ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Γράφουμε για μετανάστες και πρόσφυγες

Εργαλεία δεοντολογίας για τις αίθουσες σύνταξης και τη δημόσια σφαίρα

Το Δίκτυο Χάρτα της Ειδομένης (πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, διοργανώνουν σε συνεργασία με την Ένωση..
Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας, Εύβοιας Εργαστήριο για ζητήματα δεοντολογίας στον δημόσιο λόγο σχετικά με πρόσφυγες και μετανάστες.
Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 στον Βόλο, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ (Δημητριάδος 261), από τις 10.30 έως τις 16.00.
Απευθύνεται σε δημοσιογράφους, εκπαιδευτικούς και φοιτητές και επιδίωξη των διοργανωτών είναι να αναπτυχθεί μεταξύ των παραπάνω ομάδων διάλογος που θα ενισχύσει τη νηφάλια, δίκαιη και ανθρωπιστική προσέγγιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.
Εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας θα παρουσιάσουν το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου διαχειρίζονται οι διεθνείς οργανισμοί το ζήτημα, θα εξηγήσουν την ορολογία που υιοθετούν και θα περιγράψουν την προσφυγική κατάσταση στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια, δημοσιογράφοι θα συζητήσουν με τους συμμετέχοντες δεοντολογικά ζητήματα που προκύπτουν στην κάλυψη του προσφυγικού, με βάση συγκεκριμένα, πραγματικά παραδείγματα. Με βάση τα συμπεράσματα της συζήτησης, θα δοκιμαστεί αν οι προβλέψεις που περιέχονται στη Χάρτα της Ειδομένης, έναν εξειδικευμένο οδηγό δημοσιογραφικής δεοντολογίας για ανάλογα θέματα, μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για να βελτιωθεί ο τρόπος που γράφουμε και μιλάμε για πρόσφυγες και μετανάστες στις αίθουσες σύνταξης, στις αίθουσες διδασκαλίας, στη δημόσια σφαίρα.
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Εργαστήριο πρέπει να συμπληρώσουν την Ηλεκτρονική Δήλωση Συμμετοχής. Η συμμετοχή στο Εργαστήριο είναι δωρεάν. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του Εργαστηρίου
10.15 Εγγραφές
10.30-10.45 Σύσταση συμμετεχόντων
10.45-11.45 Το έργο της Ύπατης Αρμοστείας και η τρέχουσα κατάσταση του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα
Ομάδες πληθυσμού που απασχολούν την Ύπατη Αρμοστεία – Παρουσίαση ορολογίας
11.45-12.15 Διάλειμμα – Καφές
12.15-13.30 Ο ρόλος των ΜΜΕ στο προσφυγικό ζήτημα
Ομάδες εργασίας συζητούν για πιθανές δεοντολογικές παραβάσεις σε επιλεγμένα παραδείγματα που θα παρουσιαστούν και περιγράφουν ποιες προδιαγραφές θεωρούν αναγκαίες για τη νηφάλια, δίκαιη και απροκατάληπτη κάλυψη ανάλογων θεμάτων.
13.30-14.30 Γεύμα
14.15-15.30 Η Χάρτα της Ειδομένης ως δεοντολογικό εργαλείο
Τα συμπεράσματα των Ομάδων Εργασίας αντιπαραβάλλονται με τις προβλέψεις και τα κριτήρια που υιοθετούνται στην Χάρτα της Ειδομένης.
Συζήτηση για το είδος των ενεργειών που θα περιόριζαν τα κρούσματα αντιδεοντολογικής κάλυψης και τη ρητορική του μίσους στη δημόσια σφαίρα
15.30-16.00 Συμπεράσματα, συζήτηση