ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη, 7 Μαΐου 2019

Να πεθαίνεις στα 30

Με το βιογραφικό ντοκιμαντέρ, «Να πεθαίνεις στα 30» (Mourir a trente ans / Half a life) η ΕΡΤ1 ξεκινά το αφιέρωμα στο Μάη του ΄68. Πρόκειται για την κινηματογραφική βιογραφία του Μισέλ Ρεκανατί, ηγέτη του μαθητικού κινήματος το Μάη του ’68 και στη συνέχεια επικεφαλής των «ομάδων περιφρούρησης» της τροτσκιστικής Επαναστατικής Κομμουνιστικής Νεολαίας (JCR).
Ο Ρομάν Γκουπίλ, στις τελευταίες..
τάξεις του γυμνασίου τότε, έζησε τα γεγονότα του Γαλλικού Μάη «από μέσα», όντας οργισμένος ακτιβιστής, σε πεζοδρόμια και οδοφράγματα. Πάντα μαζί του μια οχτάρα κάμερα, καθώς από τα μικρά του κιόλας χρόνια, προτιμούσε να κινηματογραφεί παρά να μιλάει. Πολιτικός του μέντορας, αλλά και κολλητός του, τότε, ο Μισέλ Ρεκανατί, ταγμένος επαναστάτης, παρών σε κάθε διαδήλωση, σε κάθε σύγκρουση, σε δεκάδες συζητήσεις για το μέλλον και την κατεύθυνση της επανάστασης, ταυτόχρονα, ένα παιδί με ένα διαρκές τραύμα μετά την ανακάλυψη πως ήταν υιοθετημένος.
Στην πορεία, ο Ρομάν Γκουπίλ μπλέχτηκε για τα καλά με το σινεμά, ενώ ο Μισέλ αγωνιζόταν να προσαρμοστεί στις καινούργιες εποχές. Δεν το κατάφερε ποτέ. Το 1978, πριν κλείσει τα τριάντα του, έδωσε τέλος στη ζωή του.
Ο Ρομάν Γκουπίλ, συγκεντρώνει το υλικό που τραβούσε τις μέρες της εξέγερσης και αποχαιρετά τον αγαπημένο του φίλο και μαζί του και τις μέρες της αθωότητας.

ΕΡΤ1 - Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 12 Μαΐου 2019, στις 00:05

Η ταινία (παραγωγής Γαλλίας 1982 / σκηνοθεσία-σενάριο: Ρομάν Γκουπίλ) κέρδισε τη Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ Καννών 1982 και στη συνέχεια το Βραβείο Σεζάρ (Best First Work) 1983.