ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Κουβαλάμε την αξιοπρέπεια ενός λαού, αλλά και την ελπίδα των λαών της Ευρώπης

Βασικός όρος για την επίτευξη συμφωνίας είναι η διατήρηση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού. Αυτό επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που μίλησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, μετά την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας από τις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών. Ο Αλέξης Τσίπρας καθιστά απολύτως σαφές αυτό που νωρίτερα είχε διοχετευθεί στα ΜΜΕ ως αποστροφή του προς μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Οτι η κυβέρνησή του είναι μεν διατεθειμένη να κάνει τις αναγκαίες υποχωρήσεις, δεν είναι όμως διατεθειμένη να «ρίξει» ακόμη πιο χαμηλά τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, με την περικοπή συντάξεων, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν συρρικνωθεί δραματικά την τελευταία πενταετία. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της δήλωσης του πρωθυπουργού στην ΕφΣυν:..
«Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κανείς να διακρίνει στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας από τα μνημόνια.
Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σχέδιο και με τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις. Θα περιμένουμε υπομονετικά, έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στον ρεαλισμό.
Αν όμως κάποιοι εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές, ας αναλογιστούν:
Δεν κουβαλάμε μόνο μια βαριά ιστορία αγώνων.
Κουβαλάμε στις πλάτες μας την αξιοπρέπεια ενός λαού, αλλά και την ελπίδα των λαών της Ευρώπης. Είναι πολύ βαρύ το φορτίο για να το αγνοήσουμε.
Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής εμμονής. Είναι ζήτημα δημοκρατίας.
Δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε».

Ν. Φίλης: Η κυβέρνηση δεν αποχωρεί και δεν υποχωρεί 
«Η κυβέρνηση δεν αποχωρεί και δεν υποχωρεί» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,  Νίκος Φίλης μιλώντας στον ΑΝΤ1 όπου εξήγησε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης μετά τo "όχι" της ελληνικής αντιπροσωπείας στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. «Δεν θα φύγουμε από εκεί που δικαιωματικά είμαστε» πρόσθεσε κατηγορηματικά ο Νίκος Φίλης, ενώ εξήγησε την πρόθεση της κυβέρνησης να μην πληρώσει καμία δόση χωρίς την επίτευξη συμφωνίας. Η συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει μείωση του χρέους και ανάπτυξη. «Πλήρως κοστολογημένη και με ισοδύναμα» χαρακτήρισε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ μιλώντας για την τακτική των δανειστών υποστήριξε ότι «στοχεύει στην κάμψη του ηθικού των πολιτών και της κοινωνίας».