ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Διχάζει τη ΝΔ ο Καραμανλής


Σε σοβαρό εσωκομματικό θέμα για τη Νέα Δημοκρατία έχει εξελιχθεί το ζήτημα της υποψηφιότητας ή μη του τέως υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή. Την ώρα που στο εσωτερικό της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει αναπτυχθεί ένα ρεύμα που τάσσεται κατά της καθόδου του τελευταίου στις εκλογές, ο ίδιος κατέστησε σαφές, μέσω δηλώσεών του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ότι δεν σκοπεύει να μην είναι υποψήφιος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ίδιος δηλώνει (11-12.3.2023) ότι «δέχεται πιέσεις, αλλά όχι από το μέγαρο Μαξίμου, να αποχωρήσει οικειοθελώς από τα ψηφοδέλτια», ενώ εμφανίζεται να μην αντιλαμβάνεται -τουλάχιστον επί του παρόντος- γιατί πρέπει να το κάνει, καθώς, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, δεν βλέπει κάποιο λόγο μετά την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης (σ.σ. την οποία όμως ανέλαβε όχι για τα πεπραγμένα του, αλλά «για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος») και την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού. Μάλιστα, μεταξύ των αυτούσιων δηλώσεων του τέως υπουργού Υποδομών, που παρατίθενται στο δημοσίευμα, ο ίδιος λέει: «Να με κρίνει ο λαός αν πρέπει να αποχωρήσω και από την πολιτική. Αν θεωρεί ότι έχω και την ουσιαστική ευθύνη για ό,τι συνέβη να με στείλει σπίτι μου. Ο λαός, όχι τα πρωτοσέλιδα και ο ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω στο θέμα της υποψηφιότητάς του.
Την ίδια ώρα στο μέγαρο Μαξίμου συνεχίζουν τις μετατοπίσεις στο θέμα του τέως υπουργού Υποδομών. Πρώτα ο πρωθυπουργός τού είχε αποδώσει απλώς την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη», μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον είχε αδειάσει, καταλογίζοντάς του «άστοχη προσέγγιση» και «έλλειμμα ενημέρωσης και γνώσης» και προχθές ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ξαναγυρίζοντας στην αρχική πρωθυπουργική γραμμή, είπε ότι «αν και αυτονόητο, αυτό που έπραξε ο κ. Καραμανλής με την αυθημερόν παραίτησή του δεν είναι το συνηθισμένο στην πολιτική σκηνή. Είναι το ελάχιστο που έπρεπε να γίνει, να αναληφθεί η αντικειμενική πολιτική ευθύνη για ένα τόσο τραγικό δυστύχημα», ενώ έδειξε ότι το Μαξίμου δεν θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση σχετικά με το θέμα υποψηφιότητας Καραμανλή, λέγοντας πως «αν ο κ. Καραμανλής θέλει να κριθεί από τους πολίτες, θα πρέπει να του δώσουμε το δικαίωμα αυτό».
Αλλά βέβαια στο εσωτερικό της Ν.Δ. έχουν πληθύνει οι δημόσιες φωνές που έχουν ταχθεί υπέρ της απόσυρσης του τέως υπουργού Υποδομών από τα ψηφοδέλτια. Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος έχει δηλώσει ότι δεν θα πει στον κ. Καραμανλή τι θα κάνει, αλλά έχει επισημάνει πως ο ίδιος το 2009 επέλεξε να μην είναι υποψήφιος. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος ότι εάν ήταν ο ίδιος στη θέση του υπουργού Υποδομών, με τη συντριβή που θα ένιωθε, δεν θα μπορούσε να συμβάλει στον αγώνα της παράταξής του. Η Φωτεινή Πιπιλή έχει καλέσει τον κ. Καραμανλή «να διευκολύνει όλους εμάς και κυρίως τον πρωθυπουργό», ενώ ο Μπάμπης Παπαδημητρίου έχει δηλώσει ότι αν δεν μπορεί να πάρει την απόφαση ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής να μην είναι υποψήφιος, «θα πρέπει να τον βοηθήσει ο πρωθυπουργός».
Θυμίζουμε, τέλος, ότι το θέμα αυτό που εξακολουθεί να δημιουργεί αναταραχή στη Ν.Δ., προκάλεσε και άλλου είδους παρενέργειες, καθώς κατά τις πληροφορίες η εσωκομματική άποψη ότι ο τέως υπουργός Υποδομών δεν πρέπει να είναι υποψήφιος προκάλεσε έντονη ενόχληση στην πλευρά του (πατέρα του τελευταίου) Αχιλλέα Καραμανλή. Και σε αυτό το πλαίσιο ένιωσε την ανάγκη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μέσω διαρροής του περιβάλλοντός του, να πει ότι οι δηλώσεις του Θ. Ρουσόπουλου «εκφράζουν τον κ. Ρουσόπουλο προσωπικώς», με τον τελευταίο να απαντά ότι «οι απόψεις μου δεν τελούν υπό την έγκριση τρίτων».

Γιάννης Μπασκάκης / ΕφΣυν