ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Η εξαίρεση της Ράνιας Τζίμα


Δίκοπο μαχαίρι, με μια έννοια, η επιλογή να ξενυχτίσει ο τηλεθεατής για να παρακολουθήσει κάποια από τις πολλές εκπομπές πολιτικής επικαιρότητας οι οποίες πύκνωσαν ενόψει εκλογών και συνήθως είναι προγραμματισμένες έπειτα από τις σειρές ελληνικής μυθοπλασίας ως επί το πλείστον.
Προφανώς και δεν περιμένει κάποιος να διαμορφώσει γνώμη από όσα μπορεί να ειπωθούν στο αυστηρό χρονικό πλαίσιο που θέτει η διάρκεια ενός πολιτικού τοκ σόου, πόσο μάλλον όταν στο στούντιο είναι περισσότεροι του ενός οι προσκεκλημένοι και οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων μιλούν ο ένας «πάνω στον άλλον».
Η έκτακτη εκπομπή «Ο δρόμος προς την κάλπη» του Mega με τη Ράνια Τζίμα δεν παρέκκλινε του κανόνα. Είχε εκπροσώπους από τη ΝΔ (Γιώργο Γεραπετρίτη), τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ (Αλέξη Χαρίτση) και το ΚΚΕ (Λιάνα Κανέλλη). Διακριτική η συμμετοχή του συναδέλφου Δημήτρη Μανιάτη από τα «ΝΕΑ».
Δύσκολη ώρα μετάδοσης της εκπομπής. Άρχισε δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα και ολοκληρώθηκε μετά τη 01.30. Επιδίωξε, με στοχευμένες ερωτήσεις και χωρίς περιστροφές η δημοσιογράφος, να πάρει απαντήσεις από τους πολιτικούς. Απαντήσεις δόθηκαν. Αν ήταν επι της ουσίας, αν ικανοποίησαν, έστω και λίγο, όσοι ξενύχτισαν και είδαν την εκπομπή μπορούν να κρίνουν.
Θα έχουν να θυμούνται την υπόδειξη προς την Ράνια Τζίμα από τον υπουργό Επικρατείας τι πρέπει να ρωτήσει, προκαλώντας την αντίδραση της δημοσιογράφου αλλά και του συναδέλφου της ο οποίος σχολίασε πως ο κ. Γεραπετρίτης έγινε για λίγο… αρχισυντάκτης.
Οι δείκτες του ρολογιού προχωρούσαν «απειλητικά», για τους τηλεθεατές, προς τις μικρές ώρες της καινούργιας ημέρας χωρίς ωστόσο να αποκομίσουν κάτι διαφορετικό πέραν από διαξιφισμούς εντυπώσεων και επιχειρηματολογία που «ταξίδευε» πίσω στο χρόνο έως το 2010, ενώ προετοιμαζόμαστε για τις εκλογές του 2023 με ορίζοντα την επόμενη τετραετία.
Αν μπορεί να γίνει λόγος για «ταμείο», για όσους άντεξαν ως τη μιάμιση τη νύχτα, αυτό εντοπίζεται στο συντονισμό της συζήτησης που έκανε η Τζίμα. Δεν άφησε περιθώριο παρερμηνείας για το ποιος ήταν ο κουμανταδόρος της εκπομπής. Έκανε το προφανές. Έθεσε ερωτήσεις οι οποίες από την άλλη «πλευρά» θα μπορούσαν να θεωρηθούν άβολες. Αλλά αυτό καλό είναι να συμβεί, όχι όμως ως εξαίρεση στα τοκ σόου, γενικώς.