ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Η Μελόνι σέρνει δημοσιογράφους στα δικαστήρια


Η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι στέλνει στα δικαστήρια έναν από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους-ερευνητές στην Ιταλία. Ο Εμιλιάνο Φιτιπάλντι της αριστερής εφημερίδας Domani, καθώς και ο διευθυντής της, ο Στέφανο Φέλτρι, κατηγορούνται πως διαστρέβλωσαν τα γεγονότα σε άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2021. Το άρθρο ανέφερε πως η επικεφαλής της άκρας δεξιάς προσπάθησε να βοηθήσει φίλο της να εξασφαλίσει σύμβαση με το ιταλικό δημόσιο σε μειοδοτικό διαγωνισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η κυρία Μελόνι, το κόμμα της οποίας, τα Αδέλφια της Ιταλίας (FdI) βρισκόταν την εποχή εκείνη στην αντιπολίτευση, διέψευσε το δημοσίευμα και κατέθεσε μηνύσεις.
Δικαστής της Ρώμης αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι θα διεξαχθεί δίκη ενώ ο δικηγόρος της Μελόνι ανέφερε από την πλευρά του ότι η δίκη θα διεξαχθεί την 10η Ιουλίου 2024.
«Έγραψα απλά αληθινές ειδήσεις», είπε ο δημοσιογράφος, υποσχόμενος ότι τόσο ο ίδιος όσο και η εφημερίδα θα συνεχίσουν τις έρευνές τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών για «ενοχλητικά» θέματα.
Η απόφαση να δικαστεί ο κ. Φιτιπάλντι συνέπεσε με την έναρξη της δίκης στην οποία η Μελόνι... αναμετράται με τον Ρομπέρτο Σαβιάνο, διάσημο δημοσιογράφο και συγγραφέα στρατευμένο εναντίον της μαφίας. Ο Σαβιάνο κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμιση επειδή επέκρινε με οξύ τρόπο τις θέσεις της νυν πρωθυπουργού της Ιταλίας όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα.
Για τον δημοσιογράφο  Φιτιπάλντι, που είναι γνωστός για τις αποκαλύψεις του όσον αφορά σκάνδαλα στο Βατικανό, «είναι ο κανόνας οι δημοσιογράφοι-ερευνητές στην Ιταλία» να αντιμετωπίζουν μηνύσεις. «Όμως είναι η πρώτη φορά που θα βρεθώ σε δίκη με αντίπαλο πρωθυπουργό, η οποία έχει γιγαντιαία ισχύ σε σύγκριση με έναν αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο», σχολίασε.
Η κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης μέσω των ΜΜΕ επισύρει ποινές φυλάκισης έξι μηνών ως τριών ετών στην Ιταλία.
Το ιταλικό συνταγματικό δικαστήριο κάλεσε τους κοινοβουλευτικούς το 2020 και το 2021 να τροποποιήσουν τη νομοθεσία όσον αφορά τέτοιες υποθέσεις, τονίζοντας πως οι ποινές φυλάκισης για κατηγορίες αυτής της φύσης πιθανόν είναι αντισυνταγματικές.