ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Εισηγμένες ζενίθ, εργαζόμενοι ναδίρ! Ποιος κονομάει σ’ αυτόν τον τόπο;


Είδηση νούμερο ένα:
«Έκρηξη κερδοφορίας και συνολικά ισχυρή εικόνα εμφανίζουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρειών και οι χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα επιτύχουν υψηλότερη κερδοφορία όχι μόνο σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή αλλά της 15ετίας, από το 2007, όταν τα κέρδη είχαν διαμορφωθεί στα 11,3 δισ. ευρώ. Οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες θα μοιράσουν φέτος δώρα ύψους 2,4 με 2,6 δισ. ευρώ σε μερίσματα ,που είναι και το υψηλότερο από το 2009, δηλαδή το τελευταίο έτος πριν αρχίσει η μεγάλη οικονομική κρίση».
Είδηση νούμερο δύο:
«Για το 2022 στην Ελλάδα καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό απασχολούμενων που δούλεψαν για 49 και πάνω ώρες στην κύρια εργασία, το οποίο και ανήλθε στο 12,6 %.
Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 7 %, ενώ το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό υπερεργαζόμενων είχε η Γαλλία με 10,2 %, ακολουθούμενη από την Κύπρο με 9,7 %».

Βάλε και τον ΟΟΣΑ μέσα που δεν ντράπηκε να βγει και να δηλώσει (χώστα Σκέρτσο!) ότι η Ελλάδα κατέγραψε την Τρίτη υψηλότερη μείωση πραγματικών μισθών (-7,4 %) το 2022, μεταξύ των χωρών μελών του, βάλε κι αυτόν τον Στοϊμενίδη του ΟΤΕΣΕΕ που μας πληροφόρησε ότι πάμε για ρεκόρ θανάτων από εργατικά δυστυχήματα (και πέρυσι σκίσαμε, αλλά φέτος χαλάμε κόσμο…) και συμπλήρωσε πως μεγάλος αριθμός εργατικών ατυχημάτων παραμένει αδήλωτος, ύστερα από πιέσεις στους εργαζομένους να μη δηλωθούν τα συμβάντα ως εργατικά ατυχήματα και το ερώτημα που ανακύπτει δεν είναι ποιος κυβερνάει αυτή τη χώρα (λυπούμαι πολύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ ΜέΡΑ25 και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις), αλλά:
Ποιος κονομάει σ’ αυτόν τον τόπο;
Και για να το πω και λίγο λαϊκίστικα, τώρα που ήρθε η εικόνα Άξιον Εστί στη Μητρόπολη και έχουμε το δικαίωμα να εκφραζόμασθε ελεύθερα:
Ποιος και στην πλάτη ποιανού κονομάει σ’ αυτόν τον τόπο;
Και ναι, γνωρίζω πολύ καλά τι θα μου απαντήσουν τώρα τα καϊνάρια της ελεύθερης οικονομίας:

Βγάλαμε το πιο υψηλό ποσοστό υπεραπασχολούμενων, γιατί το καλοκαίρι όλοι και όλες δουλεύουν δωδεκάωρα και βάλε.
Χαμογελώ και απαντώ ότι πρώτον αυτά τα δωδεκάωρα, τα δεκαεξάωρα, τα δεκαοκτάωρα δεν καταγράφονται ποτέ (όπως με πληροφορούν από το κοντρόλ, αυτή την ώρα το ΣΕΠΕ προσκυνάει το Άξιον Εστί!) και δεύτερον πως αν καταγράφονταν θα σπάγαμε ρεκόρ που ούτε καν η Ζιμπάμπουε δεν θα μπορούσε ν’ αγγίξει. Αλλά φταίνε οι τσογλαναράδες οι νέοι και τα τεμπελχανεία οι νέες που δεν πάνε να δουλέψουν και γι’ αυτό υποφέρει η τουριστική μας βιομηχανία…

Μπρέηκ εδώ, για μια αποτίμηση του επενδυτικού μπουμ, από έναν μεγάλο, μέγιστο σύμμαχο της κυβερνήσεως. Με τα λόγια του Κώστα Σημίτη:
  • «Το επενδυτικό κλίμα που επιδιώκει να δημιουργήσει η κυβέρνηση είναι ένας επιβεβλημένος στόχος που, χωρίς να υποτιμώ καθόλου ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, έχει αποδώσει ασταθή αποτελέσματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις κυριαρχούν οι επενδύσεις στο real estate και τα deals κερδοσκοπικών funds, τα οποία μάλιστα συχνά χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες! Δηλαδή, με τα εθνικά μας κεφάλαια οι ξένοι αποκτούν τον έλεγχο της οικονομίας μας. Αυτό δεν λέγεται ξένη επένδυση αλλά κερδοσκοπικός οπορτουνισμός».
Σε απλά ελληνικά, δούλευε βλάκα, τρέχα κορόιδο, σκίσου κρετίνε για πέντε δεκάρες που τελειώνουν στις 18 του μηνός (όρμα Σκέρτσο!), για να πλουτίζουν οι εισηγμένες και οι τράπεζες. Κι άμα βάλεις φωνή και διαμαρτυρηθείς, να θυμάσαι ότι τα κουμμούνια οι Κύπριοι μηδενίσανε τον ΦΠΑ για έξη μήνες σε βασικά αγαθά της καθημερινότητας. Μετά απ’ τις προεδρικές εκλογές, παρακαλώ, όχι πριν, που ακούγονται τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα…