ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Η επιστροφή της ΕΡΤ και ο ρόλος της στον ταξικό πόλεμο

Μια καθοριστική νίκη κατά της νεοφιλελεύθερης δικτατορίας
Το σήμα της ΕΡΤ αποκαταστάθηκε στις τηλεοπτικές οθόνες, δύο χρόνια μετά το μαύρο στο πραξικόπημα της 11ης Ιουνίου του 2013. Είναι βέβαιο πως η κυβέρνηση Τσίπρα είχε προετοιμάσει το άνοιγμα της ΕΡΤ και περίμενε την 11η Ιουνίου, καθώς γνωρίζει ότι οι συμβολισμοί σ'αυτή την περίοδο, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί.
Η κυβέρνηση Σαμαρά, πιστή στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, θέλησε να δώσει το σύνθημα για πλήρη απαξίωση της δημόσιας τηλεόρασης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Όμως η αιτιολογία της κάθαρσης έπεσε στο κενό, αφού η ίδια η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν στην ουσία το ίδιο κομματικό σύστημα που διόριζε "ημέτερους" με παχυλούς μισθούς σε όλους τους δημόσιους φορείς, αλλά και επειδή ο..  διάδοχος της ΕΡΤ, η ΝΕΡΙΤ, μετατράπηκε γρήγορα σε φερέφωνο των κυβερνητικών θέσεων.
Στα δύο μαύρα χρόνια μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, το μιντιακό τοπίο στην Ελλάδα μετατράπηκε σε μια μηχανή προπαγάνδας, που απηχούσε τις μνημονιακές θέσεις για χάρη των δανειστών και της ντόπιας ολιγαρχίας, η οποία περιλαμβάνει και τους μεγαλοκαναλάρχες. Αυτό που έσωσε την παρτίδα, ήταν κυρίως η σκληρή πραγματικότητα που βίωσαν εκατομμύρια Έλληνες, εντελώς αντίθετη με τα σκηνοθετημένα "success story", αλλά και η ανεξάρτητη πληροφόρηση στο διαδίκτυο, πέρα από τα όποια ελεγχόμενα blogs και sites.
Εν μέσω ταξικού πολέμου, τα συστημικά μίντια προσπάθησαν να παρουσιάσουν το άσπρο, μαύρο, να διαστρεβλώσουν και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Ακόμα προσπαθούν να το κάνουν, αλλά χάνουν συνεχώς τη δύναμή τους. Η επιστροφή της ΕΡΤ θα είναι ένα ακόμα χτύπημα εναντίον τους.
Η ΕΡΤ λοιπόν, σαφώς και δεν πρέπει να μετατραπεί σε κομματικό όργανο, απηχώντας αποκλειστικά τις κυβερνητικές θέσεις. Πρέπει όμως να αποτελέσει ένα σημαντικό αντίβαρο απέναντι στην τραπεζομιντιακή δικτατορία που ακόμα έχει μεγάλη εξουσία και αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των ελίτ.
Σε συνθήκες οικονομικού και ταξικού πολέμου, η δημόσια τηλεόραση πρέπει να δείχνει την άλλη πλευρά των πραγμάτων, ως αντίβαρο στην μιντιακή προπαγάνδα των ολιγαρχών. Και αυτό, δεν πρέπει να θεωρηθεί ως υπεράσπιση των κυβερνητικών θέσεων, όπως ήδη κάποιοι θέλουν παραπλανητικά να δείξουν. Αντίθετα, θα είναι η υπεράσπιση της αντικειμενικής ενημέρωσης και των συμφερόντων της πλειοψηφίας.
Η σημερινή αποκατάσταση του σήματος της ΕΡΤ, αποτελεί μια νίκη απέναντι στην νεοφιλελεύθερη δικτατορία. Πρόκειται για μια νίκη απέναντι σε ένα βασικό στοιχείο του Ελληνικού πειράματος, που αφορά την κατάργηση της δημόσιας τηλεόρασης. Μια κατάργηση, στο όνομα της υποτιθέμενης αντικειμενικότητας της ιδιωτικοποιημένης πληροφόρησης, η οποία στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτε άλλο από το να υπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Η επιστροφή στην οθόνη προσώπων που έκαναν τον δικό τους αγώνα μετά το μαύρο, δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει την δημοκρατική νομιμότητα που καταργήθηκε βίαια πριν από δύο χρόνια. Στέλνει όμως και ένα σήμα στους δανειστές, ότι δεν πρόκειται να υποταχθεί σε λογικές μαζικών απολύσεων, άσχετα αν αυτές κρίνονται αντισυνταγματικές ή όχι.
Έτσι, η επιστροφή της ΕΡΤ αποκτά έναν ιδιαίτερο συμβολισμό στον πόλεμο των διαπραγματεύσεων, καθώς στέλνει πολλαπλά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.
system failure / failedevolution