ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Απεργία 16 Μαρτίου, «κύμα» κινητοποιήσεων - Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς


Οργή της ΑΔΕΔΥ κατά Βορίδη - Κανονικά η απεργία παρά την προβοκάτσια

Κλιμακώνεται η κοινωνική οργή και το αίτημα να μην συγκαλυφθούν οι ευθύνες για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Σε απεργιακό κλοιό μπαίνει η χώρα την Πέμπτη 16 Μαρτίου, με συνδικάτα και συλλόγους να συμμετέχουν στην 24ώρη απεργία που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την τραγωδία. Σήμερα απεργούν όλες οι δημοσιογραφικές ενώσεις.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι η απεργία της ΑΔΕΔΥ, κρίθηκε παράνομη, μετά από αγωγή που κατέθεσαν Σταϊκούρας και Βορίδης. Απαντώντας στα προβοκάτσια της κυβέρνησης η ΑΔΕΔΥ τόνισε με την σειρά της, την Τρίτη, ότι η απεργία θα γίνει κανονικά.
«Με αφορμή την παραπληροφόρηση του Υπουργού Εσωτερικών, που αναπαράγουν και διάφορα sites ότι δήθεν η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 16 του Μάρτη βγήκε παράνομη, ενημερώνουμε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο ότι αυτό είναι απολύτως ψευδές. Αυτές τις φήμες τις διέδωσε με Δελτίο Τύπου το Υπουργείο Εσωτερικών κάτω από το φόβο της λαϊκής κατακραυγής. Η απεργία θα γίνει κανονικά» σημειώνει η ΑΔΕΔΥ και προσθέτει:
«Παράνομη βγήκε σήμερα η απεργία-αποχή για την αξιολόγηση, που δεν έχει καμιά σχέση με την 24ωρη απεργία της 16ης του Μάρτη. Καλούμε τον υπουργό να ανασκευάσει άμεσα. Καλούμε όσα ΜΜΕ γράφουν ανακρίβειες να ανασκευάσουν και να μην παραπληροφορούν τους πολίτες».

«Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας, η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων, για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης» σημείωσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) στο κάλεσμά της προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι:
«Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις, δεν θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών. Για τη Συνομοσπονδία, τα βασικά τρία ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα είναι τα εξής: Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία; Ποιοι ευθύνονται; Πώς δεν θα συμβεί ποτέ ξανά;».

Τη συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία αποφάσισε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. «Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές όλης της χώρας, πενθούμε και απαιτούμε απόδοση ευθυνών και διαφάνεια, ώστε όλα όσα απέκρυπταν οι κυβερνήσεις να βγουν τώρα στο φως. Απαιτούμε να δοθεί τέλος στις παθογένειες και να φροντίσει η πολιτεία για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών.
Συλλογικό αίτημα όλων των πολιτών είναι οι υπηρεσίες μετακίνησης, που είναι ζωτικό κοινωνικό αγαθό, να υπηρετούν με ασφάλεια και σεβασμό την υγεία και την ασφάλεια κοινού και εργαζομένων» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η ΟΛΜΕ, με αίτημα να απαιτηθεί «μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών». Η ΟΛΜΕ κάλεσε σε συγκέντρωση στην Αθήνα που θα γίνει στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, απαιτώντας «την κατάργηση και τροποποίηση του Ν. 4150/2013 σε ό,τι αφορά τις ειδικές - μειωμένες οργανικές συνθέσεις και την ανάγκη για θεσμοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των πλοίων και της ναυτεργασίας».

Έτσι τα πλοία της ακτοπλοΐας αναμένεται να παραμείνουν δεμένα σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Η κινητοποίηση αρχίζει στις 00.01 τα ξημερώματα της Πέμπτης και λήγει στις 24.00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, από πλευράς της, σε ανακοίνωσή της για την απεργία τονίζει ότι «στην προσπάθεια να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και στην απόδοση ευθυνών σε αυτούς που τους πραγματικά αναλογούν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται η Ομοσπονδία θα σταθεί αρωγός».
Και προσθέτει ότι «είμαστε μαζί. Είμαστε ενωμένοι μακριά από αλληλοκατηγορίες και πολιτικές σκοπιμότητες. Είμαστε δίπλα στους συγγενείς των συναδέλφων μας και των συμπολιτών μας που έχασαν τόσο άδικα τους δικούς τους ανθρώπους, με την υπόσχεση να φτάσουμε το μαχαίρι στο κόκαλο. Υποσχόμαστε σε όλη την Ελληνική Κοινωνία έναν ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ και ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

Στην απεργία θα συμμετάσχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας, από 00.01 ως 24.00, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι πτήσεις.
Την συμμετοχή της στην απεργία της 16ής Μαρτίου ανακοίνωσε και η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ). «Η ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών είναι το ΠΡΩΤΟ μέλημα της πολιτείας και θα πρέπει να είναι διασφαλισμένο, κάτι που φάνηκε στο ατύχημα των Τεμπών με τραγικό τρόπο πως δεν είναι!!!» τονίζουν μεταξύ άλλων.
Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς - Ποιοι απεργούν
Στάσεις εργασίας ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι στο μετρό για την Πέμπτη, ημέρα της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων, οι συρμοί στις γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό του ΗΣΑΠ καθώς επίσης και στο Τραμ θα κινηθούν από τις 10:00 έως τις 15:00.
Με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία στα μέσα σταθερής τροχιάς, οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν σε 24ωρη απεργία, ωστόσο τα μέσα θα κινηθούν κατά τις παραπάνω ώρες για την διευκόλυνση συμμετοχής στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, αναφέρεται στην ανακοίνωση των εργαζομένων στο Μετρό, «έχει βυθίσει τη χώρα στο πένθος και εξακολουθεί να συγκλονίζει τους πάντες, ξεσηκώνοντας ένα μεγάλο "κύμα" οργής και ταυτόχρονα απαίτησης για την απόδοση ευθυνών, όπου και εάν ανήκουν και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των μεταφορών, που αποτελούν κοινωνικό αγαθό».

Με στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης (16/3). Συγκεκριμένα, το συνδικάτο εργαζομένων του ΟΑΣΑ ανακοίνωσε πως τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ δεν θα κυκλοφορούν από την έναρξη του ωραρίου έως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 ως τη λήξη.
«Σύσσωμοι με την κοινωνία, διεκδικούμε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που να αξίζουν στον επιβάτη, που να αξίζουν στον εργαζόμενο γιατί η συγκοινωνία είναι κοινωνικό αγαθό στις υπηρεσίες του πολίτη. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» τονίζουν μεταξύ άλλων.

Στην Θεσσαλονίκη, το σωματείο εργαζομένων του ΟΑΣΘ συμμετέχει στην 24ωρη απεργία και ανακοίνωσε πως οι λεωφορειακές γραμμές θα εκτελούνται με προσωπικό ασφαλείας, ενώ κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό.
Τα δρομολόγια στις γραμμές οι οποίες έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Εκκρεμούν οι αποφάσεις των εργαζομένων σε Μετρό και ΗΣΑΠ.