ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Η αλήθεια για την ΚΥΑ και τα ψέματα των γνωστών κινδυνολόγων

Ανακοίνωση με τον τίτλο «Η αλήθεια για την ΚΥΑ και τα ψέματα των γνωστών κινδυνολόγων» εξέδωσε η παράταξη (ΕΣΗΕΑ) σχετικά με την  Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία ρυθμίζει τις αποδοχές των δημοσιογράφων, που εργάζονται στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Αναλυτικά στη ανακοίνωση αναφέρεται:

Οι γνωστοί κινδυνολόγοι του κλάδου μας «ξανακτυπούν», αιφνιδιασμένοι από το ξεπάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και εισαγωγικό μισθό των 1.061 ευρώ.
Αυτό δηλαδή που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία ρυθμίζει τις αποδοχές των δημοσιογράφων, που εργάζονται στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
Οι γνωστοί κινδυνολόγοι  επί μήνες επενδύουν στην καταστροφή και διαδίδουν ότι οι δημοσιογράφοι θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου και θα μειωθούν οι μισθοί τους έως και 30%.
Η πραγματικότητα τούς διαψεύδει.
Η αλήθεια είναι πως κανένας δημοσιογράφος δεν εντάσσεται στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου.
Οι «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» όπως πράξαμε και το 2013, όταν και τότε υπήρχε ο κίνδυνος της ένταξης στο ενιαίο μισθολόγιο, στηρίζουμε τη δημιουργία ειδικού μισθολογίου.
Χωρίς ΚΥΑ, δεν υπάρχει ειδικό μισθολόγιο και οι δημοσιογράφοι δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, όπως επιμένουν κάποιοι καρεκλοκένταυροι της κρατικής γραφειοκρατίας.
Οι γνωστοί κινδυνολόγοι επί δυο χρόνια διέδιδαν ότι οι δημοσιογράφοι δεν λαμβάνουν τις ωριμάνσεις των κλιμακίων, όπως συμβαίνει με όλους τους εργαζομένους στον στενό δημόσιο τομέα.
Η πραγματικότητα τούς διαψεύδει.
Η αλήθεια είναι ότι ο κλάδος των δημοσιογράφων του Δημοσίου είναι ο πρώτος, και μέχρι στιγμής ο μόνος, στον οποίο επανέρχονται οι μισθολογικές ωριμάνσεις.
Είναι ένα πρώτο βήμα αποκατάστασης μισθολογικών απωλειών, οι οποίες από το 2011 ξεπέρασαν το 35%.
Με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε, επανέρχονται οι ωριμάνσεις με συνυπολογισμό του χρόνου προϋπηρεσίας από 1/1/2018, ενώ η εφαρμογή της θα γίνει αναδρομικά από 1/1/2019. Οι συνάδελφοι, που εργάζονται στα δημόσια Μέσα, θα δουν τον μισθό τους να αυξάνεται λόγω της αλλαγής κλιμακίου, ενώ από εδώ και πέρα, η μισθολογική τους ανέλιξη θα γίνεται κανονικά.
Τα μισθολογικά κλιμάκια είναι τα ίδια με την ΚΥΑ του 2013, ενώ διατηρούνται επίσης τα οικογενειακά και τα επιστημονικά επιδόματα, καθώς και τα επιδόματα θέσης, διευθυντών, προϊσταμένων, αρχισυντακτών, όπως ίσχυαν έως τώρα.
Οι ωριμάνσεις στον δημόσιο τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, «πάγωσαν» το 2015 για τα έτη 2016 και 2017 με διάταξη νόμου στο πλαίσιο των νομοθετικών ρυθμίσεων του τρίτου μνημονίου.
Οι μισθολογικές ωριμάνσεις στον στενό δημόσιο τομέα επανήλθαν, αλλά των ειδικών μισθολογίων παρέμειναν σε αναστολή  μέχρι τις 31/12/2018.
Οι γνωστοί κινδυνολόγοι τώρα διαδίδουν ότι δεν γίνεται διεκδίκηση του 13ου και του 14ου μισθού, και ότι οι συνάδελφοι στο εξωτερικό δεν μπορούν να επιβιώσουν με τα χρήματα που λαμβάνουν ως ανταποκριτές.
Η πραγματικότητα τούς διαψεύδει.
Η αλήθεια είναι ότι, στη νέα ΚΥΑ, προβλέπεται για πρώτη φορά επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής για τους συναδέλφους ανταποκριτές, που εργάζονται εκτός Ελλάδος, ύψους 15% επί του επιδόματος εξωτερικού που λαμβάνουν οι Έλληνες πρέσβεις.

Διατηρείται το επίδομα μετάβασης σε εμπόλεμη περιοχή.

