ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Τα πολιτικά παιχνίδια με τις δημοσκοπήσεις - Τι λένε οι ειδικοί


Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδες έχουν υπάρξει δημοσιεύματα ότι οι προσεχείς δημοσκοπήσεις (που θα δημοσιευτούν αυτή την εβδομάδα- δεν είναι σίγουρο δηλαδή ότι είχαν ξεκινήσει να γίνονται) δεν θα δείχνουν παρά επουσιώδεις διαφορές στα ποσοστά των κομμάτων! Πως η ΝΔ θα έχει μια ανεπαίσθητη πτώση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μένει στάσιμος, το ΠΑΣΟΚ περίπου στα ίδια, όπως και το ΚΚΕ!
Ο υπογράφων απευθύνθηκε σε πρόσωπα από το χώρο των μετρήσεων, που εκτιμά ιδιαίτερα και που –σχεδόν - ποτέ δεν τον έριξαν έξω. Τι μου είπαν:
  • Αν γινόταν εκλογές αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία θα έβγαινε πρώτο κόμμα, με ανώτατο όριο το 31%, ίσως και λίγο παραπάνω, χωρίς να ξεπερνάει το 32%. Η πραγματική διαφορά υπολογίζεται το πολύ τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.
  • Αυτοδυναμία δεν θα μπορούσε να πετύχει (ούτε καν να πλησιάσει) ούτε σε τυχόν δεύτερες εκλογές.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ, που υποεκπροσωπείται στις μετρήσεις, έχει κατώτατο όριο το 28%.
  • Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα σημειώσει οπωσδήποτε διψήφιο ποσοστό, που υπό προϋποθέσεις την πρώτη Κυριακή θα πλησίαζε το 11,5%, ίσως και το 12%.
  • Το ΚΚΕ θα είχε μικρή αύξηση των ποσοστών του, σαφώς μεγαλύτερη η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.
  • Το κόμμα Κασιδιάρη έχει αρκετές πιθανότητες να μπει στη Βουλή, όπως βεβαίως και το ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη, με πιθανό ενδεχόμενο η επόμενη Βουλή να είναι και επτακομματική.
Αυτά με τα σημερινά δεδομένα. Ο χρόνος που μένει έως τις εκλογές ίσως είναι και πολύ μεγάλος, ιδίως εάν οι υποκλοπές αναγκάσουν τον πρωθυπουργό να τις πάει όσο το δυνατόν πιο πίσω για να «ξεχαστεί» το σκάνδαλο, σε κάθε περίπτωση όμως δύσκολα όμως θα λειτουργήσει υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.
Αυτά μας είπαν- και σας τα μεταδίδουμε, με όλη την ευθύνη που πρέπει να έχουμε απέναντι στους αναγνώστες μας.

Βασίλης Σκουρής