ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Καλά Χριστούγεννα, μέσα στη φτώχεια!


Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Εμείς οι Ρηγάδες της δεκαετίας του ογδόντα, βρίσκαμε πάντοτε τρε μπανάλ το ανδρεοπαπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ και τις εκφράσεις του. Και τα συνθήματά του επίσης, όπως το θρυλικό «ήρθε ο Αντρέας κι έφαγε ο κόσμος κρέας». Α πα πα, που λέγαμε τότε, ίου που λένε τώρα, μακριά από εμάς τέτοιες χοντράδες και τέτοιοι λαϊκισμοί. Άκου κρέας ρε φίλε, ενώ μας περισσεύανε τα ιδανικά και οι πρωτοπόρες σκέψεις!

Σχεδόν σαράντα χρόνια αργότερα, φτάσαμε να κραυγάζουμε «ήρθε το pass, να φάει ο κόσμος κρέας». Αυτό τουλάχιστον μαθαίνουμε από την τρέχουσα ειδησεογραφία, που μας πληροφορεί ότι στο χριστουγεννιάτικο καλάθι του νοικοκυριού θα προστεθεί και κρέας ανάμεσα στα άλλα καλούδια. Ολλανδίας υποθέτω, Γαλλίας, εκ του εξωτερικού τέλος πάντων, μιας και από εκεί προέρχονται τα περισσότερα σφαχτάρια των σούπερ μάρκετ. Να βράζεις ένα κιλό μοσχάρι και να σου μένει κάτι σαν μπάλα του μπέιζμπολ…

Αλλά αυτά τα κοπανάμε μόνο εμείς τα κουμμούνια που θέλουμε την ανατροπή του πολιτεύματος και την επιστροφή του ανθρώπου στις σπηλιές. Ως τώρα, δηλαδή, τα κοπανάγαμε μόνο εμείς, μιας και μας προκύπτουν διαρκώς αντιδράσεις από την Δεξιά του Κυρίου, που είναι κάπως μπανάλ (και αυτή!) στις εκφράσεις της. Βλέπε όσα έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο «λαϊκάρχης», υπεύθυνος μικροπωλητών φρούτων και λαχανικών Τρικάλων (από εκεί παίρνω όλες τις πληροφορίες μου!) Νίκος Παπακώστας, γνωστός και με το προσωνύμιο Μπουλάρας.
Απολαύστε υπεύθυνα, η ορθογραφία δική του:
«Άδωνι γα****αι εσύ και τά μακαρόνια σού και τά σούπερ μάρκετ που τους κάνεις διαφήμιση με τό καλάθι της νοικοκυράς.Τα είδη πρώτης ανάγκης βρίσκονται σε μπακάλικα σέ κρεοπωλεία στην λαϊκή αγορά και ή τιμές είναι πολύ καλύτερες από αυτούς που προωθείς. Δυο χρόνια τώρα με την πανδημία δεν ξέρω πόσα εκατομμύρια βγάλανε, δεν τους έκλεισες μια μέρα και της λαϊκές της κυνηγουσες από το πρωί μέχρι το βράδυ. Εμείς μεγαλώσαμε στο πεζοδρόμιο και έχουμε μάθει στα δύσκολα αλλά ή υπομονή έχει και τά όρια της. Και να μην ξεχάσω, σου είπα ότι ΓΑ****ΑΙ».
Πιπέρι στο στόμα επειγόντως, που τολμάει και ξεστομίζει τέτοιες βαρβαρότητες ο Μπουλάρας. Που δεν είναι απλός δεξιός ο άνθρωπος, σαρξ εκ της σαρκός είναι και πιστός στρατιώτης της παρατάξεως. Τι να κάνει όμως μπροστά στο φάσμα της αφραγκίας, άμα του προκύπτει ότι δεν θα ‘χει λεφτά να πάρει παπουτσάκια στα παιδιά του, στα ανίψια του, στα βαφτιστήρια του, ό,τι του βρίσκεται τέλος πάντων. Κλέφτης να γίνει;
Άλλωστε το δήλωσε και ο υπουργός (Υπ)ανάπτυξης ότι οι αξιοπρεπείς άνθρωποι δεν κλέβουν. Με δικά του λόγια:
«Δεν μου αρέσει ως εικόνα αλλά πρέπει να σας πω ότι τα αντικλεπτικά δεν μπαίνουν για μην κλέβουν οι άνθρωποι που δεν έχουν να φάνει, αυτοί οι άνθρωποι έχουν αξιοπρέπεια. Τα αντικλεπτικά έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν περιστατικά στα οποία οργανωμένες σπείρες κλέβουν προϊόντα από τα σούπερ μάρκετ για να τα μεταπωλούν σε υψηλότερες τιμές έξω».
Αυτό είναι άνθρωπέ μου, δίκιο έχει ο υπουργός. Δεν το κλέβει το γάλα σκόνη των δέκα ευρώ η μάνα που δεν έχει να θρέψει το παιδί της, το κλέβει η σπείρα η οργανωμένη, που μπαίνει στο μαγαζί και τσουρνεύει εκατό κονσέρβες του κιλού, ένα χιλιάρικο όλες μαζί, για να τις πουλήσει δυο κατοστάρικα να κονομήσει να πάει το βράδυ Αργυρό να τον θαυμάσει, όπως τον θαύμασε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης!

Εκατό κονσέρβες, σαν πεπόνια στο μέγεθος, είκοσι ύψος επί δέκα πλάτος, να τις κλέψει η σπείρα με τρόπο μαγικό, μέρα μεσημέρι, από το σούπερ μάρκετ μέσα, όχι από την αποθήκη του, τίγκα τα φώτα, τίγκα τα αλάρμ, ποιος Ντέηβιντ Κόπερφιλντ και μαλακίες τώρα, μοναδικά φαινόμενα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, παγκόσμιες πρωτιές, από μια κονσέρβα σε κάθε μασχάλη, πενήντα άτομα η σπείρα, εκατό μασχάλες, εκατό κονσέρβες και φύγαμε!
Τουλάχιστον αποκόμισαν κομπλιμέντο οι φτωχοί ότι είναι τίμιοι. Αν αποκομίσουν και κάνα «Γκοτζίλα», απ’ αυτά που τρώγαμε στο στρατό, για τα Χριστούγεννα, θα πρέπει να είναι απολύτως ικανοποιημένοι…

Υ.Γ.: Πάω χτες στο «Κερράνυμι», ενημερωμένο και τακτοποιημένο μπακάλικο του Παγκρατίου, να κάνω τις προμήθειές μου, με ρωτάει ο καταστηματάρχης:
«Εσείς που είστε δημοσιογράφος και ξέρετε, έχει πάρει πολύ το χαρτί;»
«έχει πάρει», του απαντάω, «αλλά γιατί ρωτάτε;»
«Γιατί», μου λέει, «πήγε το χαρτί που τυλίγω τα τυριά και τα αλλαντικά 3,40 ευρώ το κιλό, από 1.60 που είχε πρώτα»!

  •  το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το Newpost (24.11.2022)