ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Διεθνής σάλος από την κράτηση του φωτορεπόρτερ στη ΓΑΔΑ


Ανάμεσα στις προσαγωγές-συλλήψεις που έκανε χθες το απόγευμα η αστυνομία κατά τη δεύτερη έφοδο στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας ήταν και του βραβευμένου φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλούο οποίος βρισκόταν στο σημείο για την καταγραφή των γεγονότων.
Εκτός της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου που «καταδικάζει απερίφραστα την προσαγωγή και κράτηση» του Πηλού το International Press Institute (IPI), πήρε θέση με ανάρτησή του στο Twitter, καλώντας τις ελληνικές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα τον βραβευμένο φωτορεπόρτερ σημειώνοντας πως «θα έπρεπε να έχει αφεθεί ελεύθερος μόλις διαπιστώθηκε η ιδιότητά του».
Σκληρή ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου η οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «θα επιδιώξει άμεσα συναντήσεις με φορείς για να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ανταποκριτών και μη, κατά την εκτέλεση του έργου τους με ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου:
«Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου καταδικάζει απερίφραστα την προσαγωγή και κράτηση για πάνω από τέσσερις ώρες ήδη του συναδέλφου μας και μέλος της Ένωσής μας Νίκου Πηλού.
Ο φωτορεπόρτερ βρισκόταν στην περιοχή «Προσφυγικά» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για ρεπορτάζ, όταν έγινε επιχείρηση της αστυνομίας και προσήχθη, παρότι έκανε γνωστή την ιδιότητά του.
Θέτουμε τις αρχές προ των ευθυνών τους και τις καλούμε να αφεθεί άμεσα ελεύθερος ο συνάδελφός μας.
Η Ένωση θα επιδιώξει άμεσα συναντήσεις με φορείς για να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ανταποκριτών και μή, κατά την εκτέλεση του έργου τους με ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς.
Το ΔΣ της ΕΑΞΤ»
Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter και ο δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής, Πάνος Χαρίτος, ο οποίος επεσήμανε ότι με τον Νίκο Πήλο έχουν συναντηθεί σε δύσκολες πολεμικές αποστολές. «Με τον @nikospilos βρεθήκαμε στο παρελθόν σε αποστολές (δύσκολες αποστολές στο Ιράκ) & παρά τις αντιξοότητες καταφέρναμε πάντα να βγάζουμε εικόνα από όσα συνέβαιναν. Σήμερα συνελήφθη στα προσφυγικά στην Αθήνα για αυτό που δεν συνελήφθη ποτέ πουθενά άλλου. Για την ιδιότητα του», σημειώνει ο Πάνος Χαρίτος.
Μετά από ώρες ο φωτογράφος αφέθηκε ελεύθερος αφού η χώρα μας έγινε διεθνώς ρεζίλι με την κράτηση του ανθρώπου που έχει βραβευτεί για τη δουλειά του με θέμα τα Προσφυγικά. H προσαγωγή του μετατράπηκε σε σύλληψη όμως με προφορική εντολή Εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος στις 2.00 το πρωί κατ΄ εξαίρεση.