ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Ο Κυριάκος ντύθηκε «παιδί του λαού»


Γράφει ο Θανάσης Τσεκούρας

Να φαντασθούμε λίγο την εικόνα. Ο Κ. Μητσοτάκης, σε ρόλο «παιδί του λαού», να κατηγορεί τον αντίπαλό του, τον Αλέξη Τσίπρα, ότι είναι «αριστερός του χαβιαριού». Και με τη συνάδουσα μαγκιά να τον προτρέπει «να πάρει το κουβαδάκι του και να πάει να παίξει αλλού».
Σουρεαλισμός; Τρικυμία στο κρανίο; Κουταμάρα; Αποτυχία του λογογράφου; Ο,τι του λαλεί του λολοστεφανή; Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα;

Οσοι παρακολουθούν πάντως τις τελευταίες παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού είναι βέβαιο ότι εντοπίζουν το πρόβλημα. Εμφανίζεται διαταραγμένος, με επικίνδυνα στοιχεία αποσταθεροποίησης. Με αλλοιωμένη και μεταλαγμένη την πολιτική του φυσιογνωμία και ταυτότητα.

Στην Πάτρα φόρεσε το κοστούμι του «κουτσαβάκη». Με ενισχύσεις από Νίκο Ξανθόπουλο για το «παιδί του λαού». Δεν υπήρχε ένας άνθρωπος να του εξηγήσει ότι το μοντέλο είναι μια καρικατούρα; Εκτός αν η πολύωρη συναναστροφή με τη Βάνα Μπάρμπα του έβγαλε έναν Αποστόλη Γκλέτσο από μέσα του.

Πάμε όμως παρακάτω. Πριν από τη «μαγκιά» προηγήθηκε μια ακατανόητη πασαρέλα σε κάποια μοτίβα της πολιτικής διανόησης. Αυτά με την «αριστερά του χαβιαριού» και τους «σοσιαλιστές της σαμπάνιας».

Προφανώς ο λογογράφος του, θυμήθηκε κάποιες ιστορίες της αριστερής του νιότης και τις έβαλε στο στόμα του Κυριάκου. Ο οποίος σκέφτηκε ότι έτσι θα κάνει σκόνη τον Τσίπρα στα «ψιλαλώνια». Μάλιστα…

Ας ξεκινήσουμε με λίγα μαθήματα Ιστορίας. Η «Gauche caviar» είναι γαλλικής προέλευσης. Εκανε καριέρα από τη δεκαετία του 80 περιγράφοντας φαινόμενα πλουτισμού επί διακυβέρνησης Μιτεράν. Οι «champagne Socialists» προέρχονται από τη Βρετανία και ανάλογες περιπτώσεις του Εργατικού Κόμματος. Αν ο λογογράφος το επιθυμούσε θα μπορούσε να επεκτείνει τη γκάμα. Υπάρχουν οι αμερικανοί «limousine Liberals», oι Ιταλοί «Radical chic», oι Γερμανοί «Salonkommunist» και αρκετοί άλλοι.

Το ερώτημα είναι τι σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο; Που κολάνε όλοι αυτοί με τους «συριζέους». Τους «κατσαπλιάδες», τους «ζέους», τους «μπασκλασαρίες», σύμφωνα τουλάχιστον με το Λεξικό της Ακαδημίας των Kyriakistas και του «αντισύριζα» μετώπου.

Εξ ού λοιπόν και οι απορίες μας. Εχουν λαλήσει οι σύμβουλοι και οι επικοινωνιολόγοι του Μεγάρου Μαξίμου; Γιατί δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για όσους επιχειρούν να παρουσιάσουν τον Μητσοτάκη ως Νίκο Ξανθόπουλο και τον Τσίπρα ως γαλαζοαίματο πρίγκηπα και αριστερό της σαμπάνιας και του χαβιαριού. Μόνο το λάλημα.

Εκτός αν η εξήγηση είναι διαφορετική και εξαιρετικά απλή. Τους «κούφαναν» οι κοριοί. Φοβούνται όσα έρχονται και αυτά που θα ακολουθήσουν. Και ξεκίνησαν από τώρα το Τριώδιο. Αν η υπόθεση ισχύει,τότε άντε και Καλό Πάσχα. Τα Χριστούγεννα σας χαιρετούν…
  • το κείμενο του Θ. Τσεκούρα είναι από το ieidiseis