυστικό».

Στην πρόθεση ψήφου λοιπόν για τις επερχόμενες εκλογές, η ΝΔ(36%) προηγείται με διπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ (18%) στην ομάδα όσων ενημερώνονται από τα παραδοσιακά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, περιοδικά) 
Αντίθετα σε όσους ενημερώνονται από το διαδίκτυο (ενημερωτικές ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης) ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται άνετα της ΝΔ( 25% με 20%).

Σε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ δεν εμφανίζονται μεγάλες διαφορές, αλλά το ΜέΡΑ25 δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το 6% όσων ενημερώνονται από το διαδίκτυο και μόνο το 1% από τα παραδοσιακά μέσα.

Αυτό το αποτέλεσμα παραπέμπει και στις επιλογές πηγών ενημέρωσης ανάλογα με την ηλικία. Στον επόμενο πίνακα βλέπουμε ότι όσο αυξάνονται οι ηλικίες, τόσο λιγοστεύει η ενημέρωση από το διαδίκτυο και κερδίζει έδαφος η τηλεόραση. Στις ηλικίες 65 και άνω το 53% ενημερώνεται από την τηλεόραση, ενώ αυξάνεται εντυπωσιακά και το ποσοστό όσων μαθαίνουν την πολιτική επικαιρότητα από τις εφημερίδες(12%). Πρόκειται για τις ηλικιακές ομάδες που ψηφίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Βεβαίως οι αλλαγές στις αναγνωστικές/ενημερωτικές συνήθειες παράλληλα με την πλήρη αναξιοπιστία των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, έχει φέρει το διαδίκτυο να προηγείται σημαντικά ως πηγή ενημέρωσης. Στην ερώτηση « από που ενημερώνεστε κυρίως για την πολιτική επικαιρότητα στη χώρα μας, οι ενημερωτικές ιστοσελίδες(39%) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης(20%) υπερτερούν των παραδοσιακών(τηλεόραση 31%, εφημερίδες περιοδικά 5%,ραδιόφωνο 3%).

Αλλά οι διαφορές στην τηλεόραση είναι τόσο μεγάλες υπέρ της ΝΔ, ώστε την φέρνουν πρώτη στην πρόθεση ψήφου.