ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Συγγνώμη ζήτησε το BBC, επιστρέφει δικαιωμένος ο Γκάρι Λίνεκερ


Ο Γκάρι Λίνεκερ θα επιστρέψει στην εκπομπή “Match Of The Day” το Σάββατο, καθώς το BBC φέρεται να ζήτησε συγνώμη για την απομάκρυνσή του λόγω των αναρτήσεων του που επέκριναν τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης παραλληλίζοντάς την με αυτή των ναζί.
Το BBC πέραν της συγγνώμης για το επεισόδιο, ανακοίνωσε μια αναθεώρηση στις οδηγίες χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από συνεργαζόμενους με τον κρατικό οργανισμό.
Σε ένα tweet του, ο Lineker έγραψε:
“Μετά από μερικές σουρεαλιστικές ημέρες, είμαι χαρούμενος […] Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την απίστευτη υποστήριξη, ιδιαίτερα τους συναδέλφους μου στο BBC Sport .
Ως τελευταία σκέψη πρόσθεσε ότι «όσο δύσκολες και αν ήταν οι τελευταίες λίγες ημέρες, απλά δεν συγκρίνονται με το να πρέπει να εγκαταλείψεις το σπίτι σου λόγω δίωξης ή πολέμου για να αναζητήσεις καταφύγιο σε μια μακρινή χώρα – είναι συγκινητικό που είδα τη συμπόνια έναντι των δεινών τους [των μεταναστών] από τόσους πολλούς από εσάς».
Η αναφορά αυτή παραπέμπει στην αφορμή για την ολιγοήμερη κρίση στις σχέσεις του Λίνεκερ με το BBC που ήταν η σκληρή κριτική του μέσω Twitter στο νέο νομοσχέδιο περί Παράνομης Μετανάστευσης της Συντηρητικής κυβέρνησης.
Η τιμωρία του από το BBC προκάλεσε «ανταρσία» από τους υπόλοιπους ποδοσφαιρικούς παρουσιαστές, ρεπόρτερ και σχολιαστές του BBC σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.
«Παραμένουμε μια χώρα κυρίως ανεκτικών, φιλόξενων και γενναιόδωρων ανθρώπων» προσθέσει το Λίνεκερ και, τέλος, ευχαριστεί τον γενικό διευθυντή του BBC Τιμ Ντέιβι “για την κατανόησή του κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου”.
“Έχει μια σχεδόν αδύνατη δουλειά για να κρατήσει τους πάντες ευχαριστημένους, ιδιαίτερα στον τομέα της αμεροληψίας. Είμαι χαρούμενος που θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον καλό αγώνα, μαζί.”
Εν τω μεταξύ, από πλευράς του ο Ντέιβι, δήλωσε : «Όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτή ήταν μια δύσκολη περίοδος για το προσωπικό, τους συντελεστές, τους παρουσιαστές και, το πιο σημαντικό, το κοινό μας. Ζητώ συγγνώμη για αυτό.
“Αναγνωρίζεται η πιθανή σύγχυση που προκαλείται από τις γκρίζες ζώνες της καθοδήγησης του BBC για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εισήχθη το 2020. Θέλω να επιλυθούν τα θέματα και να επανέλθει στον αέρα το αθλητικό μας περιεχόμενο.
“Η αμεροληψία είναι σημαντική για το BBC. Είναι επίσης σημαντική για το κοινό. Το BBC έχει μια δέσμευση για την αμεροληψία στον Χάρτη του και μια δέσμευση για την ελευθερία της έκφρασης.
«Αυτή είναι μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης για να φτάσουμε εκεί που οι άνθρωποι υπόκεινται σε διαφορετικά συμβόλαια και θέσεις στον αέρα, και με διαφορετικό κοινό και προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
“Η καθοδήγηση του BBC για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στη διαχείριση αυτών των μερικές φορές δύσκολων προκλήσεων και γνωρίζω ότι είναι ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η καθοδήγηση ανταποκρίνεται σε αυτό το καθήκον. Θα πρέπει να είναι σαφής, αναλογική και κατάλληλη.
“Συνεπώς, ανακοινώνουμε μια ανασκόπηση με επικεφαλής έναν ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα – που αναφέρει στο BBC – στις υπάρχουσες οδηγίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στο πώς εφαρμόζεται σε ελεύθερους επαγγελματίες εκτός ειδήσεων και επικαιρότητας. Το BBC και εγώ γνωρίζουμε ότι ο Γκάρι είναι υπέρ μιας τέτοιας αναθεώρησης.