ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Τα χαρτιά του Σπίρτζη...


Διθυραμβικά ήταν τα σχόλια για την τηλεοπτική εμφάνιση του πρώην υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη στα social media, από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ. «Τους πέταξε ένα σωρό έγγραφα στα μούτρα», «τους έσκισε», «τους εξαφάνισε».
Είναι όμως έτσι;
Εκτός από την πολιτική ανάγκη ενός ανθρώπου που τον πνίγει το δίκιο του και θέλει να βγει να αποδείξει την αθωότητά του, υπάρχει και η επικοινωνία. Ο τομέας στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να έχει (πλην Πόπης Τσαπανίδου) μαύρα μεσάνυχτα.
Αν αποφασίσεις να βγεις να μιλήσεις σε μία οργισμένη κοινωνία που βοά, βγαίνεις με ύφος εναρμονισμένο στο συναίσθημα της κοινωνίας αυτής. Όσο καλό έκανε ο Σπίρτζης παραθέτοντας έγγραφα που αποδεικνύουν ότι παρέδωσε στη συμμορία της ΝΔ σιδηρόδρομο εν γένει ασφαλή, άλλο τόσο κακό έκανε δηλώνοντας «εγώ δε φταίω, ο ΣΥΡΙΖΑ δε φταίει».
Πρέπει να καταλάβουν οι πολιτικοί ότι αυτή τη στιγμή ο κόσμος το τελευταίο που θέλει να ακούσει είναι το «εγώ δε φταίω». Γιατί ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ δε φταίει για τη διάλυση των σιδηροδρόμων, όμως έχει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί για το ότι τα σύγχρονα συστήματα τηλεματικής που προμηθεύτηκε η χώρα το 2000, δεν τέθηκαν σε λειτουργία ούτε επί των ημερών του.
Για να το κάνουμε ταληράκια:
➤ Ο Σπίρτζης κράτησε σε λειτουργία το παλιό σύστημα τηλεδιοίκησης και 3-4 σταθμάρχες ανά σταθμό και, άρα, έστω με αυτό το «απαρχαιωμένο» σύστημα τηλεδιοίκησης, η τραγωδία στα Τέμπη δε θα συνέβαινε ποτέ.
➤ Οι Μητσοτάκης – Καραμανλής κατήργησαν κάθε τηλεδιοίκηση τον Ιούλιο του 2019, απάλλαξαν την ιταλική εταιρεία από τις υποχρεώσεις για επενδύσεις 600 εκατομμυρίων, άφησαν ένα σταθμάρχη ανά σταθμό, πέταγαν στα σκουπίδια τα εξώδικα των υπαλλήλων που προειδοποιούσαν για την επερχόμενη τραγωδία και ζητούσαν να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες τους. Είναι πολιτικοί εγκληματίες με περικεφαλαία.
  • Πού είναι ο Καραμανλής; Μακριά από τα κανάλια σιωπηλός.
  • Πού είναι ο Σπίρτζης; Στα κανάλια με τα χαρτιά του, σε ένα δημοσιογραφικό σύστημα που διψάει για συριζαϊκό αίμα και σε μία κοινωνία που διψάει για αίμα αδιακρίτως.
Στην πολιτική επικοινωνία το ερώτημα δεν είναι «τι απαντάς;» αλλά «ποιος ρωτάει;».
Ποιος σας ρωτάει τόσες μέρες, κύριε Σπίρτζη, για τις ευθύνες σας; Οι εξαγορασμένοι δημοσιογράφοι και η ενταφιασμένη ΝΔ. Γιατί κρίνετε αναγκαίο να απαντήσετε εσείς όταν ο υπουργός της δολοφονίας σιωπά;

Το παιχνίδι του Μητσοτάκη είναι απλό: Δε θα καταρρεύσω μόνος μου, θα τραβήξω και τον ΣΥΡΙΖΑ στον πάτο. Η εμφάνιση Σπίρτζη μπορεί να ικανοποίησε τους «ταγμένους» Συριζαίους, όμως έριξε νερό στον μύλο του καθεστώτος που έχει δώσει την εντολή: «Όλοι φταίμε».
Γιατί επιμένεις να μιλήσεις, λοιπόν, ενώ δεν είσαι ο πρωταγωνιστής του δράματος και επιτρέπεις σε ένα καθεστώς με τεράστιες δυνάμεις να σε κάνει πρωταγωνιστή της ευθύνης; Δεν κατανοείς πως, εκατό σωστά κι αν πεις, ο στρατός προπαγάνδας θα πιαστεί από μία λάθος φράση για να σε «σταυρώσει» και να βγάλει λάδι τους εντολοδόχους του;

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ τις προσεχείς εβδομάδες δεν προσαρμοστεί στις ανάγκες του σύγχρονου πολιτικού παιχνιδιού και δεν κατανοήσει ότι η πολιτική επικοινωνία δεν είναι τάβλι αλλά σκάκι, θα πάει στις εκλογές ως το κυρίως γεύμα του Γκρίνμπεργκ και του Μητσοτάκη: Θα συντριβώ, το ξέρω πια, αλλά θα σας τραβήξω κι εσάς στον πάτο.

Είναι η μόνη γραμμή πολιτικής επιβίωσης που απομένει στο πιο διεφθαρμένο και αδίστακτο πρόσωπο που βρέθηκε ποτέ στην καρέκλα του πρωθυπουργού της χώρας. Το «όλοι ίδιοι είναι» είναι το πιο δελεαστικό πράγμα που μπορείς να πεις σήμερα στον πολίτη, γιατί του καλύπτει την επιθυμία «να τους μαυρίζει» ενώ ταυτόχρονα τον βγάζει από την υποχρέωση στην οποία ο έλληνας ψηφοφόρος ποτέ δεν ήταν καλός: να σκέφτεται πριν ψηφίσει.

Nίκος Μωραΐτης / Documento