ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Είναι ο Σαββίδης ο εύκολος «δράκος» του παραμυθιού;

Πράκτορες, ψέματα και δημοσιεύματα με «δράκο»

Το δημοσίευμα των Νew York Times (των Ελεν Κούπερ και Ερικ Σμιτ, δύο διακεκριμένων δημοσιογράφων οι οποίοι καλύπτουν θέματα Αμυνας και τρομοκρατίας) προκάλεσε θύελλα στην Αθήνα, αν και επί της ουσίας δεν έφερε στο προσκήνιο κάτι καινούργιο από όσα είχαν ισχυριστεί προ μηνών άλλα ΜΜΕ, τα οποία έβαζαν στο στόχαστρο..
τον Ιβάν Σαββίδη και τον ενέπλεκαν σε ένα ατεκμηρίωτο αφήγημα περί ανάμιξής του στη διαμάχη για το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Ισως το μόνο νέο ήταν ο ισχυρισμός ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα έδωσε στις ελληνικές αρχές στοιχεία για τη ρωσική ανάμιξη στην Ελλάδα αλλά και στην ΠΓΔΜ προκαλώντας την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών.

Ρουμπάτης στον Τσίπρα 

Αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής και ανυπόστατος, σύμφωνα με πολλές πηγές στην Αθήνα, ενώ διασταυρωμένο ρεπορτάζ αναφέρει πως τα επιβαρυντικά στοιχεία για τη δράση των δύο Ρώσων διπλωματών τα συνέλεξαν αποκλειστικά στελέχη της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών χωρίς την ανάμιξη οποιουδήποτε ξένου παράγοντα.
Τα στοιχεία τα παρουσίασε, ως όφειλε, ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έλαβε την απόφαση να ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να προχωρήσει στην απέλαση των δύο Ρώσων και στην απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων δύο.
Κύκλοι του Μαξίμου υποστήριξαν χθες με κατηγορηματικό τρόπο ότι «Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των New York Times».
Επιπροσθέτως -και σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν- οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν έδωσαν στις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας ή πληροφοριών, σε καμία περίπτωση, τα τελευταία χρόνια (επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ) οτιδήποτε αφορά τον Ιβάν Σαββίδη (Αυτό αφορά όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΠΓΔΜ).
Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ είχε διαψεύσει κατηγορηματικά και δημόσια ότι γνώριζε ή ότι είχε σχετικές πληροφορίες για υποτιθέμενη ανάμιξη του κ. Σαββίδη σε χρηματοδοτήσεις συνδέσμων οπαδών που σχετίζονται με ακραίους εθνικιστικούς κύκλους στα Σκόπια.

Ιβάν στον Λευκό Οίκο

Ομως το αφήγημα της αμερικανικής εφημερίδας δεν πείθει -επίσης- γιατί αν πράγματι ο Σαββίδης ήταν «κόκκινο πανί» για τις αμερικανικές αρχές, τότε δεν θα του είχαν επιτρέψει να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα να έχει σημαντική παρουσία, πόσο μάλλον να είναι προσκεκλημένος σε τελετή εντός του Λευκού Οίκου παρουσία του προέδρου Τραμπ.
Ο Ιβάν Σαββίδης ήταν «master of ceremony», τελετάρχης (τιμώμενο πρόσωπο) στην παρέλαση των ομογενών για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου την άνοιξη του 2017 στη Νέα Υόρκη, αλλά και κεντρικός ομιλητής στην πανομογενειακή συγκέντρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Σταθάκειο Κέντρο. Ο -κατά τους New York Times- άνθρωπος των Ρώσων που ενοχλεί την Ουάσινγκτον ήταν επίσης προσκεκλημένος στον Λευκό Οίκο στη δεξίωση του προέδρου Τραμπ για τον εορτασμό της «Ημέρας Ελληνικής Ανεξαρτησίας».
Κύκλοι του Ελληνορώσου επιχειρηματία αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας και επικαλέστηκαν παλαιότερη σχετική ανακοίνωση του ομίλου, καθώς, όπως υποστήριξαν, το δημοσίευμα των NYT δεν λέει κάτι παραπάνω, ή άλλο, από όσα έχουν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν και «πρόκειται για αναμάσημα» παλαιότερων δημοσιευμάτων «τα οποία είναι ανυπόστατα, χωρίς ύπαρξη στοιχείων που να τεκμηριώνουν όσα επικαλούνται».

Επιτέλους, τι γίνεται; Γιατί αναπαράγουν οι NYT ψέματα χωρίς τεκμηρίωση; Τι εξυπηρετεί η επανάληψη παλαιότερων δημοσιευμάτων και μάλιστα σε αυτή την χρονική στιγμή; Ενοχλεί η επέκταση του Σαββίδη με επενδύσεις ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στα ΜΜΕ; Είναι ο Σαββίδης ο εύκολος «δράκος» σε ένα παραμύθι που εντάσσεται στις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή;
Είναι μόνο το θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ που προκαλεί τριγμούς και συγκρούσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων ή υπάρχει και άλλος στόχος; Μήπως κάποιοι δεν επιθυμούν την εξομάλυνση των ελληνορωσικών σχέσεων και θα ήθελαν να υπονομεύσουν το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα;

Nικόλας Ζηργάνος (Εφημερίδα των Συντακτών)