ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Στο γήπεδο της επιβίωσης ή πεθαίνοντας στο Κατάρ


«Τα όνειρά μας δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα». Ιστορίες μεταναστών από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τις Φιλιππίνες και άλλες χώρες, που εργάστηκαν στην οικοδόμηση των αθλητικών υποδομών στο Κατάρ και τώρα παλεύουν να επιβιώσουν.
Η «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει στην Φωνή της Ελλάδας αυτή την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, 13:00-14:00, ένα αποκαλυπτικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ πίσω από τα φώτα του Μουντιάλ για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών που εργάστηκαν στον Κόλπο τα προηγούμενα δώδεκα χρόνια. Αόρατοι άνθρωποι και άγνωστες ανθρώπινες ιστορίες στον αγώνα της επιβίωσης, ενώ σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian 6.500 μετανάστες εργάτες από τη Νότια Ασία έχασαν τη ζωή τους στο Κατάρ από το 2010, οι περισσότεροι από τους οποίους συμμετείχαν σε χαμηλού μισθού, επικίνδυνη εργασία, και συχνά εκτίθονταν σε υπερβολική ζέστη.
Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται οι εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, της Διεθνούς Ένωσης Εργασίας και της οργάνωσης Human Rights Watch καθώς και ευρήματα των ερευνών του Gurdian, του CNN και της Deutsche Welle.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, 1,7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ μετανάστες εργάστηκαν στο Κατάρ για το παγκόσμιο κύπελλο (πάνω από το 90% του εργατικού δυναμικού), 3.200 εργάτες, κυρίως μετανάστες, εργάστηκαν στο στάδιο Khalifa κάθε μέρα, 234+ άνδρες που εργάστηκαν στο Khalifa Stadium και στο Aspire Zone έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης και εκμετάλλευσης, ενώ κάποιοι έχουν πέσει θύματα καταναγκαστικής εργασίας.
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης