ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Τότε ο Ανδρέας, σήμερα ο Τσίπρας


Γράφει ο Τάσος Παππάς

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο κρυφός αρχηγός της «17 Νοέμβρη» και ο Κώστας Λαλιώτης ο υπαρχηγός. Το θυμάστε; Αυτά έλεγαν στο μακρινό παρελθόν στελέχη της Δεξιάς και τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης. Ψάξτε λίγο στο διαδίκτυο και θα βρείτε δηλώσεις παραγόντων της συντηρητικής παράταξης και πρωτοσέλιδα δεξιών εντύπων που εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι η «17 Νοέμβρη» δεν ήταν αυτό που δήλωνε, αλλά το μακρύ χέρι της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και αναλάμβανε για λογαριασμό της να βγάζει από τη μέση ανθρώπους που την ενοχλούσαν και να κάνει ενέργειες που τη βοηθούσαν. Το ίδιο πίστευαν για μερικά χρόνια και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Δεν είχαν δικές τους πληροφορίες, απλώς υποδέχονταν ως σοβαρές τις καταγγελίες της Ν.Δ.

Η Δεξιά έστελνε στη CIA τις εκτιμήσεις της και αυτή τις πέρναγε στα έγγραφά της, ενημέρωνε τους πράκτορές της, οι οποίοι έψαχναν αποδεικτικά στοιχεία με θεμιτά και πολλές φορές με αθέμιτα μέσα (υποκλοπές, παρακολουθήσεις και λοιπές ενέργειες). Αλλοτε ήταν σε γνώση των ελληνικών κυβερνήσεων, συνήθως όμως οι Αμερικανοί τις άφηναν στο σκοτάδι. Σιγά που θα ενημέρωναν τους πρόθυμους συμμάχους τους, οι οποίοι άλλωστε είχαν επιλέξει τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Δεν βρήκαν ποτέ κάτι ενοχοποιητικό, αλλά αυτό δεν είχε και μεγάλη σημασία για τους κατασκευαστές της θεωρίας. Ακόμη και μετά την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη», ορισμένοι δημοσιολόγοι που υποστήριζαν τη Νέα Δημοκρατία άφηναν υπαινιγμούς ότι η έρευνα σκοπίμως δεν είχε πάει σε βάθος για να μην πέσουν οι διωκτικές αρχές πάνω σε πρόσωπα της οργάνωσης που είχαν στενές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ και τον ιδρυτή του. Η δηλητηριώδης αυτή φημολογία απασχόλησε για καιρό τη δημόσια συζήτηση. Κηλιδώθηκαν άνθρωποι, κυνηγήθηκαν συλλογικότητες, στήθηκαν δίκες προθέσεων.

Μετά, τη θέση του ΠΑΣΟΚ στο εδώλιο του ύποπτου για σχέσεις με την τρομοκρατία και για περίεργη ανοχή απέναντι στον ριζοσπαστικό ακτιβισμό πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και σ’ αυτήν την περίπτωση υπήρξε μπόλικη βιτριολική ρητορική, πάλι με δράστες αξιωματούχους της Δεξιάς. Απέτυχαν να μπλέξουν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Δοκιμάζουν την ίδια τακτική με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε γραπτή δήλωση κυβερνητικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας το 2014 (κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου) υπήρχε η φράση «ο Αλέξης Τσίπρας προστατεύει τις ένοπλες συνιστώσες του κόμματός του». Το συγκεκριμένο στέλεχος έμεινε στη θέση του, η Δικαιοσύνη έκανε πως δεν άκουσε. Ούτε εξηγήσεις ζήτησε ούτε κάποια έρευνα διέταξε. Πριν από λίγες μέρες ο πρωταθλητής του μαραθωνίου φλυαρίας υπουργός Ανάπτυξης, με αφορμή τα τρικάκια που έριξε στο σπίτι του ο «Ρουβίκωνας», αναρωτήθηκε γιατί, όποτε αυτός επιτίθεται στον Τσίπρα, αναλαμβάνει δράση η οργάνωση.

Τι εννοούσε ο ποιητής; Ελάτε τώρα. Ο υπουργός δεν μασάει. Είναι σίγουρος και για το συγκεκριμένο ζήτημα και για πολλά άλλα. Ο Τσίπρας καθοδηγεί τον «Ρουβίκωνα», όπως καθοδηγούσε και εκείνους που έστησαν τη… σκευωρία της Novartis, όπως καθοδηγεί και το κύκλωμα των υποκλοπών και συνεργάζεται στενά με τους «κύκλους» που επιχειρούν να εκβιάσουν τον πρωθυπουργό και θέλουν να κάνουν την Ελλάδα μπανανία. Ακόμη δεν είναι σε θέση να ισχυριστεί ο υπουργός με την πριαπική φαντασία ότι ο αρχηγός των ακροαριστερών λαϊκιστών βρίσκεται πίσω από την υπόθεση του Κολωνού και ενδεχομένως να είναι μπλεγμένος και στην ιστορία της «Κιβωτού του Κόσμου». Ψάχνει μανιωδώς να βρει στοιχεία και μόλις τα… ανακαλύψει θα μας τα ξεφουρνίσει. Υπομονή. Η… αλήθεια του θα λάμψει. Υπομονή. Το μαχαίρι του θα φτάσει στο κόκαλο. Μια συμβουλή. Να μην πολυμιλάει στα τηλέφωνα, γιατί υπάρχουν κοριοί. Αυτοί που του έχει βάλει ο τεμπέλης Τσίπρας που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του.

- το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (21.11.2022)