ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Μέσα Ενημέρωσης με έναν ή δύο δημοσιογράφους!


Σημαντικά προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς των δημοσιογράφων που εργάζονται στα περιφερειακά ΜΜΕ


Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 η ημερίδα που διοργάνωσε Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης για τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στην ημερίδα κατέθεσαν τις απόψεις τους οι Ενώσεις Συντακτών και τα Ταμεία Τύπου, θεσμικοί εκπρόσωποι των ιδιοκτητών των ΜΜΕ της Περιφέρειας, ακαδημαϊκοί και η κυβέρνηση.
Τα κυριότερα συμπεράσματα της ημερίδας είναι τα εξής:
  • Κρίνεται ως πολύ σημαντικός ο ρόλος των περιφερειακών ΜΜΕ για τη Δημοκρατία.
  • Είναι πολύ σημαντικός επίσης ο ρόλος των περιφερειακών ΜΜΕ για τις τοπικές κοινωνίες.
  • Τα περιφερειακά ΜΜΕ στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως τα πλέον αξιόπιστα.
  • Ο Τύπος της Περιφέρειας, παρουσιάζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σχέση με τον πανελλαδικό. Απαιτείται ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου και των ΜΜΕ, με εξορθολογισμό του συστήματος ενίσχυσης και συγκεκριμένους όρους. Η όποια ενίσχυση θα πρέπει να συνδεθεί και με τις θέσεις εργασίας.
  • Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά ΜΜΕ είναι παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ της Αθήνας και του κέντρου (συρρίκνωση πωλήσεων και διαφημίσεων, μείωση εσόδων κά.). Πρόκειται για μια κατάσταση που έχει οδηγήσει τις επιχειρήσεις Τυπου στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εσόδων (ηλεκτρονικό εμπόριο, διοργάνωση εκδηλώσεων κά.). 
  • Σε σχέση με το επιχειρηματικό τους μοντέλο, τα περιφερειακά ΜΜΕ έχουν κάνει διεθνώς και στην Ελλάδα πρωτοποριακά βήματα σε σχέση με την αναζήτηση ενός νέου εναλλακτικού επιχειρηματικού μοντέλου.
  • Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς των δημοσιογράφων που εργάζονται στα περιφερειακά ΜΜΕ στην Ελλάδα, τα οποία επιτελούν το έργο τους μέσα σε ένα αρρύθμιστο περιβάλλον και μια κατάσταση αβεβαιότητας.
  • Είναι προβληματική η ύπαρξη Μέσων Ενημέρωσης με έναν ή δύο δημοσιογράφους, όπως επιτρέπει ο τελευταίος νόμος (5005/2022).

Τέλος, ως πολύ προβληματική χαρακτηρίστηκε και η πολυετής καθυστέρηση στην αδειοδότηση των Περιφερειακών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων.