ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Αναγκαία όσο ποτέ η στήριξη του Περιφερειακού Τύπου

Με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Ευβοίας συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρα 6 Μαΐου 2019 στα γραφεία της Ένωσης στον Βόλο, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς.
Κατά την συνάντηση διαπιστώθηκε η κοινή αντίληψη των δύο πλευρών σε μια σειρά σοβαρών θεμάτων..
όπως η στήριξη του Περιφερειακού Τύπου αφού, αποτελεί βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων, η αναβάθμιση του έργου των δημοσιογράφων, η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τους δημοσιογράφους της Περιφέρειας, καθώς και το θέμα των τηλεοπτικών αδειών στα τηλεοπτικά περιφερειακά κανάλια και η κατοχύρωση των επαγγελματιών δημοσιογράφων σε αυτά.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση των δύο ΚΥΑ, η μία θα αφορά τον Περιφερειακό Τύπου και ή άλλη τον Πανελλήνιο, όπου θα ρυθμίζονται όλα τα θέματα ενίσχυσης του. Ο ίδιος συνεχάρη τις τρεις Ενώσεις Συντακτών της Περιφέρειας (ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε) για την αταλάντευτη στάση τους και τις προσπάθειες τους, στο θέμα της στήριξης του Περιφερειακού Τύπου.
Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε και το θέμα των εισφορών των εργοδοτών στα Ταμεία Ασφάλισης των δημοσιογράφων και δη των Επικουρικών Ταμείων (ΕΤΑΣ – ΤΕΑΣ, ΕΟΔΕΑΠ). Όπως τονίστηκε, η προϋπόθεση από πλευράς πολιτείας για έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας των εργοδοτών από τα επικουρικά ταμεία, μπορεί να αποτελέσει δικλείδα ασφαλείας και ισονομίας σε πολλά θέματα.
 
Πνευματικά δικαιώματα

Εκτεταμένη συζήτηση υπήρξε για το ζήτημα της κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων μέσω των Ενώσεων Συντακτών, η εύρυθμη λειτουργία της ΕΡΤ και ειδικότερα των περιφερειακών σταθμών με το νέο οργανόγραμμα, καθώς και η νέα ΚΥΑ για τους μισθούς των δημοσιογράφων στο δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ και τα γραφεία τύπου.
Η συζήτηση που διήρκησε για πάνω από μία ώρα, διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, κατατέθηκαν ιδέες και προβληματισμοί, ενώ οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν για τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας.
Άλλωστε αποδέχθηκε το αίτημα για συνάντηση μετά τις εκλογές του Μαΐου 2019 με τις Ενώσεις Συντακτών της Περιφέρειας και την ΠΟΕΣΥ.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς με δημόσια ανάρτησή του στο Twitter, επιβεβαίωσε το καλό κλίμα της συνάντησης με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε τονίζοντας:
«Στη συνάντησή μας με τα μέλη της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Εύβοιας διαπιστώσαμε την κοινή μας αντίληψη σε σειρά θεμάτων, όπως η στήριξη του Τύπου και η αναβάθμιση του έργου των δημοσιογράφων. Κατατέθηκαν ιδέες και προβληματισμοί, η συνεργασία συνεχίζεται».
Στην συνάντηση παρέστησαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ Δημ. Χορταργιάς, ο γραμματέας της Ένωσης Γιώργος Μπανάτσας, ο ταμίας Κώστας Γκιάστας, ο έφορος Γιάννης Γιαννακόπουλος και τα μέλη Φώτης Καραγιάννης και Γιώργος Τσιγκλιφύσης, καθώς και στελέχη του γραφείου του υπουργού.