Η διεκδίκηση των δώρων μπορεί να γίνει μόνο δικαστικά και η νομική υπηρεσία της ΕΣΗΕΑ έχει ασκήσει τις σχετικές προσφυγές.
Περιμένουμε τώρα τις αποφάσεις των δικαστηρίων.
Οι γνωστοί κινδυνολόγοι λένε ότι καταργούνται τα επιδόματα και τα σαββατοκύριακα. Είναι ψέμα.
Η αλήθεια είναι ότι οι ρυθμίσεις για την υπερωριακή εργασία και την εργασία τις Κυριακές είναι οι ίδιες με εκείνες που ίσχυαν έως σήμερα (άρθρο 9, της ΚΥΑ).
Οι γνωστοί κινδυνολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για σύμβαση και ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις.
Η αλήθεια είναι ότι από το 2012 οι κλαδικές συμβάσεις έχουν καταργηθεί και πάντως δεν προβλέπεται η δυνατότητα συμβάσεων για τους μισθούς εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Οι αμοιβές των δημοσιογράφων του Δημοσίου καθορίζονται με ΚΥΑ με όχι με μισθολογική κλαδική σύμβαση, όπως προβλέπει ο νόμος 4354/2015 και ισχύει για όλα τα μισθολόγια του Δημοσίου.
Το δίλημμα δεν είναι ΚΥΑ ή συμβάσεις αλλά ΚΥΑ ή ενιαίο μισθολόγιο.
Η ίδια συζήτηση για τις συμβάσεις είχε γίνει και το 2013, όταν κάποιοι επέμεναν μαξιμαλιστικά και ουτοπικά να επιμείνουμε στην επαναφορά των καταργημένων με μνημονιακούς νόμους συμβάσεων και να μη δεχθούμε την ΚΥΑ για τα μισθολογικά των δημοσιογράφων του Δημοσίου, την οποία είχε προτείνει η τότε κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Οι «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» είχαμε υποστηρίξει και τότε την εφαρμογή ΚΥΑ για τα μισθολογικά των δημοσιογράφων που εργάζονται σε δημόσια ΜΜΕ, προκειμένου να αποφύγουν οι συνάδελφοι τον «Καιάδα» του ενιαίου μισθολογίου.
Δεν επιμείναμε ουτοπικά στην επίκληση συλλογικών συμβάσεων των οποίων η μετενέργεια είχε λήξει από τον Μάιο του 2012, ενώ οι μισθοί είχαν ήδη περικοπεί και είχαν καταργηθεί τα δώρα Χριστουγέννων Πάσχα και το επίδομα αδείας.
Είδαμε πού οδηγούν αυτές οι τακτικές, όταν χάσαμε μέσα σε λίγους μήνες την αυτονομία του ΕΤΑΠ ΜΜΕ και το Αγγελιόσημο, που κρατούσαμε έως τότε «με τα δόντια».
Μας εκπλήσσει δυσάρεστα να βλέπουμε σήμερα συναδέλφους συνδικαλιστές να καταγγέλλουν τις ίδιες ρυθμίσεις που είχαν τότε υποστηρίξει και μάλιστα με πάθος.
Πιστεύουμε πως μετά από επτά χρόνια μειώσεων και καθήλωσης του εισοδήματος των δημοσιογράφων μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλης ανεργίας η αύξηση του εισαγωγικού μισθού και η επαναφορά των ωριμάνσεων έχει σημαντική αξία με ποικίλες προεκτάσεις στον αγώνα μας για την ανάκτηση των απωλειών που έχουμε υποστεί.
Ο εισαγωγικός μισθός των δημοσιογράφων, που απασχολούνται σε φορείς του Δημοσίου με τη νέα ΚΥΑ, διαμορφώνεται στο ποσόν των 1.061 ευρώ.
Ο εισαγωγικός μισθός των 1.061 ευρώ είναι ίδιος με εκείνον που προέβλεπε η τελευταία συλλογική σύμβαση εργασίας (2008-2209), που υπογράφηκε πριν από την εφαρμογή μνημονίων, μεταξύ της ΕΣΗΕΑ (πρόεδρος Π. Σόμπολος, γενικός γραμματέας Κ. Μπετινάκης) και της ΕΙΗΕΑ (Δ. Καλοφωλιάς Α. Ζαούσης).
Στη σύμβαση εκείνη, ο πρώτος μισθός του νεοεισερχόμενου συντάκτη ήταν για τους εσωτερικούς συντάκτες 1062 ευρώ και για τους εξωτερικούς 956 ευρώ.
Η σημερινή ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους του Δημοσίου δημιουργεί λοιπόν νέα δεδομένα για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι περισσότεροι δημοσιογράφοι αμείβονται με 600 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο. Τώρα ο πήχης μπαίνει ψηλότερα.
Προχωρούμε λοιπόν, με μεγάλη αισιοδοξία, με μεγαλύτερη δύναμη και, κυρίως, με σχέδιο.
Δεν χρειάζεται θριαμβολογία ούτε φυσικά καταστροφολογία, αλλά σοβαρή δουλειά από όλους,  επιμονή, νηφαλιότητα και γνώση. Οι μαξιμαλισμοί, οι τυχοδιωκτικοί τακτικισμοί και οι προσωπικές στρατηγικές όχι μόνο δεν υπηρετούν, αλλά αντίθετα υπονομεύουν τα συμφέροντα των δημοσιογράφων, των εργαζομένων των ανέργων και των συνταξιούχων.
Ενωμένοι Δημοσιογράφοι