ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Συνεχής ο αγώνας για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και την Ενημέρωση


Να ενώσουν τη φωνή τους με των άλλων εργαζόμενων, διεκδικώντας τη βελτίωση των εργασιακών τους συνθηκών που θα συμβάλει στον πλουραλισμό και την πολυφωνία, καλεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) τους δημοσιογράφους όλης της χώρας με αφορμή τον εφετινό εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ αναφέρει:
«Οι Έλληνες δημοσιογράφοι παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία των τελευταίων ετών με τις απανωτές κρίσεις (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή) και τις πολιτικές που συνθλίβουν βασικά εργασιακά δικαιώματα, δίνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία με αξιοπρέπεια τον καθημερινό αγώνα της ελεύθερης και ανεξάρτητης ενημέρωσης, που αποτελεί βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας.
Οι διεκδικήσεις της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς παραμένουν επίκαιρες όσο ποτέ για όλους τους εργαζόμενους και τους δημοσιογράφους. Δεν είναι μόνο η ανάγκη βελτίωσης των εργασιακών σχέσεων, αλλά και η ανάγκη αναστροφής μιας κατάστασης που βρίσκει την Ελλάδα να κατέχει την 108η θέση παγκοσμίως και την τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελευθερία του Τύπου, τους δημοσιογράφους να βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και το φαινόμενο των εκφοβιστικών αγωγών με υψηλές χρηματικές απαιτήσεις (SLAPPs) να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη δυναμικής αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης από όλους τους δημοσιογράφους της χώρας και τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις, προκειμένου να οδηγηθούμε στην έξοδο από το βαθύ τούνελ που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική και η ασυδοσία των εργοδοτών.
Σήμερα, 1η Μαΐου, οι Έλληνες δημοσιογράφοι καλούνται να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή των άλλων εργαζόμενων, απαιτώντας:
  • Ισχυρές Συλλογικές Συμβάσεις σε δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ.
  • Σεβασμό της δουλειάς τους από την Πολιτεία και τη Δικαιοσύνη, χωρίς παρεμβάσεις και παρακολουθήσεις.
  • Προστασία από το κύμα καταχρηστικών αγωγών (SLAPPs) σε βάρος τους.
  • Αξιόπιστη και πλουραλιστική Ενημέρωση, με σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες και αρχές, όπως συνάδει σε μια ευνομούμενη Πολιτεία.»