ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Εκδότης είσαι, όχι ο ΓΙΑΓΙΑΣ!..

Οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα της Πήγασος είχαν ακούσει πολλές φορές στους διαδρόμους των γραφείων του «Εθνους» και της «Ημερησίας» να αντηχεί δυνατά η φωνή του Φώτη Μπόμπολα με την απειλή: «Θα το κλείσω». Τόσες φορές που η απειλή έχασε τη βαρύτητά της αφού είχε μεταβληθεί σε ρουτίνα. Ο Φώτης Μπόμπολας τα τελευταία χρόνια επέσειε συστηματικά αυτή την απειλή - και όχι μόνο προς τους εργαζομένους.
Οι τραπεζίτες την είχαν ακούσει πολύ περισσότερες φορές. «Θα σας δώσω τα κλειδιά» ήταν η μόνιμη επωδός του, την οποία συνόδευε μάλιστα με τη χαρακτηριστική χειρονομία να βγάζει τα κλειδιά από την τσέπη μόλις τον στρίμωχναν για τα δάνειά του. Το είχε επαναλάβει τόσες.. φορές που είχαν αρχίσει να το συζητούν και γι’ αυτό τον λόγο τον κάλεσε ο πατέρας του Γιώργος Μπόμπολας στο γραφείο του στην Πήγασος. Παρόντες ήταν ένας διευθυντής του συγκροτήματος και ένας έμπιστος δικηγόρος, ο οποίος με το θάρρος της φιλίας του είπε: «Σταμάτα, βρε Φώτη, να λες συνέχεια στους τραπεζίτες “πάρτε τα κλειδιά”. Εκδότης είσαι, όχι ο ΓΙΑΓΙΑΣ».
Για την ιστορία, στις αρχές της δεκαετίας του ’70 οι είσοδοι των πολυκατοικιών είχαν γεμίσει με αυτοκόλλητα που ρωτούσαν: «Θέλεις κλειδαρά; ΓΙΑΓΙΑ», παραπέμποντας στην αντιστοίχιση των γραμμάτων με αριθμούς ώστε ο ένοικος να απομνημονεύσει εύκολα το εξαψήφιο τότε τηλέφωνο του κλειδαρά. Τότε γέλασαν όλοι και η ένταση εκτονώθηκε. Τις τελευταίες ημέρες όμως τα αστεία τελείωσαν, γιατί η Πήγασος, η εκδοτική εταιρεία της οικογένειας Μπόμπολα, βάρεσε κανόνι αφήνοντας στον δρόμο περισσότερους από 400 εργαζόμενους.
(...)
Στη δεύτερη τριμερή συνάντηση για την Πήγασος, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 9 Ιουνίου, ο Φ. Μπόμπολας δήλωσε ότι το κλειδί είναι οι τράπεζες, καθώς μετά την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων δεσμεύτηκαν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εταιρειών, ενώ αρνήθηκε να δώσει στους εργαζόμενους την άδεια να κάνουν γενική συνέλευση στα γραφεία των εφημερίδων. Πρόσθεσε ότι έχει πληρώσει τα δύο δεκαπενθήμερα που τους είχε υποσχεθεί και «οι εργαζόμενοι τώρα πρέπει να πάνε στις τράπεζες να αναζητήσουν το δίκιο τους». Μάλιστα δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσφορία του για τη στάση των εργαζομένων που τον «εκδικούνται με διάφορες απεργίες» και κατέληξε ότι παρέλαβε «εξώδικο επίσχεσης εργασίας από εργαζόμενο με μηνιαίο μισθό 4.500 ευρώ».(...)



«Θα φύγω... πετώντας»

Για το ομολογιακό δάνειο που κατήγγειλαν οι τράπεζες την Παρασκευή η Οικονομική Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του Γιώργου Μπόμπολα και στελεχών της Πήγασος, όπως και περίπου 20 στελεχών των τραπεζών Εθνική, Alpha και Πειραιώς. Λίγες ημέρες νωρίτερα, σχεδόν προφητικά ο Φ. Μπόμπολας φέρεται να δήλωνε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι αν οι τράπεζες καταγγείλουν τα δάνεια, εκείνος θα φύγει... πετώντας.
Οσο ο Φώτης ετοιμαζόταν για την... πτήση, μία ομάδα από τους πιο παλιούς δημοσιογράφους του «Εθνους» επισκέφθηκε τον ιστορικό εκδότη του συγκροτήματος Γιώργο Μπόμπολα, καθώς όσο είχε στα χέρια του τα ηνία της Πήγασος ήταν ένας σταθερά συνεπής εργοδότης. Ωστόσο, ούτε εκείνος κόμισε κάτι το διαφορετικό στους εργαζόμενους, εκτός από μια αμυδρή ελπίδα για καταβολή των δεδουλευμένων. Συγκεκριμένα, τους είπε ότι ξέρει τον τρόπο με τον οποίο έχει μεγαλώσει τα παιδιά του και εκτιμά ότι και εκείνα θα ανταποκριθούν στις περιστάσεις.

- απόσπασμα από εκτενέστατο ρεπορτάζ στο protothema.gr