ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Ο κόσμος ανάποδα


Ο άνθρωπός μας έχει αγοράσει καινούργια τηλεόραση που θα την τοποθετήσει πάνω από το αναμμένο τζάκι για να δει Μουντιάλ με πιτζάμες και παντόφλες. Μία συνθήκη που δεν μπορεί να χωνέψει με τίποτα...
Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι αντιθέσεων και αντιφάσεων. Ας πούμε δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Το πιο διάσημο γκολ στην ιστορία του, το «χέρι του Θεού», δεν έπρεπε να μετρήσει. Αν υπήρχε VAR στο Μουντιάλ του 1986, ο Μαραντόνα δεν θα πανηγύριζε, αλλά θα δεχόταν και κάρτα. 
Το VAR κάνει το παιχνίδι πιο δίκαιο, αλλά αφαιρεί κάτι από τη μαγεία που περιέχεται στο λάθος -άλλη αντίφαση και αυτή. Ομως το να διοργανώνεται Μουντιάλ μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα, στοιχειοθετεί αντίφαση στη σφαίρα της ύβρεως. Και ο άνθρωπός μας δεν μπορεί να το χωνέψει αυτό.
Ναι, φυσικά τον ενοχλεί το ήθος που αντιπροσωπεύει η διοργάνωση του Κατάρ. Σκοτώθηκαν 6.500 εργάτες, θάφτηκαν στα θεμέλια για να ριζώσουν τα γήπεδα. Και δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση για τις οικογένειες τους. Λογικό. Λες και θα πάει μία χήρα από το Μπαγκλαντές να μηνύσει το Κατάρ και τη FIFA. Θεωρήθηκαν αναλώσιμοι, περίπου όπως τα οικοδομικά υλικά. Οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν την εμφάνισή τους και οι gay οφείλουν να δείχνουν straight.
 Το χρήμα των Αράβων αγοράζει τα πάντα, δεν μπορεί να ταΐσει και την αξιοπρέπεια της Δύσης για ένα μήνα; Μια χαρά μπορεί. Αλλά το να βλέπεις Μουντιάλ και στο ημίχρονο αντί για παγωτά να βγαίνουν τα χριστουγεννιάτικα, είναι κάτι που δεν χωνεύεται. Εχει γυρίσει ο κόσμος ανάποδα, κυριολεκτικά. Διότι πρόβλημα θα έχουν και οι άλλοι, στο νότιο ημισφαίριο. Αυτοί είναι μαθημένοι σε Μουντιάλ στην αρχή του χειμώνα. Τώρα θα έχουν μπερδευτεί με Μουντιάλ στο κατακαλόκαιρο. Θα βγάζουν, άραγε, τηλεοράσεις στο μπαλκόνι στο Μπουένος Αιρες; Ξέρουν να συνδυάζουν τη μπύρα με το καρπούζι; Θα είναι ένα ιστορικό μάθημα για όλους, ένα σοκ που δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ. 
Και, εν τέλει, τι σχέση έχουν οι Αραβες με το ποδόσφαιρο; Μπορεί να το αγόρασαν, αλλά δεν το κατέχουν, δεν το σέβονται. Είναι όπως όταν παρακολουθείς τη Σίτι ή την Παρί. Σπουδαίοι παίκτες, ωραία μπάλα, απλώς δεν είναι πια ανθρώπινο. Βλέπεις ποδοσφαιρικά mall που αντιστοιχούν σε εκείνα του Ντουμπάι. Εντυπωσιακά, αλλά δεν σε αφορούν, δεν μπορείς να μπεις μέσα και να ψωνίσεις.
Και ο άνθρωπός μας σκοπεύει να ψωνίσει. Τηλεόραση στη Black Friday. Πενηντάρα, την οποία θα τοποθετήσει πάνω από το τζάκι. Παλαβά πράγματα. Μουντιάλ με αναμμένο τζάκι και, αντί για σορτσάκι και σαγιονάρα, πιτζάμα, κάλτσες και παντόφλες. 
Το μόνο που ταιριάζει είναι η εγγύτητα με την Πρωτοχρονιά. Γιατί και αυτός, όπως αρκετοί άλλοι, μετράει τον χρόνο με τα Μουντιάλ. Δεν μπορεί να αποφασίσει αν αυτό είναι ανδρικό προνόμιο ή καταναγκασμός. Μάλλον προνόμιο είναι. 
Από παιδί βάζεις στην άκρη αναμνήσεις φουσκωμένες με συγκίνηση. Θυμάσαι τα παιχνίδια που είδες με τον πατέρα σου και μετά με παιδικούς φίλους. Ανατρέχεις, έστω νοητά, στο άλμπουμ με τα αυτοκόλλητα χαρτάκια. Θυμάσαι συγκεκριμένες φάσεις και δεν θέλεις να τις ξαναδείς γιατί η εικόνα είναι χάλια, το παιχνίδι αργό και οι στολές δείχνουν αστείες, ειδικά τα σορτσάκια. Τα χρόνια που κουβαλάς μετράνε και τη διαφορά στο στιλ.
 Εσύ λάτρευες ως ήρωες κάτι μαλλιάδες με χαίτη που έτρεχαν με την ταχύτητα που έχει σήμερα το replay. Τώρα μέσα στο γήπεδο κινούνται κάτι χτιστοί τύποι, καλυμμένοι με τατουάζ και ξυρισμένα κεφάλια στο πλάι. Η Ολλανδία του Κρόιφ σήμερα θα είχε πρόβλημα ακόμα και απέναντι σε μία ελληνική ομάδα. 
Πώς θα είναι, αλήθεια, το ποδόσφαιρο σε είκοσι ή τριάντα χρόνια; Τι άνθρωποι θα παίζουν μπάλα στο Μουντιάλ του 2062; Δεν έχουν γεννηθεί ακόμα, σήμερα είναι μικρά παιδιά οι προπονητές τους. Θα είναι, άραγε, άνθρωποι ή υβρίδια; Θα φέρουν μηχανικά μέλη ή θα ποτίζονται με γενετικό ντόπινγκ; Θα κάνουν τατουάζ ή θα χρησιμοποιούν δερματικές επιστρώσεις με το σήμα του χορηγού τους; Και οι θεατές; Τι θα βλέπουν; Θα ανέχονται, άραγε, ένα παιχνίδι με τα πάνω και τα κάτω του ή θα καταναλώνουν μόνο θεαματικά highlights; Λέτε να μεγαλώσει το γήπεδο; Μήπως θα το μικρύνουν για να γίνει το σπορ ακόμα πιο θεαματικό; Θα καταργηθεί το offside ως άλλη μία κατάκτηση του Metoo; Θα μπουν κάμερες στις φανέλες και στις κάλτσες των ποδοσφαιριστών;
Ο άνθρωπός μας δεν θα ζει για να τα δει αυτά. Και δεν είναι σίγουρος αν θα ήθελε να τα δει. Στα σίγουρα ξέρει ότι δεν θα έχει σημασία αν το Μουντιάλ διοργανώνεται καλοκαίρι ή χειμώνα. Ούτως ή άλλως, θα υπάρχει μόνο μία εποχή.

Kώστας Γιαννακίδης
Τα Νέα / 19.11.2022